Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo FMX430 monitoimiauto pelastuslaitokselle

Volvo FMX-monitoimiauto

Wetteri Power Oy luovutti yhteistyössä päällirakentaja Tyllis Oy Ab:n kanssa joulukuun alussa uuden Volvo FMX430 -monitoimiajoneuvon Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselle. Lähes vuoden kestänyt projekti on malliesimerkki kolmen toimijan tiiviistä yhteistyöstä.

Projektin isä on Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitoksen palomestari Joni Kontio, jonka haaveissa oli jo pitkään ollut oman monitoimiajoneuvon hankkiminen Kokkolaan.

”Meidän alueemme tässä rannikolla on melko suuri ja kohtaamme työssämme monenlaisia eri haasteita, joissa erikoisvarusteltu kuorma-auto olisi tarpeen. Oli kyseessä sitten tavallinen rakennuspalo tai teollisuushallipalo, ripeä toiminta on etusijalla. Jos palo on kattorakenteissa, yksi tärkeimmistä tehtävistä on saada nopeasti kattorakenteita purettua. Nyt käytössämme on oma noin 50 tonnimetrin nosturi, jolla muun muassa peltikatteet saa irrotettua tehokkaasti. Lisäksi auton hydrauliikka on rakennettu niin, että pystymme esimerkiksi metsäpalon sattuessa saamaan vettä jopa 12 kuutiota minuutissa uppopumppuratkaisulla yhdistetyn tuoton avulla – se on iso määrä”, Kontio sanoo.

Koska kyseessä oli kunnallinen hankinta, edettiin tarkan protokollan mukaan.

”Kunnalliset hankinnat menevät hankintalain mukaan ja meitä sitoo myös EU:n hankintalainsäädäntö. Meidän pitää todella tarkkaan määrittää, mitä ollaan hankkimassa ja sen jälkeen tehdään julkinen kilpailutus eri valmistajien kesken. Oli hieno huomata, että tarjouskilpailun voittajaksi selvisi kaksi paikallista perheyritystä, Wetteri Power Oy ja Tyllis Oy Ab. Voidaan hyvin puhua lähituotteesta, sillä auton varustelut ja päällirakenteet on tehty parin kilometrin säteellä toimipaikastamme”, Kontio toteaa.

Volvo FMX-monitoimiauto
Joni Kontio (vas.), Göran Tylli ja Topi Myllykangas.

Projektin suunnittelun ja yksityiskohtien hiomisen kannalta lähellä olevat kumppanit olivat iso asia.

”Meillä oli kasassa hyvä ydinporukka, johon kuuluivat minun lisäksi Wetterin Topi Myllykangas ja Tylliksen Göran Tylli sekä totta kai molempien yritysten henkilökunta. Yhdessä mietimme, suunnittelimme, kokeilimme ja lopulta toteutimme mielestämme oikeat ratkaisut käyttötarpeidemme mukaan. Oli hienoa olla mukana projektissa, jossa ammattitaito oli todella korkealla ja kaikkien missio oli rakentaa paras mahdollinen kuorma-auto. Olen enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen”, Kontio kehuu.

Pitkän linjan päällirakenneosaaja Göran Tylli vakuuttui projektista heti alkumetreillä.

”Jonilla oli selkeä visio, mitä he haluavat ja asiaan oli todella paneuduttu huolella. Emme ole koskaan aikaisemmin saaneet näin tarkkoja ja selkeitä dokumentteja julkisissa hankinnoissa kuin tällä kertaa saimme pelastuslaitokselta. Niiden pohjalta oli helppo tehdä tarkka tarjous ja vihreää valoa saatuamme lyödä projekti käyntiin”, Göran Tylli kertoo.

Alustana Volvo FMX430

Pelastuslaitokselle toimitettu monitoimikuorma-auto on rakennettu Volvon alustalle. Alusta on neliakselinen, kahdella etuakselilla varustettu Volvo FMX430 8×4. Auto on täysilmajousitettu ja varustettu I-Shift-vaihdelaatikolla.

”Volvo soveltuu erinomaisesti myös pelastuslaitostöihin ja kyseinen auto on hyvä referenssi tulevia projektejakin ajatellen. Varmasti tulemme näkemään Volvoja enenevissä määrin myös tällä puolella”, kertoo Wetteri Power Oy:n kuorma-automyyjä Topi Myllykangas.

