Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo panostaa maansiirtosegmenttiin – Volvo FMX -maansiirtoauto raskaisiin ja vaativiin olosuhteisiin

Volvo FMX on uusin tulokas Volvo Trucksin tuotesarjassa ja sillä Volvo pyrkii kasvattamaan merkittävästi maailmanlaajuista markkinaosuuttaan maansiirtosegmentissä. Lisäksi Volvo Group on ainoa valmistaja, jolla on sekä kuorma-auto- että maansiirtokonetoiminnot saman katon alla. Tämän kokemuksen ansiosta Volvo Trucks on hyvässä asemassa panostaessaan liiketoimintaansa myös maansiirtosegmentissä. Tietyillä markkina-alueilla Volvo Trucksin ja Volvo Construction Equipmentin asiakkaat saavat huolto- ja tukipalvelut samoilta korjaamoilta.

Uusi jykevä Volvo FMX

Uuden Volvo FMX:n suunnittelu perustuu menestyneeseen FM-mallin alustaan, jonka toimivuus on todistettu vaativissa olosuhteissa tapahtuvissa maansiirtotöissä Pohjoismaissa, Venäjällä ja Itä-Euroopassa. Useat uuden Volvo FMX:n uudistuksista perustuvat Volvon maansiirtoalan asiakkailta ja etenkin kuljettajilta saatuihin palautteisiin.

Voimansiirtolinja maansiirtoajoon

Uuteen Volvo FMX:ään voi valita joko 11- tai 13-litraisen moottorin, joista molemmista löytyy Euro 5- ja EEV-versiot. Pienemmän, 11-litraisen teholuokat ovat 330–450 hevosvoimaa ja isommassa 13-litraisessa 380–500 hevosvoimaa. Koeajoautot olivat teholtaan 410–500 hevosvoimaa, mikä oli enemmän kuin riittävästi koeajoradalla nuppiautona ajettaessa. FMX:n vaihteisto on maansiirtotöitä varten uudistettu I-Shift-vaihteisto. Se toimii erittäin hyvin hankalissakin maasto-olosuhteissa ja takaa varman etenemisen. Uusi kuormantunnistin puolestaan lähettää tarkkoja kuormitustietoja I-Shift-vaihteistolle, jotta vaihtaminen ja liikkeelle lähtö sujuvat optimaalisesti.

Hidastus tapahtuu Volvo Engine Brake VEB+ -moottorijarrujärjestelmän avulla, joka tuottaa mahtavan 375 kW:n jarrutustehon kierrosluvulla 2300 r/min. Hidastimen teho riittää mainiosti jarruttamaan täydellä kuormalla 20 % alamäessä.

Maansiirtoauton ulkonäkö

Uuden, korkealla maavaralla olevan Volvo FMX:n näkyvin muutos on jykevä ja käyttöolosuhteet huomioiva ulkoasu. FH-sarjasta innoituksen saanut keulan yläsäleikkö on uusi ja alaosakin on maansiirtotöihin sopivan aggressiivisen näköinen. Entistä isompi Volvo-logo sekä FMX:n maapallomerkki korostavat osaltaan ulkonäköä. Vahvuutta tuovat myös uusi järeä kolmiosainen teräspuskuri kolmen millin kulmakappaleilla, jykevä etusuojalevy, vankkatekoinen keskiosa, joka suojaa sen taakse sijoitettuja tärkeitä komponentteja. Vankkatekoinen moottorisuojus puolestaan suojaa moottoria alhaalta päin tulevilta kolhuilta. Myös keskelle eteen sijoitettu uusi hinausvetopiste on kestävä ja luotettava työkalu hinauksia ja kytkentöjä varten, sillä sen vetokyky on jopa 25 tonnia.

Jotta kuljettajan nouseminen ohjaamoon olisi turvallista kaikissa sääolosuhteissa, on ohjaamon ulkopuolella uusi liukumaton askelma, johon voidaan lisävarusteena asentaa esiin taittuva lisäaskelma. Lisäksi päiväohjaamoon on saatavana uudet kirkkaan keltaiset tikkaat ja tartuntakahva, joiden avulla kuljettaja voi tarkistaa kuormaustilanteen kätevästi ohjaamon ovelta. Etusuojalevyyn on yhdistetty myös uusi liukumaton askelma, jonka päältä kuljettaja pääsee kätevästi puhdistamaan tuulilasin. Myös yläsäleikköön on saatavana lisävarusteena taitettava lisäaskelma ja/tai etutartuntakahva kulkua helpottamaan.

FMX:n ajovaloja on uudistettu ja modernisoitu. Ne voidaan lisäksi suojata kestävällä suojasäleiköllä, joka ehkäisee kiveniskeytymiä sekä mahdollistaa lisävarusteena saatavan ajovalojen korkeapainepesurin asentamisen. Myös puskurin teräksisiin kulmiin asennetut kestävät sumuvalot ovat uudet.

Muita ulkopuolisia muutoksia ovat jykevät maansiirtotöihin suunnitellut peilit, jotka kestävät paremmin ulkoisia kolhuja ja naarmuuntumista. Peilien varret ovat entisiä kapeammat, mikä pienentää kuollutta kulmaa ja parantaa siten kuljettajan näkyväisyyttä. Päiväohjaamoon lisävarusteena saatava uusi tavallista korkeammalle sijoitettu ilmanotto parantaa moottorin jäähdytysilman laatua ja näkyvyyttä peruutettaessa. Maavaran parantamiseksi uudet teräksiset polttoainesäiliöt on sijoitettu tavallista korkeammalle.

FMX:ään on saatavana myös uusia työ- ja peruutusvalojen valmiussarjoja sekä asennusmalleja, mikä helpottaa auton räätälöimistä asiakkaan erikoistarpeisiin.

Ohjaamo vaativiin olosuhteisiin

FMX:n ohjaamossa on myös huomioitu usein kuraiset työskentelyolosuhteet, sillä uudet, kestävät ja korkeareunaiset kumimatot pitävät lian ja kuran matolla helpottaen ohjaamon puhdistamista.

Ohjaamon sisustuksen voi valita kolmesta uudesta vaihtoehdosta: vinyyliverhoilu- ja ovipaneelit, jotka on helppo puhdistaa, tekstiiliverhoilu- ja ovipaneelit tai lisävarusteena saatavat nahkaverhoillut istuimet.

Muita ohjaamoon saatavia ja kuljettajan mukavuutta edistäviä lisävarusteita ovat: pöytä, jossa on paikat kupeille ja kynille, käytännöllinen säilytyslaatikko ja vettä hylkivästä kankaasta valmistettu paperin pidin.

www.volvotrucks.com

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi