Uutiset

Yleinen

30 vuotta laatua ja turvallisuutta – Stark-tuotteilla juuret Ylä-Savon maaperässä

Etunostolaitteen menestyksen myötä tuotevalikoima kasvoi nopeasti ja markkinoille tuotiin tienhoitoon soveltuvia, etunostolaitteeseen asennettavia työvälineitä, kuten puskulevy, avoharja sekä alueaura. Vuonna 1987 Starkin tuoteoikeudet siirtyivät Lapinlahden Metallityölle eli nykyiselle Lametal Oy:lle ja siirryttiin nykyiselle tontille Lapinlahdelle. Tämä tarkoitti toiminnan tehostumista ja tuoteperheen laajentumista myös muihin työkoneisiin kuin traktoreihin.

1990-luvulla valikoimaan kehitettiin nivelaurat, keräävät harjakoneet, hiekoittimet sekä siipilumikauhat ja myyntiä tehostettiin Suomessa ja lisäksi vienti aloitettiin toden teolla. Ensimmäisenä kohteena olivat Ruotsin markkinat.

Uusi vuosituhat, uudet innovaatiot

Stark-tuoteperheen kehitys­työssä on viimeisen kymmenen vuoden aikana panostettu entistäkin enemmän tuotekehitykseen ja teknisten ominaisuuksien parantamiseen. Valikoima on monipuolistunut ja työlaitteita on saatavilla niin traktoreihin, pyöräkuormaimiin kuin kiinteistönhuoltokoneisiin. Laitteet ovat kasvaneet myös keskikooltaan ja mukaan ovat tulleet kaivukonekauhat, tielanat ja traktorien peräkärryt.

Tehokkuutta silmällä pitäen Starkilla on kehitetty useita patentoituja ominaisuuksia, joista tunnetuin on Relax-teränlaukaisumekanismi. Myös kansainvälisyydessä on noustu uudelle tasolle ja tällä hetkellä liikevaihdosta miltei 50 prosenttia tulee viennistä. Vientialueista tärkeimmät ovat Norja, Ruotsi, Baltian maat ja Venäjä. Keski-Euroopan merkitys on kasvanut tasaisesti.

Kansainvälistymisestä huolimatta kotimaisuus on Lapinlahdella yhä erittäin merkittävässä asemassa. Alihankintana valmistettavat osat saapuvat suomalaisilta tehtailta eri puolelta maata ja raaka-aineena käytettävä teräs saapuu Rautaruukin tehtailta. Lapinlahden seutu on lisäksi osoittautunut hyväksi sijainniksi runsaan ammattitaitoisen ja ahkeran työvoiman saannin ansiosta.

Asiakaspalaute kullanarvoisessa asemassa

Starkin toiminnassa ja tuotteiden kehityksessä ovat käyttäjien kokemukset ja toivomukset otettu tarkkaan huomioon. Starkilla on ollut aina tavoitteena saada aikaan entistä nopeampia, tehokkaampia ja vahvempia tuotteita ja palautteen perusteella tässä on myös onnistuttu. Samoin tuotetukeen ja takuu- sekä varaosapalveluihin on kiinnitetty erityishuomiota ja niiden toimivuus kuuluu saumattomasti Starkin kokonaispalvelukonseptiin. Starkin asiakkaat ovat havainneet hyvien tuotteiden maksavan itsensä nopeasti takaisin tehokkuuden ja luotettavuuden ansiosta. Stark-tuotteiden käyttömukavuus saa kuljettajilta runsaasti kiitosta.

Tuoteperhettä on kehitetty asiakkaiden toivomaan suuntaan ja vanhoja tuotteita jalostettu vastaamaan toiminnan vaatimuksia. Tavoitteen saavuttamisesta kertoo jatkuva uutuustuotteiden lanseeraus ja tämän kauden uutuuksia ovat esimerkiksi jämerä Stark-lumilinko sekä tehokas uusi U-aura.

