Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo Trucks ja Securitas suojelevat yhdessä tavarakuljetuksia hyökkäyksiltä

Kuorma-autonkuljettajat ja heidän kuljettamansa tavarat ovat vaarassa Euroopan teillä. Tämä näkyy useista viimeaikaisista tutkimuksista. Joka vuosi varastetaan noin 200 000 kaupallista ajoneuvoa, joiden arvo on yli 8,2 miljardia euroa. Tämä selviää Euroopan Parlamentin vuonna 2007 teettämästä tutkimuksesta.

Samaan aikaan IRU:n (International Road Transport Union) teettämässä tutkimuksessa paljastui, että joka kuudes kuorma-autonkuljettaja on joutunut jonkinlaisen hyökkäyksen kohteeksi. Joka kolmas heistä oli joutunut kohteeksi useammin kuin kerran. Noin 60 prosentissa hyökkäyksistä kohteena oli ajoneuvo ja sen kuorma, kun taas 40 prosenttia hyökkäyksistä kohdistui kuljettajiin ja heidän henkilökohtaiseen omaisuuteensa. Hieman yli 40 prosenttia hyökkäyksistä tapahtui kuorma-autoille tarkoitetuilla pysäköintipaikoilla.

“Nämä hyökkäykset muodostavat vakavan uhkan sille turvallisuudelle, jota kaupallisten ajoneuvojen kuljettajilla on oikeus edellyttää työltään. Ne ovat myös uhka kuljetusyrityksille ajatelleen muun muassa sitä valtavaa summaa, josta yrittäjät ovat vastuussa asiakkailleen kuljettaessaan heidän tavaroitaan. Kärsijänä ovat myös loppuasiakkaat, joiden toimituksiin kadonneet tavarat aiheuttavat myöhästymisiä”, sanoo Per-Anders Grösfjeld, Volvo Trucksin kuljetustietojärjestelmien markkinointipäällikkö.

Tehdäkseen kaupallisten ajoneuvojen kuljettajien työstä turvallisempaa ja suojellakseen kuormia varkauksilta, Volvo Trucks ja Securitas ovat perustaneet yhteisen hankkeen. Tarjolla on turvakonsepti, joka perustuu Volvon jo olemassa olevaan kuljetusten tietojärjestelmään, Dynafleetiin. Volvo Trucks kehittää tarvittavaa teknologiaa, kun taas Securitas on vastuussa konseptin käytännön toiminnasta.

Uusi turvakonsepti, Security Service -turvapalvelu, otetaan käyttöön tänä keväänä. Hätätilanteissa kuljettaja voi painaa ohjaamossa olevaa hätäpainiketta. Signaali välittyy Securitasin palvelukeskukseen, joka puolestaan ottaa yhteyttä kuljetusyritykseen tai paikalliseen poliisiin. Kuljettaja voi myös olla suoraan yhteydessä palvelukeskukseen matkapuhelimensa välityksellä.

“Meillä on jo käytössä vastaavia turvakonsepteja monissa maissa, ja tulokset ovat valtavan hyviä”, sanoo Lucien Meeus, Securitas Alert Services -liiketoiminta-yksikön johtaja.

“Tällaisten palveluiden tarve on kasvamassa ja tavoitteemme on tarjota tulevaisuudessa vieläkin parempaa suojaa varkauksia vastaan. Olemme kehittämässä järjestelmiä, joiden avulla varastetun kuorma-auton moottori voidaan halutessa kauko-ohjatusti sammuttaa tai joissa perävaunu voidaan vastaavasti lukita vetoautoon. Näiden palveluiden yhdistelmä tekee vetoauton, perävaunun tai koko ajoneuvoyhdistelmän varastamisen entistä vaikeammaksi”, sanoo Per Adamsson, Volvo Trucksin Product Strategy and Planning -osaston palvelutuotepäällikkö.

Lue seuraavaksi