Uutiset

Yleinen

Farmi-juontovinssillä puut kaatuvat oikeaan suuntaan

Timo Hovi on urakoinnin ammattilainen, jonka Täsmäkaato Oy:tä työllistävät lähinnä puunkaadot, myrskytuhojen korjaukset, tienvarsiraivaukset sekä sähköverkkojen pohjatyöt. Talvisin Hovi urakoi runsaasti tonttien puunkaatoja, sillä lumi suojaa nurmikkoja ja puutarhoja raskaiden koneiden alla. Puiden kaato ahtailla tonteilla ja myrskyn aiheuttamien ongelmapuiden poistot ovat erittäin vaativaa ja vaarallista työtä. Hovin luottotyökoneena urakoissa onkin Farmi Forestin juontovinssi, jolla puut kaatuvat haluttuun suuntaan erittäin tarkasti.

Farmi-Vinssi on ollut kovassa käytössä noin vuoden ajan ja se on palvellut moitteitta. Rajun vetovoiman ansiosta isoimmatkin ja oksaiset puut saa vedettyä haluttuun paikkaan vaikeuksitta. Vaijerin pituus on komeat sata metriä, minkä ansiosta puut saadaan vaikeistakin paikoista kiskottua pinolle.  ”Tämän mittaisen vaijerin kiskominen kohteeseen ei ole ihan kevyttä työtä, mutta sen kestää, kun tietää miten vaikeata työ muuten olisi”, kertoo Hovi. Vaijeri on myös varustettu automaattisella kelajarrulla, jonka ansiosta vaijeri ei pääse purkautumaan itsestään. Hovi on tyytyväinen myös hyvin suunniteltuun puskulevyyn, joka pureutuu mainiosti kovaankin alustaan.  Vinssi on kevyt ja se ei vaadi runsaasti tehoja, mikä mahdollistaa pienempien ja ketterämpien traktoreiden käytön, mistä on hyötyä erityisesti ahtaissa olosuhteissa.

Haastavia työtehtäviä. Hovin ammatissa täytyy olla pelisilmää kaadettavien puiden käyttäytymisen suhteen. Tällä tontilla kaadettiin puita sekä räystään kulmasta että sähkölinjan tuntumasta

Sadan metrin mittaisen vaijerin veto rummulta on puunkaadon fyysisimpiä työtehtäviä. Homma sujuu kun tietää miten vaikeaa kaatoa olisi muuten suorittaa

Hovi kiinnittää vaijerin sopivalle korkeudelle ennen lopullista vaijerin kiristystä. Kaatolovet kuntoon ja viimeinen kaatosuunnan varmistus ennen vinssin käyttöönottoa.

Jälleen yksi puu on kaadettu juuri haluttuun suuntaan ja katkomisen jälkeen pöllit on helppo juontaa suoraan pinon viereen.


Lue seuraavaksi