Stark-lumilinko monipuoliseen urakointiin

Starkin uusi lumilinko tulee markkinoille jo tälle kaudelle, mutta varsinainen lanseeraus suoritetaan ensi vuoden puolella. Lumilinko on kehitetty asiakkaiden toivomuksesta, sillä alan ammattilaiset luottavat Starkin pystyvän valmistamaan myös huippuluokan lingon. Nyt useilla alan messuilla esitteillä oleva linko on suunniteltu kovaan urakointikäyttöön ja siitä kertovat jo sen jämerä rakenne, kunnon tukipyörät, joustavaksi tehty rakenne ja 1100 kilon paino.

Kahdeksan syöttölapaa ja viisi heittolapaa takaavat tehokkuuden vaikkapa runsaslumisilla metsäautoteillä ja helpon muunneltavuuden ansiosta lingosta saa nopeasti lastaavan mallin vaikkapa kaupungin ahtaisiin kiinteistönhuoltotöihin.  Periaatteessa lingon edessä pärjää jo 80 hevosvoiman traktorilla, mutta käytännössä kannattaa työhön valjastaa vähintään satahevosinen vetojuhta.

Uusilla U-auroilla lisätehokkuutta urakointiin

Toisena tämän kauden uutuutena Stark tuo markkinoille uudistuneen U-auramalliston, jossa on muutosten avulla saavutettu 30 prosentin tehokkuuden kasvu edeltäjämalleihin verrattuna. Tämä on onnistunut esimerkiksi Relax-teränlaukaisumekanismin sekä materiaalivalintojen kautta.

Näin polanteen poistoon ei tarvita erillistä laitetta eikä samaa paikkaa tarvitse höylätä useaan kertaan. Joustavuuden ansiosta esimerkiksi kaivonkannet pysyvät paikoillaan. Materiaaleissa on käytetty huippulaatua ja niiden pintakäsittelyyn on kiinnitetty erityishuomiota. Esimerkiksi jouset on pulverimaalattu sekä pintakäsitelty ja lisäksi jousen sisällä on holkki, joka lisää liikekestävyyttä ja estää näin jousen kuoleentumisen. Lisäksi jousia suojaavat kulutusraudat, jotka ottavat urakoinnin rasituksen vastaan jousien kärsimättä.

Merkittävä on myös Starkin patentoitu kahden sylinterin järjestelmä, mikä takaa tasaisen liikkeen ja sulavan kulun auran asentoa muutettaessa. Työn tehokkuutta lisää selkeästi Stark-Fit-sovitekehikko, jonka ansiosta työlaitteen vaihto on turvallista ja nopeaa. Kehikko sopii kaikkiin työkoneisiin ja lisää huomattavasti laitteen jälleenmyyntiarvoa. Uusi U-sarjan mallisto korvaa edeltäjänsä ja markkinoille esitellään 13 auraa kokoluokkiin 2,8–6,6 metriä.

Valikoima laajenee ja monipuolistuu

Starkilla on huomioitu myös ne asiakkaat, jotka eivät käytä työlaitteitaan ammattimaisesti ja kevyempikin ratkaisu riittää. Tällöin kannattaa sijoittaa Starkin suosittuun Stark Lite-sarjaan, jossa varustusta on kevennetty, mutta muuten työlaite on taattua Starkin laatua. Nämä tuotteet soveltuvat erinomaisesti vaikkapa maatiloille tai ympäri vuoden mökillä viihtyvän tarpeisiin.

Juhlavuosi tuo tapahtumia ja uutuuksia

Starkin 30 vuoden taivalta juhlitaan useissa tilaisuuksissa eri puolella Suomea ja niin asiakkaille kuin yhteistyökumppaneille tullaan tiedottamaan tapahtumista. Helpoin tapa seurata juhlavuoden toimintaa on vierailla juhlavuoden nettisivustolla osoitteessa www.stark30v.fi. Tänä syksynä näki päivänvalonsa myös toinen merkkitapaus, sillä Stark aloitti tuotteidensa sarjanumeroinnin vuonna 1996 ja tänä syksynä valmistui järjestyksessään 10 000 lapinlahtelainen työkone, joka sai arvoisensa ”kultainen aura” -lempinimen.

www.stark.fi
www.stark30v.fi

Lue seuraavaksi