Uutiset

Yleinen

Avoimet ovet Grimmellä

Jo perinteiset Grimmen vaoimet ovat järjestettiin Skaftungissa  3.-4. joulukuuta. Paikalla oli vähän kaikkea alaan liittyvää, kuten siemenperunan tarjoajia, lannoite- ja torjunta-ainekauppiasta, mutta myös tekniikan tarjoajaa. Pääosassa olivat toki perunanviljelyyn liittyvät Grimme-laitteet.

Skaftungissa koneet olivat pääasia ja koneita oli otettu sisään mahdollisimman paljon. Etenkin käytettyä konetta oli myös ulkona pihalla, jossa kylmä ja tuulinen ilma hieman hillitsi tutustumisintoa. Järjestäjien mukaan paikalla poikkesi noin 400 kiinnostunutta asiakasta, joten tilaisuus oli onnistunut.

Taustalla tehdään perunansiemenkauppaa. Etualalla on malli hydraulisesta vedosta nostokoneeseen. Etenkin suuremmat huollot tai koneiden rakentelut esimerkiksi hydraulisen vedon lisääminen nostokoneeseen edellyttää komponentteja ja aikaa asentaa.

– Viime kesä oli kuitenkin niin kuiva, ettei hydraulivedon tarvetta taas huomattu. Viime kaudeksi niitä jälkiasennettiin kymmenkunta, ja ensi kaudeksi on jo muutama tilaus jotka hoidetaan keväällä, kertoo Timo Myllyviita Grimmen huollosta.

Jotta kuljettaja pystyy reagoimaan muutoksiin noston aikana, tarvitaan kameroita. Ne lisäävät myös turvallisuutta, kun nähdään minne peruutetaan.

Kuvassa oikealla Grimme Skandinavienin tuotepäällikkö Heine Hylleberg esittelemässä automaattista laatikoiden täyttökonetta GBF:ää. Esimerkiksi kun perunoita pakataan kunnostuksen jälkeen kauppaan toimittaviin laatikoihin, on huolehdittava siitä, etteivät perunat alkuun putoa korkealta tai toisaalta ettei kuljetin vauriota perunoita.

Koneen poistokuljettimeen on kytketty anturit, jotka siirtävät kuljetinta etäämmälle sitä mukaan kun laatikko täyttyy perunoista. Laite myös tunnistaa, milloin laatikko on paikalla. Kun kuormalava painaa nyt käsiruuvilla lukitun anturin pohjaan, on laitteelle annettu ohje; täytä laatikko.

Kuvassa Grimmen RH 16-40-kippaustasku. Suomessa kippaustaskut ovat vielä harvinaisia, koska peruna tuodaan pellolta laatikoissa. Ohut kuori syksyllä puoltaa laatikkokäsitelyä. Perunan korjuu irtotavarana ja kuljetus talouskeskukseen on kuitenkin lisääntymässä. Tasaisella maalla tukevasti seisten kivien ja varsien siivoaminen sadon joukosta on kuitenkin mukavampaa.

Vasemmalla Jaakko Lahti juttelemassa Roland Rosenbackin kanssa.

Samalla kun perunamaa muokataan ja penkit mullataan kasvukaudella, voidaan tehdä varautua sateen varalle. Etenkin rankkasateella rinnepelloilla vesi kuljettaa maata ja syö penkin pohjan. Kun multauksen yhteydessä penkin pohjaan tehdään terassit, estetään veden aiheuttamaa eroosiota.

Grimmen varaosamyyntipiste oli varustettu ruokalaksi.

Yksi tärkeä asia, jota tilaisuudessa painotettiin, oli ennakkohuolto. Nyt on vielä kohtalaisessa muistissa, mitä ensi kasvukaudeksi pitäisi laittaa kuntoon. Talvella ennakkohuoltoon on paremmin aikaa kuin kesällä. Toisaalta varaosat kannattaa tilata mieluummin nyt kuin vasta kevään korvalla, jolloin kaikki muutkin ovat liikkeellä.

Kun lämmintä hallitilaa on riittävästi, saadaan koneet sisään ja niihin voidaan tutustua rauhassa. Kuvassa uutuus Grimmen 260.


Lue seuraavaksi