Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvon jälleenmyyjät vähentävät ympäristövaikutuksia aurinkoenergialla

“Kun teimme rakennuspäätöksen, halusimme varmistaa, että tiloihin integroidaan myös ympäristöystävällistä teknologiaa”, sanoo Marco Lazzoni, Volvo Trucksin Italian toimitusjohtaja. “Ja mikä on puhtaampaa kuin aurinkoenergia?”

Vihreää sähköä

Veronan Volvo Truck Centerin tuottama aurinkoenergia johdetaan paikalliseen sähkönjakeluverkkoon, jolloin jälleenmyyntipiste saa tuloja siitä sähköntuotannosta, joka ylittää sen oman tarpeen. Vastavuoroisesti jälleenmyyntipiste ostaa vain ympäristöystävällistä sähköä, joka on tuotettu aurinkopaneeleilla, tuuli- tai vesivoimalla. Tilat lämmitetään fossiilisen metaanikaasun avulla. Tosin aurinkopaneelien tuottama ylimääräinen energia enemmän kuin kompensoi poltettavan metaanikaasun aiheuttamat hiilidioksidipäästöt.

Ympäristöystävällinen toimintatapa

“Me täällä Volvo Trucksilla teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että toimintamme on enenevässä määrin ympäristöystävällistä. Uusien tilojen myötä viemme ympäristöystävällistä ajattelutapaamme jälleenmyyntipisteiden tasolle”, sanoo Lars Mårtensson, Volvo Trucksin ympäristövastaava.

Volvo Trucksin tavoitteena on saada muutkin jälleenmyyjät seuraamaan Veronan esimerkkiä. On epätodennäköistä, että kaikki hyödyntävät aurinkopaneeleja, mutta on vaihtoehtoisia tapoja edetä asiassa.

“Energiatehokkuus ja vaihtoehtoisesti tuotetun energian osuuden lisääminen ovat työmme perusta. Paikalliset olosuhteet määräävät sovellettavat, tarkemmat toimenpiteet.”

Jo muutaman vuoden ajan Volvo Trucks on hyödyntänyt useita keinoja, joiden avulla yrityksen toiminnan ja tuotteiden aiheuttamaa ympäristökuormitusta on voitu vähentää. Esimerkiksi vuonna 2007 toimintansa aloittanut Volvon suurin tuotantolaitos Belgian Ghentissä on maailman ensimmäinen ajoneuvoja valmistava tehdas, joka on ilmastovaikutuksiltaan neutraali. Samana vuonna Volvo Trucks esitteli seitsemän erilaisilla uusiutuvilla polttoaineilla toimivaa, tehokasta kuorma-autoa. Vuoden 2008 keväällä Volvo luovutti maailman ensimmäiset hybridijäteautot asiakkaidensa testattavaksi.

“Nämä toimenpiteet osoittavat, että raskaan teollisuuden toimija voi vähentää ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta paljonkin – niin tuotteidensa kuin toimitilojensa osalta. Ja mikä parasta, monet muutkin tuotantolaitoksemme ovat muuttumassa ympäristöystävällisiksi”, sanoo Lars Mårtensson.

Lue seuraavaksi