Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo Trucksin I-Shift -vaihteisto 20 vuotta

Volvo I-Shift

Volvo Trucksin älykäs automatisoitu vaihteisto I-Shift on edelleen merkittävä innovaatio, jonka vaikutus polttoaineenkulutukseen, ajoneuvon suorituskykyyn, turvallisuuteen ja kuljettajan mukavuuteen on kiistaton. Vuoden 2020 loppuun mennessä I-Shiftillä varustettuja Volvon kuorma-autoja oli myyty yli miljoona kappaletta ympäri maailmaa. I-Shiftin täyttäessä 20 vuotta tämän läpimurron tehneen voimansiirtotekniikan kehittämistä jatketaan edelleen tulevaisuuden tarpeita vastaaviksi.

Volvo I-Shift hallintavipu

I-Shift lanseerattiin vuonna 2001. Jo tuolloin Volvo Trucks vakuuttui kytkinpohjaisen voimansiirtojärjestelmän olevan tehokkain perusta automatisoidulle vaihteenvaihdolle. Siitä lähtien I-Shift -tekniikalla varustettua kuorma-autoa on myyty maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta. Nykyään kaikissa Volvo FH-, FH16-, FM- ja FMX-kuorma-autoissa I-Shift on vakiona. I-Shift pienentää polttoaineenkulutusta ja siten vähentää ympäristövaikutuksia. Se myös parantaa turvallisuutta sekä ajettavuutta vähentämällä melua, tärinää ja kuljettajan fyysistä rasitusta.

Volvo Trucksin I-Shift on synkronoitu muun kuorma-auton kanssa. Vaihteisto käyttää sekä moottorista että ajoneuvosta saatavaa tietoa toimiakseen yhdessä parhaalla mahdollisella tavalla erilaisissa käyttötarkoituksissa ja erilaisilla kuorma-autoyhdistelmillä. I-Shiftin ydin on sen kyky optimoida ajoa saumattomassa yhteistyössä koko voimansiirron kanssa.

”I-Shift oli ja on edelleen merkittävä innovaatio kuorma-autotekniikassa”, toteaa Volvo Trucksin raskaiden kuorma-autojen vaihteistopäällikkö Pär Bergstrand. ”Jatkuva kiinnostus I-Shiftin hyötyihin kertoo selvästi, että polttoainetehokkuuteen ja kuljettajan mukavuuteen halutaan panostaa voimakkaasti.”

Volvo I-Shift Dual Clutch

I-Shiftin lanseeraamisen jälkeen Volvo Trucks on jatkanut matkaansa edistyksen asialla lukuisilla uusilla toiminnoilla, joilla sekä kuljettajat että kuljetusliikkeet ovat voineet tehostaa toimintaansa.

I-Shift Dual Clutch -kaksoiskytkin

Vuonna 2014 markkinoille tulleen kaksoiskytkimellä varustetun I-Shift -vaihteiston innoittajana toimivat kilpa-autoissa käytetyt vaihteistot, jotka tarjoavat saumattoman voimansiirron vaihdon aikana.

Ryömintävaihteilla varustettu I-Shift

Vuonna 2016 I-Shift kehittyi ryömintävaihteilla, jotka mahdollistavat liikkeellelähdön hankalistakin paikoista parantaen liikkeellelähtökykyä ja vähentäen kytkimen rasitusta jopa 75 prosenttia. Välityssuhteen ansiosta kuorma-auto voi ryömiä jopa 0,5 km/h nopeuksilla ja hallita silti vääntömomenttia täydellisesti.

Volvo I-Shift ryömintävaihteilla

I-See käyttää pilvipalveluiden karttatietoa optimoidakseen ajoa

I-See on erillinen I-Shiftiin lisättävä pilvipalveluiden karttatietoa pohjanaan käyttävä järjestelmä, joka analysoi reitin topografiaa ja hyödyntää tietoa käyttääkseen polttoainetehokkuuden kannalta parasta vaihdetta. I-See -ominaisuudella varustettu I-Shift vaihtaa väsymättä oikeaan aikaan, mikä säästää polttoainetta ja vähentää päästöjä. Vuonna 2012 I-Shiftiä täydentämään tullut I-See -ominaisuus uudistui merkittävästi vuonna 2017.

I-Shift ja suunnanmuutostoiminto

Tuorein I-Shift -lisäominaisuus tuli markkinoille Volvo Trucksin uuden raskaan sarjan lanseeraamisen yhteydessä vuonna 2020.  Suunnanmuutostoiminnolla varustettu I-Shift mahdollistaa kuorma-auton suunnanvaihdokset ilman että kuljettajan tarvitsee käyttää jarrupoljinta. Tämä ominaisuus on erityisen hyödyllinen rakennus-, metsä- ja kaivostoiminnassa, joissa tehdään paljon toistuvia liikkeitä pienillä nopeuksilla.

Volvo I-Shift -hallintalaite

Volvo Trucks katsoo aina eteenpäin ja innovatiivinen kehitystyö ei pysähdy milloinkaan. ”I-Shift -ohjelmaa parannetaan edelleen dieselmoottoreissa, ja sillä on tärkeä rooli myös sähkömoottorien kehitystyössä. Edistyneenä automaatioteknologiana I-Shift tarjoaa ainutlaatuisia ratkaisuja myös Volvon Trucksin tulevaisuuden täysin autonomisiin kuljetusratkaisuihin”, Pär Bergstrand toteaa.

”Volvon I-Shift vaihteisto oli yksi Volvon suurimmista kehitysaskeleista tullessaan markkinoille 20 vuotta sitten. I-Shift vaihteisto tarjosi parhaan kuljettajakokemuksen jo silloin ja niin se tekee myös tänä päivänä”, toteaa Volvo Trucksin myyntijohtaja Reino Manninen.

Lue seuraavaksi