Uutiset

Yleinen

Fendtiltä uutuuksia Agritechnicaan 2019

Fendt esitteli uutuuksiaan lehdistötilaisuudessa. Uutuudet olivat esimakua Agritechnican tarjonnasta. Osa uutuuksista on toki jo koeajettavina, kun Fendtin 900 -sarjalaiset saateltiin matkaan jo tehtaalta jälleenmyyjille. Fendtin historia osana AGCOa on ollut menestys. Aiemmin vain traktorivalmistajana kunnostautunut yritys on nyt saanut lisää voimaa siipiensä alle. Merkki myy parhaita tuotteita, mitä AGCOn valikoimissa on ja tuotekehityspanostukset ovat Fendtillä mittavat.

Fendt on merkkinä yksi AGCOn kruununjalokivi. Fendtillä on merkittävä markkina-asema valmistusmaassaan Saksassa. Yli 51-hevosvoimaisissa Fendtin markkinaosuus oli vuonna 2018 24 %. Traktoreita Fendt valmisti 2018 16806 kappaletta ja niistä vietiin Saksan ulkopuolelle 66 %. Asiakkaan ja käyttäjän kokemus on tärkeä ja sen muutoksia seurataan koko ajan, jolloin uudet tarpeet saadaan tuotteistettua nopeasti. Fendtin ostajat ovat yhä laatutietoisempia, mikä on hyvä Fendtille. Tällöin ei tarvitse hakea aina halvinta vaihtoehtoa ja asiakas kokee saavansa sellaista, mitä muilla merkeillä ei ole tarjolla. Kehittämiskohteita on robotiikassa, täsmäviljelyssä ja ylipäätään digitaalisessa maailmassa, jossa voidaan ottaa käyttöön sovellutuksia, joilla helpotetaan asiakkaan työtä.

Fendt-traktoreiden yksi merkittävä etu on vakiovarusteiden määrä. Toki tarjolla on eri varustepaketteja, mutta lähtökohtaisesti varustetaso on korkea, jolloin kokonaisuus monipuolisesti töitä tekevälle traktoriostajalle on helpompaa.

Fendtin yksi etu on kuljettajan penkin ympärille kootut hallintalaitteet. Ne ovat kaikissa merkin koneissa mahdollisimman yhdenmukaiset, traktoreissa, puimureissa, ajosilppureissa ja ajettavissa kasvinsuojeluruiskuissa. Etua on toki valmistuksessa mutta myös kuljettajan kokemassa tutussa ympäristössä hallita laitteita.  

Jos markkinoita tarkastellaan Euroopassa ja Lähi-Idässä, niin Fendtin liikevaihto on kasvanut 13 % ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Nykyisillä markkinoilla se on paljon. Toki tuotevalikoiman laajennuksella on ollut osansa liikevaihdon kasvussa.

Mielenkiintoista on Fendt-puimureiden valmistusmäärä, mikä oli vuonna 2017 353 kappaletta ja vuonna 2018 427 kappaletta. Vastaavat luvut ajosilppureissa olivat 43 ja 43 kappaletta. Tälle vuodelle ennakoidaan ajosilppureihin 50 kappaleen valmistusmäärää.

Ammattilaiset asialla

Kun traktoripuoli on hyvin hoidettu, tuotevalikoimaa voidaan samalla merkillä myydä asiakkaille. Toki luotettavuus pitää olla samalla tasolla odotetun kanssa. Yhdessä maahantuojien ja jälleenmyyjäverkoston kanssa kehitetään toimintaa. Jälleenmyyjien koulutus on tärkeä osa, jotta tuotteita saadaan myytyä. Myös huolto-organisaatiota koulutetaan huoltamaan uusia tuotteita.

Nurmikoneet ovat olleet myynnissä muutaman vuoden. Fendtin tuotekehityksessä on myös nurmipuolta ja uutuutena esiteltiin etuniittokone Slicer FQ. Etuniittokoneessa on apurunko, jolla niittoyksikköä vedetään eteenpäin, jolloin maanpinnan seuranta ja kevennykset on päästy toteuttamaan. Niittoyksikkö on siirrettävissä sivusuunnassa 20 senttiä kaarteessa, jolloin vältetään niittämätön hauki.

Heinäpuolelle on tarjolla uutuuksia. Lotus on uusi pöyhin, josta esitellään kolme uutta mallia. Noukinvaunu-Tigosta on nyt tarjolla kaksi uutta pienempää noukinvaunusarjaa. Tarjolla on pienempi mallisto, S ja ST, joidenka tilavuus on 22-29 kuutiota. Ajosilppuri-Katanaan on tarjolla kuusisylinterinen 650 -malli, missä on aktiivinen nelipyöräohjaus. Uutuutena on tarjolla automaattiteroitus silppuriin, millä parannetaan rehun läpimenoa.