Projekti aloitettiin vuosi sitten ja auto tilattiin alkuvuodesta tehtaalta. Omat haasteensa toivat haastava komponenttitilanne ja tarve saada auto rekisteriin hankintalainsäädöllisistä syistä vielä vuoden 2021 puolella.

”Volvolla on toimitukset saatu tehtyä melko hyvällä aikataulutuksella ja niin oli myös tämän auton kanssa, pienistä haasteista huolimatta auto valmistui joulukuun alkuun rekisteröitäväksi”, Myllykangas toteaa.

Päällirakenteet Tyllikseltä

Volvo FMX-monitoimiauto
Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitoksen Volvo FMX -monitoimiauto on varustettu 50 tonnimetrin nosturilla ja koukkuvaihtolavalaitteella.

Volvon päällirakenteista vastasi kokkolalainen Tyllis Oy Ab, jolla on vuosikymmenten kokemus räätälöidyistä asiakasratkaisuista.

”Riittävän iso ja tehokas nosturi oli yksi tärkeimmistä lisälaitteista, mitä autoon haluttiin. Ratkaisu oli Hiab X-HiPro 548 -nosturi, jossa on kuusi jatketta sekä kuusijatkeinen jibi. Nosturin ulottuvuus suoraan ylöspäin on jopa 33 metriä ja vaakatasossa 28 metriä, jossa se nostaa vielä 630 kiloa. Kyseessä on Suomen suurin pelastuslaitostöihin tehty nosturi”, Göran Tylli toteaa.

Monitoimiauton varustelista on pitkä. Lisäksi autossa on muun muassa sähkökäyttöinen vinssi keulassa, etutukijalka ja Multiliftin Ultima 18SL 5.3 koukkulaite. Totta kai autossa on myös asianmukaiset valoratkaisut, sekä väritys lokasuojia myöten on mietitty tarkkaan. 

Lisähydrauliikka on suunniteltu varta vasten pelastuslaitoskäyttöön yhdessä HAWE Finlandin kanssa. Autossa on kaksipiirinen hydrauliikka. Toinen piiri saa voimansa vaihteistoulosotossa ja toinen moottorinvoimanotosta. Lisäksi on yhdistetty hydrauliikan tuotto, jolloin yhteistuotto on jopa 300 litraa minuutissa ja 350 barin paineella. Varsinkin vesipumppukäytössä sen hyöty korostuu. Hydrauliikkaa voidaan ohjata ja säätää auton sisällä olevasta ohjausyksiköstä käsin.

Tyllis Oy toimitti päällirakenteet avaimet käteen -ratkaisuna. ”Tämä on täysin valmis paketti suoraan töihin. Oli hienoa olla mukana tässä projektissa”, Göran Tylli toteaa lopuksi.

Tekniset tiedot

 • Alusta:
  Volvo FMX 430 8X4 akseliväli 5 100 mm, täysilmajousitettu
 • Nosturi:
  HIABX-HiPRO 548 E6 + Jibi 150X-6 Hydraulinen ulottuma vaakatasoon 28 m ja nostoteho 630 kg. Hydraulinen ulottuma ylöspäin 33 m. Hydrauliikka jibin päähän esim. kouraa ja kääntäjää varten.
 • Kääntö- ja nostonvaimennus, radio-ohjaus ja radio-ohjatut tukijalat, analoginen tukijalanvalvonta ja automaattipysäköinti.
 • Koukkulaite:
  Multilift Ultima 18SL.53.  Vaakasiirron kevennys, automaattiohjaus ja perälautahydrauliikka taakse.
 • Vinssi:
  Warn G2 sähkövinssi 24V – 6800 kg. Langaton kauko-ohjaus ja kaapeliohjaus.
 • Lisähydrauliikka proportionaalisella säädöllä:
  Piiri 1 = noin 180 l/min, piiri 2 = noin 110 l/min, kombi eli yhteistuotto 290 l/min. Lisäksi digitaalinen näyttö ja portaaton paineen ja virtauksen säätö.Lue seuraavaksi