Uutiset

Kuljetuskalusto

VTA Tekniikka – pajasta päällirakentaja

VTA Tekniikka Oy:stä puhuttaessa kuulijoiden mieliin piirtyy varmimmin välitelillä varustettu rekanvetäjä, moniakselinen maansiirtoauto, Palfinger-kappaletavaranosturi tai Thermo King -lämmönsäätölaite. Reilun puolenvuosisadan mittaisen historiansa aikana VTA Tekniikka Oy yhdessä edeltäjänsä V.Tunturin Autoliikkeen kanssa on palvellut autoalaa monellakin tavalla. Tänään Motoral-konserniin kuuluva yritys seisoo tukevasti kolmella eri sektorilla.

”Vuotuisesta noin 20 miljoonan euron liikevaihdosta reilu kolmannes syntyy Palfinger-tuoteperheestä, hiukan pienempi kolmannes Thermo King-tuotteista vajaan kolmanneksen muodostuessa lisäakseliasennuksista”, kertoo toimitusjohtaja Eero Kares.

”Maltillisen kehityksen kautta olemme kasvaneet Suomessa merkittäväksi toimijaksi erityisesti omistajakuljettajien suosimassa isojen nostureiden sarjassa. Kappaletavaranostureissa asemamme on muutoinkin hyvä ja olemme erittäin tyytyväisiä myös Palfinger Epsilon -puutavaranostureiden saralla tapahtuneessa kehityksessä”, linjaa Kares muistuttaen maanlaajuisen kumppaniverkoston tärkeydestä.

”Huomattava osa nostureista myydään, asennetaan ja myös huolletaan toimintavarmuuden kannalta erittäin tärkeiden paikallisten kumppaneiden luona”, muistuttaa nostureiden parissa työskentelevä myyntipäällikkö Arto Kainsalo.

Kaikkein tunnetuin VTA Tekniikan tuotesegmentti löytyy ajoneuvojen alustarakenteista, sillä Vantaalla ja Tampereella toimiva yritys on erittäin tunnettu tekijä lisäakseleiden asentajana.

”Autovalmistajat haluavat keskittyä tehtaillaan suuriin volyymeihin, jolloin massasta poikkeavia ratkaisuja tarjotaan omaan toimialaan erikoistuneiden kumppaneiden avulla”, summaa Kares, joka esittelee akseliasennuksessa olevia uusia Volvoja.

”Nyt meillä on poikkeuksellisen kansainvälinen tilanne, sillä hallissa on Ruotsiin, Norjaan, Turkkiin ja Sveitsiin päätyviä autoja. Vuosien ajan jatkuneen Volvo-yhteistyön ansiosta tuotantomme toimii täällä Volvon tuotantolinjan jatkeena”, kertoo Kares yhteistyöstä, jossa huomioidaan niin käyttäjän, lainsäätäjien kuin kummankin valmistajan asettamat vaatimukset.

Suomessa toteutunut kokonaismassauudistus on synnyttänyt kysyntäpiikin lisäakseliasennuksiin, joita tehdään nyt tavanomaista enemmän myös käytössä olevaan kalustoon. Kareksen mukaan VTA Tekniikka Oy asentaa vuosittain vajaat 200 lisäakselia, joista noin kolmannes päätyy laajalle vientimarkkina-alueelle.

VTA Tekniikka on toiminut aktiivisesti myös lämmönsäätölaitteiden parissa viimeisen kahden vuosikymmenen ajan edustaen maailmanlaajuisesti toimivan Thermo Kingin tuotteita Suomessa. Kareksen mukaan niin Thermo Kingin tuotteilla kuin VTA:n ja tämän kumppaneiden tarjoamilla palveluilla on Suomessa vakaa markkina-asema.

”Muutaman viime vuoden aikana olemme nähneet asiakkaiden asettavan kylmäketjulle aiempaa suurempia vaatimuksia. Erityisesti tilanne on korostunut kunnallisissa ajotehtävissä ja jakeluliikenteessä, mikä on lisännyt keveisiin ajoneuvoihin asennettavien lämmönsäätölaitteiden kysyntää”, valottaa Kares

Samanaikaisesti asiakkaiden kiinnostus suoravetoisia laitteita kohtaan on lisääntynyt. Perinteisten laitteiden oheen on viime vuosien aikana kehitetty myös teollisuuden sivutuotteena syntyvää hiilidioksidia käyttäviä kylmäkoneita, jotka tekevät Suomessa hidasta yleistymistään.

”Näitä yksinkertaisia, lähes huoltovapaita ja melutasoltaan hyvin hiljaisia kryogeenilaitteita on toimitettu Norjaan jo reilusti yli sata, Ruotsissa käyttäjiä on kymmenittäin, mutta meillä Suomessa vasta kymmenkunta. Meidän markkinoilla epävarmuus jälleenmyyntiarvosta hillitsee näiden laitteiden suosiota”, tietää Kares.

Uusien laitteiden ja varusteiden myynti ja asennustoiminta yhdessä päällirakennustoiminnan kanssa täyttävät merkittävän osan VTA Tekniikan arjesta. Teknisen kehityksen ottaessa alati nopeampia ja pidempiä askeleita korostuu myös jälkimarkkinoinnin – huoltojen ja korjausten merkitys.

”Teemme kaikissa tuotesegmenteissä erittäin tiivistä yhteistyössä niin päämiestemme kuin kotimaassa toimivan verkostonkin kanssa”, painottaa VTA Tekniikan Tampereen toimipisteestä vastaava aluepäällikkö Joni Valtatie, jonka mukaan VTA Tekniikka haluaa tulevaisuudessa olla alueellaan vahvempi ja haluttu kumppani ajoneuvokaluston hankinnan yhteydessä.

Valtatien mukaan tähän tähdätään muun muassa asiakaspalvelua ja tuotannon suunnittelua kehittämällä. ”Tampereen toimipiste on laajalti tunnettu osaamisestaan ja joustavuudestaan, joskin uudisrakennusten aikatauluttamisessa meillä on edelleen paljon kehitettävää”, vakuuttaa Valtatie, jonka mukaan Tampereen pisteen keihäänkärkenä ovat nostureihin liittyvät asiat. Valtatien kokemuksen mukaan nosturit ovat kuormankäsittelylaitteiden saralla teknisiltä ominaisuuksiltaan kaikkein kehittyneimpiä, mikä asettaa haasteita osaamiselle.

”Jos hallitsemme nostureihin liittyvät asiat, pystymme vastaamaan muihinkin haasteisiin. Meiltä löytyvät myös muun muassa koukku- ja vaijerilaitteisiin sekä takalaitanostimiin erikoistuneet henkilöt”, vakuuttaa Valtatie jatkaen kumppaneiden tärkeydestä:

”Tässä työssä tarvitsemme asiantuntevaa ja ennen kaikkea kattavaa jälkimarkkinaverkostoa. Edustamiemme tuotteiden avulla hoidetaan jatkuvasti kaikkialla Suomessa toimeksiantoja, joissa kaluston luotettavuuden ja toimintavarmuuden merkitys korostuu”, muistuttaa elokuussa työssään aloittanut Valtatie, jonka mukaan huoltoverkosto on monesti se paras myynninedistäjä uudishankintojen yhteydessä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi