Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo FL ja FE – Nyt uudistetaan keveä pää

Volvo jatkaa Euro 6 -mallistonsa vyöryttämistä markkinoille. Viimeisimpänä vuorossa ovat jakelu- ja lähiliikenteessä käytettävät keveät ja keskiraskaat ajokit, jotka saavat maskinsa taakse uudet voimanlähteet ja ulkoisesti yhtäläisen ilmeen raskaampien veljesten kanssa. Uutuuksien kulmakivenä ovat uudet 5- ja 8-litraiset dieselmoottorit, joiden tehovalikoima ulottuu 210 ja 320 hevosvoiman välille. Viisilitraisesta nelisylinterisestä D5K-voimalasta on tarjolla 210- ja 240-hevosvoimaiset vaihtoehdot FL-mallistossa käytettäväksi. Tilavuudeltaan 7,7 litran kuusisylinterisestä D8K-moottorista taasen on tarjolla 250, 280 ja 320 hevosvoiman vaihtoehdot, jotka ovat kaikki tarjolla FE-malliston eri vaihtoehtoihin. Kaksi miedointa vaihtoehtoa ovat valittavissa myös FL-mallistoon.

”Kaikki uudet moottorit ovat uusien Euro 6 -määräysten mukaisia ja niiden polttoaineenkulutus on Euro 5 -moottorien tasolla. Euro 6 -moottoreissa yhdistyvät SCR-tekniikka, muuttuvageometrinen turboahdin, jäähdytetty EGR-järjestelmä ja hiukkassuodatin”, kertoo Volvo Trucksin keskiraskaiden ajoneuvojen strateginen tuotepäällikkö Ruddy Houtmeyers, jonka mukaan moottoreiden vääntöominaisuudet ovat erittäin hyvät myös alhaisella pyörimisnopeudella.

Valmistajan mukaan uusien FL- ja FE -kuorma-autojen ajaminen on nyt entistä helpompaa erityisesti kaupunkiolosuhteissa, joissa tarvitaan nopeita, jouheita ja ympäristöystävällisiä kuljetuksia.

Kuljettajan työolosuhteita on parannettu muun muassa uudella, entistä selkeämmällä mittaristolla ja uusilla istuimilla, joiden kiinnitys lattiaan on aikaisempaa vahvempi. Automatisoitu I-Shift -vaihteisto on jatkossa valittavissa myös FE-mallistoon 12-portaisena vaihtoehtona. ESP-ajonvakautusjärjestelmä kuuluu vakiovarustukseen kaikissa Volvo FL- ja FE -malleissa.

Volvo kertoo viilanneensa myös palvelutarjontaa, joka nivoutuu aikaisempaa tiiviimmin yhteen auton tekniikan kanssa. Tämän myötä kuljetusyritys ja kuljettaja voivat keskittyä ydinliiketoimintaansa jättämällä ajoneuvosta huolehtimisen Volvon vastuulle.

”Tämän segmentin asiakkaat eivät niinkään halua pelkkää kuorma-autoa, vaan tehokkaan ja vaivattoman kuljetusratkaisun. Uusien Volvo FE- ja Volvo FL -mallien ansiosta meidän on aiempaa helpompi tuottaa palvelua, joka auttaa asiakkaitamme menestymään”, muistuttaa Nilsson, jonka mukaan jakeluliikenteen autot ovat liiketoiminnalle tärkeitä välineitä.

Uusien mallien yhteydessä markkinoille tuodaan laajennettu palvelutarjonta, jonka korkein palvelutaso sisältää huollot, korjaukset sekä joukon parasta mahdollista käyttöastetta tukevia toimintoja. Entistä paremman Gold-huoltosopimuksen ansiosta voidaan hyödyntää laajemmin myös kuorma-auton kehittyneitä etäseurantaominaisuuksia. Etäseurannalla korjaamot voivat seurata ajoneuvojen käyttöä ja valvoa tiettyjen osien kulumista. Tämän ansiosta autoihin tehdään oikeita toimia oikeaan aikaan.

Jakeluajon tarpeisiin vastataan muun muassa 12-tonnisella Volvo FL-mallilla, joka on varustettu 240-hevosvoimaisella moottorilla ja automatisoidulla I-Sync -vaihteistolla. Uuden moottorin ansiosta omamassa on puristettu 500 kiloa aikaisempaa matalammaksi.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi