Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvolla päivityksiä

Volvo Trucksin ainutlaatuinen voimansiirtolinja on nyt tehokkaampi kuin koskaan. Euro 6 -moottorien uuden sukupolven ja moottorinohjaukseen integroidun, entistä älykkäämmän Volvo I-Shift -vaihteiston myötä Volvo Trucks ottaa jälleen askeleen kohti tehokkaampia kuljetuksia.

”Hyvän ajettavuuden ja polttoainetalouden yhdistelmä on huomattavasti suurempi saavutus kuin jompikumpi yksinään”, kertoo Claes Nilsson, Volvo Trucksin toimitusjohtaja. ”Volvo Trucks päätti jo varhaisessa vaiheessa onnistua molemmissa. Siksi olemme pitäneet koko voimansiirtolinjan kehitys- ja tuotantoprosessin kauttaaltaan omissa käsissämme. Näin voimme huolehtia moottorin ja vaihteiston optimaalisesta integroinnista sekä yhteensopivuudesta ja hienosäätää sekä laitteita että ohjelmia jatkuvasti niin, että hyvä ajettavuus ja alhainen polttoaineenkulutus ovat parhaassa mahdollisessa tasapainossa.”

Integroidun voimansiirtolinjan osia ovat entisestään parannettu Euro 6 -moottori ja I-Shift -vaihteisto. Moottori on erinomainen esimerkki siitä, kuinka lukuisista pienistä kehitysaskelista voi kaikkiaan tulla suuri parannus. Kaksi merkittävintä uudistusta ovat D13-moottorin 420- ja 460-hevosvoimaisten versioiden entistä korkeampi puristussuhde ja D13-moottorin 500- ja 540-hevosvoimaisten versioiden uusi optimoitu turboahdin.

”Monille asiakkaillemme suuri keskinopeus on erittäin tärkeä ominaisuus, jotta kuljetustehtävien kannalta usein niin tärkeää aikaa säästyy. Samalla tavalla myös polttoainekustannusten pitäminen mahdollisimman alhaisina on tärkeää. Olemme onnistuneet kehittämään moottorin ja vaihteiston, joiden yhteispotentiaali tehostaa kuljetuksia entisestään,” kertoo Mats Franzén, Volvo Trucksin voimansiirto-osien ja moottorien tuotepäällikkö.

Erittely vaikuttaa säästöpotentiaaliin

Uusimpien parannusten tuomien polttoainesäästöjen suuruus määräytyy kuorma-auton erittelyn eli sen, minkälaisia komponentteja autoon on valittu, sekä käyttötehtävän mukaan. Kaukokuljetuksissa käytettävän Volvo FH -kuorma-auton polttoaineenkulutus voi pienentyä jopa 3 prosenttia. Puukuljetuksissa ja muissa raskaissa kuljetuksissa säästöt voivat olla tätäkin suurempia, jos kuorma-autossa on myös ryömintävaihteilla varustettu I-Shift, jonka Volvo Trucks lanseerasi hiljattain, sekä teliakselin nosto-ominaisuus eli nostettava, vetävä taka-akseli.

Muita tärkeitä polttoaineenkulutusta pienentäviä tekijöitä ovat ohjaamon aerodynaamiset parannukset. Ilmanvastus ei suurene samassa suhteessa nopeuden kanssa. Jos nopeus esimerkiksi tuplataan, ilmanvastus nelinkertaistuu. Tämä vaikuttaa merkittävästi kuorma-autojen polttoaineenkulutukseen. ”Aerodynaamisia ominaisuuksia kehitettäessä on tärkeää tarkastella suurempaa kokonaisuutta. Asiakkaitamme kaikkein eniten hyödyttävien optimointikeinojen selvittäminen edellyttää kuorma-auton jokaisen yksityiskohdan tarkkaa tutkimista”, kertoo Anders Tenstam, aerodynaamisen kehitystyön vanhempi suunnittelija.

Tasaisen ilmavirtauksen turvaamiseksi Volvo Trucks on tehnyt hienosäätöjä etupuskurin spoileriin, ilmanohjainpaneeleihin, lokasuojiin ja roiskeläppiin sekä rengassyvennyksiin. Näiden pienten yksityiskohtien yhteisvaikutuksena asiakas saa merkittäviä hyötyjä.

”Asiakkaamme tarvitsevat jatkuvasti uusia ratkaisuja, jotka ovat paitsi tuottavia myös taloudellisia. Näiden tarpeiden täyttämiseksi olemme panostaneet kokonaisvaltaisesti kuorma-autojemme ajettavuuden jatkuvaan parantamiseen ja polttoaineenkulutuksen pienentämiseen”, Claes Nilsson kertoo.

Euro 6 -moottorien uudistukset

Kaikissa 13-litran Euro 6 -moottoreiden tehoversioissa on nyt yhteispaineruiskutus. 420- ja 460-hevosvoimaisissa D13-moottoreissa on entistä korkeampi puristussuhde. Tehokkaammissa 500 ja 540-hevosvoimaisissa versioissa on uudenlainen turboahdin. Moottoreiden sisäistä kitkaa on onnistuttu pienentämään, samoin moottorin painoa. Moottorin ohjelmisto ja ohjausyksikkö on myös päivitetty.

I-Shift on saatavana kolmena eri versiona

Volvo Trucksin I-Shift on älykäs automaattivaihteisto, joka valitsee oikean vaihteen täsmälleen oikea-aikaisesti. I-Shift -vakioversio on saatavana eri malleina eri kuljetustehtäviin, ja lisäksi valikoimassa ovat I-Shift DC -kaksoiskytkin ja ryömintävaihteilla varustettu I-Shift. I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteistossa vaihteet vaihtuvat saumattomasti. Vääntövoima säilyy vaihteita vaihdettaessa, joten I-Shift DC -kaksoiskytkin sopii optimaalisesti kuljetustehtäviin, joissa vaaditaan erittäin hyvää suorituskykyä, suurta keskinopeutta ja joissa vaihteita vaihdetaan usein. Ryömintävaihteilla varustettu I-Shift on kehitetty raskaisiin kuljetustehtäviin ja vaativiin olosuhteisiin, ja sillä päästään pysähdyksistä liikkeelle jopa 325 tonnin yhdistelmämassoilla. Ryömintävaihteilla voi myös tarvittaessa ajaa erittäin hitaasti.

Aerodynaamiset parannukset

Aerodynamiikkaa on parannettu etupuskurin spoilerin, ilmanohjainten, lokasuojien, roiskeläppien ja rengassyvennysten uudenlaisella muotoilulla. Uudistusten ansiosta ilma virtaa optimaalisesti ajoneuvon sivuilla ja ympärillä aiheuttaen mahdollisimman vähän vastusta.

Lue seuraavaksi