Uutiset

Yleinen

Etelässä hoidettiin lumettomia talviteitä-Talvitiepäivät Tampereella

Talvitiepäivät järjestettiin Tampereella 12.-13.2 Pirkkahallissa ja sen parkkipaikalla. Etelä-Suomen lumettomuus toki latisti tilaisuuden työnäytökset, kuten se on pitkälti latistanut Etelä-Suomen talvityölaitemarkkinankin. Vuosittaisiin vaihteluihin on toki alalla totuttu ja vastaisuudessakin lumettomia talvia on kuten runsaslumisiakin. Talvityövälineet toki kehittyvät. Etenkin alueurakkaa hoitavaa urakoitsijaa kiinnostaa, että kalusto on tehokasta. Toki kaluston suhteen on tehtävä kompromisseja, jos hoidettavana on erilaisia alueita. Koneen ominaisuuksista riippuen, se sopii yleensä yhteen työtyyppiin hyvin, mutta kun hoidettava alue vaihtuu, niin sopivuus on heikompaa. Esimerkiksi lumiauramallin valinta pitäisi perustua hoitoalueeseen, kun yhtä, joka paikkaan hyvin sopivaa auraa ei ole olemassa.

Talvitiepäivillä puhutaan paljon hyvästä tiehoidosta. Valitettavasti arkirealismi hoidossa tai hoitamattomuudessa kohdataan eri tavalla. Isot tiet ovat tänä vuonna olleet hyvin lumesta hoidettuja, kun lunta ei ole tullut. Liukasta sen sijaan on ollut etenkin pienemmillä ELY-keskusten hoidattamilla teillä. Jossain laatuketju ei ole oikein toiminut, kun tieto liukkaudesta ei ole kulkenut sille, joka päätökset hiekoituksesta tekee. Urakoitsijaa ei yleensä liukkaasta tiestä kannata syyttää. Vika on jossain muualla.

Tämä talvi oli toki erikoinen siltä osin, että liukkauden torjuntaa tehtiin tavallista enemmän ja sepeli jopa loppui paikoitellen ja uutta tavaraa jouduttiin kuljettamaan kauempaa. Osaltaan tämä kertoo siitä, että kun hoitoalue on riittävän laaja ja liukkautta on, niin sepeliäkin kuluu. Olisiko osa levitetystä sepelistä voitu korvata esimerkiksi pinnan karhennuksella?