Nurmikalustovalikoima on kasvanut. Tarjolla on etuniittokonetta toimivalla kellunnalla ja sivusiirrolla, jolloin kaarteessa vältetään niittämätön hauki.

Puimuripuolella uutuutena oli Ideal 10. Puimurin ohjauksessa voidaan käyttää joystickiä ohjauspyörän sijaan. Moottorina on MAN:in 16,2-litrainen 790 hevosvoiman moottori.

FendtONE -säätöä ja ohjausta työhön

Fendt on tarjonnut asiakkailleen jo vuosia portaatonta Vario-vaihteistoa. Portaattomalla vaihteistolla saadaan etenkin työtehtävissä polttoainetaloudellinen ja tarkka nopeus. ISOBUS tarjoaa seuraavan ohjaustason työhön. Siinä traktori ja työlaite keskustelevat keskenään ja ohjaavat toisiaan. Rasituksen kasvaessa työkone voi ohjata traktoria hidastamaan nopeutta.

Seuraavana tasona hallintaan Fendt tarjoaa FendtONEa, missä työtehtävät siirtyvät virtuaalitasolle ja siitä käytäntöön. Tämä lisää järjestelmällisyyttä ja tuottavuutta työssä, kun vaikka kotitietokoneella suunniteltu työ siirretään sähköisesti traktoriin ja työkoneelle. Etuna on myös töiden sähköinen kirjaaminen järjestelmiin ja toisaalta tehtyjen töiden kuittaaminen paikkatietoon perustuen.

FendtONE näkyy kotona ja ohjaamossa. Kyseessä on järjestelmä hallita tietoa ja ohjata.

Vaikka toimistolla tehdyt päätökset FendtONEssa, esimerkiksi työtehtävien järjestyksestä, voidaan lähettää traktorissa olevaan padiin ja tarvittaessa työn edetessä voidaan tehdä merkintöjä havainnoista ja ne näkyvät muistissa.

Kun työt suunnitellaan, voidaan työtehtäviä optimoida. Kun yksittäisestä työtehtävästä siirrytään laajempaan kokonaisuuteen, voidaan työnjohtoa siirtää entistä enemmän digitaaliseksi, jolloin dokumentointi voidaan tehdä samaan aikaan tehtävän työn kanssa. Traktorilla tehtävää työtä voidaan seurata aktiivisesti vaikka kotitietokoneella, koska tieto on avointa, kun laite on hyväksytty seuraamaan järjestelmää.

Järjestelmän keräämää tietoa voidaan hyödyntää myös esimerkiksi varastokirjanpidossa, jolloin kerätyn sadon laatu ja määrä tallennetaan kotieläintilan ruokintasuunnitelman pohjaksi.

FendtONE tarkoittaa muutoksia ohjaamossa ja etenkin hallintajärjestelmässä, mikä kuitenkin noudattaa Fendtin totuttua linjaa. Näyttö on uusi FendtONEssa ja kytkimistä on tullut sähköisiä.

Traktoripuolen uutuuksia

Fendt esitteli uuden Vario 314-mallin. Kyseinen malli on ensimmäinen Fendtin, jossa tarjolla on 10 hevosvoiman lisäteho aikaisemman 313-mallin moottoriin.

Fendt tekee yhteistyötä Braunin kanssa ja traktori voidaan varustaa erikoisviljelyyn kameraohjauksella. Esimerkiksi tällainen 200 F/V Vario on varusteltavissa konenäöllä erikoiskasviviljelijöille, Braun Camera systeemillä. Tällöin voidaan riviviljelyssä automatisoida kulkeminen ja työtehtävät, jotka edellyttävät työkoneen liikkuminen oikealla kohdalla sivusuunnassa, maksimissaan traktorin nopeudella 8 km/h. Sivuaseman ohjaus voidaan järjestelmässä automatisoida.

Fendt on uudistanut myös 900 Vario-sarjansa. Se perustuu ominaisuuksiltaan ja muotoilultaan 1000-sarjaan. Tarjolla on maksimissaan 60 km/h-nopeutta. Tarjolla on MAN:in moottoreilla varustetut 900- sarjalaiset 10-litraisella moottorilla. Malli-/tehovaihtoehtoina ovat 930, 933, 936, 939 ja 942 Vario. Moottorit ovat päästöluokassa Stage 5.

Uusi 900-sarjan Vario-Fendt noudattelee 1000-sarjan linjoja sisällä ja ulkona. Moottorivaihtoehtoja on viisi.

Uudet 900-sarjan Fendtit lähtivät moottorimarssille eri puolille Eurooppaa jälleenmyyjille koeajoatraktoreiksi.

Lue seuraavaksi