Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo kokoaa koko ketjun FinnMetkoon

Volvon kahden hehtaarin kokoisella osastolla havainnollistetaan koko prosessi metsätien rakentamisesta ja puiden kaatamisesta niiden kuljettamiseen ja hakkuualueiden jälkihoitoon asti. Näyttelypäivinä Volvolla on työesityksiä neljä kappaletta joka päivä.

Tela-alustaiset harvesterit, pyöräkuormaajat, kaivinkoneet ja kuorma-autot näyttäytyvät Volvon alueella oikeassa työssä. Näin Volvon työkoneiden ja kuorma-autojen monikäyttöisyys ja käyttökelpoisuus metsäteollisuuden eri työvaiheissa tulee hyvin esiin.

Neljän työaseman tuotantoketju

Volvon alueelle on rakennettu neljä asemaa, joista ensimmäisessä rakennetaan metsänhoitoon tarvittavaa infrastruktuuria, metsäautoteitä. Lavetilla varustettu kuorma-auto tuo paikalle tarvittavat työkoneet, jonka jälkeen kaivuri, pyöräkuormaaja ja sora-auto aloittavat työnsä.

Toisella asemalla puuta kaatuu tela-alustaisilla harvestereilla , joita on helppo työlaitteen vaihdon avulla hyödyntää monissa muissa metsään liittyvissä töissä. Samalla koneella voi nostaa kantoja, muokata maata, istuttaa ja tehdä esimerkiksi ojia. Tela-alustainen harvesteri on myös hankintakustannuksiltaan pyöräalustaista harvesteria selvästi edullisempi vaihtoehto. Hakattu puu siirretään kuormatraktorilla metsästä tien varteen ja tukkirekalla sahalle tai paperitehtaalle.

Kolmannella asemalla ollaan sahalaitoksella, jossa pyöräkuormaaja purkaa tukit rekasta ja pinoaa ne laitoksen pihalle. Pyöräkuormaajaa voidaan hyödyntää myös hakkeen ja kuoren sekä muun jätteen käsittelyssä. Sahaamisen jälkeen pyöräkuormaaja siirtää valmiin sahatavaran jakeluautoon, joka lähtee viemään sitä asiakkaille.

Neljännellä asemalla tuotetaan bioenergian raaka-ainetta. Kannot nostetaan ylös ja palastellaan kuljetettavaksi tienvarsivarastoon. Tela-alustainen kantoharvesteri nostaa kannot ylös ja erikoisvarusteltu kuormatraktori vie ne tienvarsivarstoon, mistä kuorma-auto kuljettaa ne voimalaitokselle. Uudelleen metsitys tehdään tela-alustaan tai kaivinkoneeseen liitettävällä istutuslaitteella.

Kalustossa uutuuksia

Volvolla on esillä kiinnostavia uutuuksia. Kuorma-autojen vuoden merkittävintä lanseerausta, uutta FH16-sarjaa, edustaa FH16 4×2 T –rekanvetäjä. 660-hevosvoimaisena se on Volvon uuden FH-sarjan vahvin malli. Muita FinnMetkossa esittäytyviä kalustouutuuksia ovat FH 6×2 R vaihtolavalaitteella ja FM 8×4 R, 13-litraisella moottorilla varustettu maansiirtoauto.

Volvon uusissa kuorma-automalleissa on kokonaan uusittu, entistä mukavampi, toimivampi ja turvallisempi ohjaamo. Tilaa, valoisuutta ja liikkumatilaa on tullut lisää. Samalla säilytystilat on muutettu entistä katevämmiksi.

Selkeässä ja helppolukuisessa kojetaulussa on myös AdBlue-mittari. Vaihteen valitseminen on entistä mukavampaa uusilla, aiempaa paremmin sijoitetuilla I-Shift- ja Powertronic-vaihteenvalitsimilla, joiden tuntumaa on parannettu.

Autot on nyt varustettu sadetunnistimella ja risteysvalot lisäävät näkyvyyttä käännöksissä valinnaisvarusteena.

Ohjaamoiden mukavuusvarustuksen parannuksiin kuuluvat aiempaa leveämpi, taittuva vuode, tehokas audiojärjestelmä ja 17 säädettävää valonlähdettä tarkoin harkituissa paikoissa.

Volvon alueella puumateriaalin metsäkuljetuksesta huolehtii kiinnostava uutuus; El-forest AB::n sähköiselllä voimansiirrolla varustettu hybridi kuormatraktori. Sen polttoaineenkulutuksen odotetaan olevan yli 30% pienempi kuin perinteisellä kuormatraktorilla. Automatiikka huolehtii kunkin pyörän oikeasta, optimoidusta nopeudesta kääntökulmasta riippuen. Tämä ominaisuus yhdistettynä koneen alhaisempaan omapainoon aiheuttaa huomattavasti vähemmän maastovaurioita kuin perinteisellä voimansiirrolla varustettu kuormatraktori.

Paikalla oleva Volvo-kalusto:

Asema 1: metsätien rakentaminen:

 • koneiden kuljetus työmaalle, kuorma-auto FH 520 6×4 + lavetti
 • tiepohjan tasoitus, kaivukone EC210C
 • soran kuormaus auton lavalle, pyöräkuormaaja L120F
 • soramaton levitys tiepohjan päälle, kuorma-auto FM 480 8×4 + soralava

Asema 2: puunkorjuu, metsäkuljetus, maantiekuljetus:

 • puunkorjuu (kaato, karsinta, katkonta), tela-alustainen harvesteri FC2121C
 • puunkorjuu (kaato, karsinta, katkonta), tela-alustainen harvesteri ECR88
 • puiden kuljetus metsästä tien varteen, hybridi kuormatraktori
 • puiden kuljetus sahalle/tehtaalle, Volvo puutavarayhdistelmä

Asema 3: puun käsittely sahalla/tehtaalla:

 • tukkikuorman purku kuorma-autosta, pyöräkuormaaja L180F High-lift
 • tukkikuorman purku kuorma-autosta, pyöräkuormaaja L150F
 • hakkeen käsittely tai kuoren murskaus, lautanipun lastaus jakeluautoon, pyöräkuormaaja L90F
 • puutavaran jakelukuljetus, FE-kuorma-auto

Asema 4: kannonnosto:

 • kantojen nosto ja halkaisu, tela-alustainen kantoharvesteri FC2121C
 • kantojen maastokuljetus, hybridi kuormatraktori
 • kantomateriaalin tiekuljetus, FH- kuorma-auto

Lue seuraavaksi