Pronarilla on valikoimissa perhosaura. Tämän kuvassa näkyvän auran tyyppi on PUV 400HD. Tukipiste perhosaurassa on etäällä, jotta siivelle saadaan tilaa kääntyä. Perhosauralla voidaan aurata tietä, kun siipi saadaan suoraksi ja siivellä on heitto-ominaisuuksia. Toisaalta siiven asento saadaan muutettua myös kaappaavaksi, jolloin esimerkiksi kiinteistön pihassa lumi saadaan kerättyä kasalle.
SR-Harvestingin osastolla oli esillä Pronarin aura ja hiekoitin. Tehdas valmistaa työkoneita ja sovitteita. Sovitteet valitaan peruskoneen kiinnikkeiden mukaan ja vaihdetaan pultattavat etulevyt. Myös vaihtokoneissa vaihdettavat etulevyt ovat kätevät, kun ne vain päivitetään seuraavan ostajan koneisiin.
Hapalla saadaan polanne pois. Kuvan malli on 300 ja käytössä on tässä tappiterä. Terän kulmaa voidaan hienosäätää hydraulisella työntövarrella. Työkorkeus säädetään hydraulisesti.
Hesen tiehoitokoneet valmistaa Maviteknik. Hese oli aikoinaan alansa uranuurtaja ja mallisto poikkeaa edelleen muista. Hese voidaan kytkeä traktorissa eteen tai taakse tai vaikka molempiin päihin. Hesen kanssa ei tarvita välttämättä liittymääkään, että yhdistelmällä päästään ympäri ja esimerkiksi reikäsarja hoidettua hiekkatiestä.
Hesessä on mahdollista käyttää erillistä irrotusterää.
Metsätyön osastolla oli esillä uusi kovametallipolannehammasterä, joka on vaihtoehto perinteiselle hammasterälle. Terä, johon on juotettu kovametallipaloja vahvistukseksi, kestää alaterässä ja aurassa pidempään kuin perinteinen terä. Terät toimitetaan Virosta. Hinta on kilpailukykyinen perinteiseen hammasterään verrattuna. Kuvassa Metsätyöltä Juho Asunta ja Arto Suomela.
Valtran T4:seen on suunniteltu FMG:n alaterä uusiksi, kun pakokaasun puhdistuslaitteet vaativat lisää tilaa.
FMG:n alaterä levenee hydraulisestil
Valtran ja FMG:n yhteistyön satoa on myös etunostolaitteeseen työkoneiden kiinnitykseen suunniteltu runko. Kun runko vie työlaitteen hieman etäämmällä, mahtuvat auran siivet kääntymään koko sektorin. Rungon hydrauliikalla saadaan työkonetta ohjattua joustavammin kuin pelkästään etunostolaitteella. Apurunko varustetaan sopivilla sovitteilla.
Tässä FMG:n polannelanassa työsyvyys säädetään mekaanisesti pyörittämällä vanttiruuvia oikeaan asentoon. Työkorkeuteen ei toki usein tarvitse koskea.
Uddeholmin terävalikoima kasvaa patentoidulla Vektor-terällä. Vasemmalla on hammasterä, oikealla tasaterä ja keskellä niiden yhdistelmä, joka on kerroksellinen Vektor. Yhdistettynä on siis tasa- ja hammasterä ja kovametalli on niiden välissä. Tasaterällä viistetään, kovametalli hidastaa kulumista ja verkkoterällä karhennetaan pinta. Terä on myynnissä jo Ruotsissa. Suomessa se on ollut kokeilussa asiakkailla.
Meirenin tuotannossa on nyt vahvistettuna taka-aura TRN, jossa on myös sivusiirto. Taka-auraa voidaan käyttää normaalisti aurana, mutta varusteena olevalla sivusiirrolla päästään pudottamaan penkkoja tai hoitamaan aluetta laajemmalta kiemurtelematta traktorilla. Hydraulinen sivusiirto on kätevä paikoissa, missä hoidettavan alueen reuna ei ole suora. Taka-aura on tukeva työlaite, kun takana on kaksi tukipyörää.
Meirenin MSKN-moottoritieaura on suunniteltu kuorma-autoihin, mutta se voidaan kytkeä myös traktoriin. Ajonopeudet pitää tällöin olla korkeammat, jotta aura toimii halutusti. Kiinnityslevyä vaihtamalla saadaan aura kiinni mihin vain. Etuaura on raskas, mutta esimerkiksi 3,7-metrin levyisenä se sopii traktoriin.
Aura on hiljainen, kun terän ja siiven välissä on kumi.
Meirenin uudessa VTS02-nivelaurasarjaan on otettu käyttöön perhosaurojen hyviä ominaisuuksia. Terän kulma voidaan säätää kolmeen asentoon (aggressiivinen, pystysuora ja passiivinen). Tällöin teräkulma on mahdollista asettaa terän kulmaa työalueeseen sopivaksi, sekä käyttää niin teräs- että kumiterää esimerkiksi loskan poistoon. Aura on modulirakenteinen, jolloin siiven päällinen voi olla suora tai perhosauramainen toisella puolella tai molemmilla puolilla. Auralla voidaan heittää lunta molemmin puolin Modulaarisuus antaa asiakkaille valita sopiva siipi auraan. Tassut ovat tärkeä varuste, jotta ei tule vahinkoja. Siiven iskunvaimennusjousien kiristys on säädettävissä halutuksi.
Meirenin valmistamat tuotteet on suunniteltu siten, jotta ne voidaan kiinnittää erilaisiin peruskoneisiin. Kiinnityslevy voidaan vaihtaa, jos esimerkiksi peruskoneen merkki vaihtuu tai kone myydään käytettynä eteenpäin. Meirenin avoharja on varustettu sivusiirrolla, jolloin työkonetta ei tarvitse aina poikkeuttaa ajolinjasta. Ominaisuus on kätevä rikkonaisilla hoitoalueilla.
NHK-keskuksen myymissä JCB:n 4220 Fastracissä oli kiinni Soukkion aura edessä ja itselastaava hiekoitin nostolaitteissa. Omapainoltaan 7,5-tonninen ja 217-hevosvoimainen traktori jaksaa työntää alueauraa riittävää nopeutta, jotta lumi lähtee siivestä oikeaan suuntaa. Kyseessä on tasapainoinen ja tehokas yhdistelmä, kun samalla koneella saadaan siivottua tie ja tarvittaessa esimerkiksi risteyksiin voidaan levittää sepeliä. Soukkion alueauran siiven muoto on lähellä kuorma-autoauran muotoa.

Lue seuraavaksi