Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo FE340 6×2 – viimeiseen asti viilattu

Raskaampaan aluejakeluun ja kunnallisteknisiin ajotehtäviin suunniteltu, viime vuosikymmenen puolivälissä esitelty Volvo FE on jäänyt suotta raskaampien veljesten, eli FM- ja FH-mallien varjoon. Akselirakenteesta riippuen jopa 26 tonnin kokonaismassan tarjoavan FE-malliston kiistattomat edut piilevät alustan alhaisessa omamassassa sekä ohjaamon sijoituksen mukanaan tuomassa helpossa ohjaamoon nousussa.

Kaksi- ja kolmiakselisina vaihtoehtoina valmistettava FE-mallisto saa käyttövoimansa 7,2 litran D7F-dieselmoottorista, josta on tarjolla neljä eri tehovaihtoehtoa välillä 240-340 hevosvoimaa. Moottoreiden vastaavat vääntömomentit ulottuvat 940-1300 Nm:n alueelle. Volvon filosofian mukaan nykyisin voimassa olevan Euro 5 -päästötason täyttämiseksi vaaditaan AdBlue-urealiuoksen käyttämistä.

Vaihteistovalikoima pitää sisällään kuusi- ja yhdeksänportaiset manuaalivaihteistot sekä kuusiportaisen automaattivaihteiston. Koeajokkimme 340 hevosvoiman moottorin yhteydessä käytetään aina yhdeksänportaista STO1309 aluevaihteistoa tai jätekuljetusten parissa suosittua automaattivaihteistoa. Automatisoitua vaihteistoa sen sijaan ei löydy tämän kokoluokan ajoneuvosta.

Aluejakelun tuhattaiturin ohjaamoksi on valittavissa päiväohjaamon sijaan myös tätä 40 senttiä pidempi lepo-ohjaamo tai edelleen 20 senttiä pidempi makuuohjaamo lepovarustuksella. Jätekuljetusten ehdoilla toteutettu alaslaskettu LEC-ohjaamo kuuluu sekin valinnaisiin mahdollisuuksiin.

Koukku siellä…

Tämänkertaisen koeajokkimme merkittävimmät uutuustekijät piilevät kuitenkin päällirakenteissa, sillä Cargotecin Raision toimipisteen varustelussa göteborgilaisajokista on kehkeytynyt täysiverinen monitoimiosaaja, jonka varustukseen kuuluu uusi 18-tonninen Hiab-Multilift XR18S.51 Pro Future -koukkuvaihtolavalaite sekä 14 tonnimetrin Hiab XSD144 HIPro -kappaletavaranosturi.

Päällirakenteiden asettamat vaatimukset niin toisilleen kuin alustallekin on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa, mikä näkyy kaikkein selvimmin nosturin ja vaihtolavalaitteen asennuksessa. Perinteinen nosturipukki on korvattu vaihtolavalaitteen pidemmällä apurungolla, mikä tekee varustelusta nopeampaa ja edullisempaa näkyen samalla myös totuttua siistimpänä työjälkenä. Ammattitaitoisia asentajia vaativassa asennustyössä kaikki varustelua nopeuttavat ja työtä helpottavat yksityiskohdat näkyvät myös loppuasiakkaalle esitettävässä loppulaskussa.

Muutama vuosi sitten markkinoille tuoduissa Hiab-Multilift XR Power –sarjan koukkuvaihtolavalaitteissa on useita käyttöä helpottavia ja elinkaarikustannuksia alentavia yksityiskohtia, joista ensimmäinen on asennustyötä helpottava rakenne. Laiterunkoon valmistuslinjalla laserleikattujen reikien ja automallikohtaisten asennussarjojen avulla laitteen asennustyö on helppoa, eikä vaadi lainkaan hitsaamista. Siten jo tehtaalla pintavärin ylleen saanut rakenne säilyttää korroosiokestonsa pitkälle tulevaisuuteen.

Pintavärin lisäksi korroosiota vastustetaan lisävarusteena olevalla sinkkipohjamaalilla.  Esiporattujen reikien runsaan määrän ansiosta ajoneuvon varustelu sujuu varsin vaivattomasti.

Arkipäivän aherruksessa merkitykselliseksi tekijäksi nousee ohjelmoitava PLC-logiikkaohjaus, jonka ansiosta rutiininomaisissa lavojen vaihtamisissa ja kippaamisissa voidaan hyödyntää automaattitoimintoja. Tarkkuutta vaativissa tilanteissa kuljettaja voi kuitenkin vaihtaa nopeasti takaisin manuaalikäytölle. XR18S- Pro Future -optioon kuuluu automaattiohjauksen ohella myös pikaliike- ja pikakippaus-toiminnot sekä nyt esiteltävä kippauksen pikalaskutoiminto. Ominaisuuksiin kuuluva vaakasiirron kevennys vähentää laitteen välistä kitkaa vaimentaen samalla käytön ääniä.

Vaihtolavalaitetta voidaan käyttää ohjaamoon kiinteästi asennettavalla ohjaimella tai vaihtoehtoisesti langattoman kauko-ohjauksen turvin toimivalla kauko-ohjaimella, jonka käyttö vaatii turvallisuussyistä johtuen aina kahden käden käyttöä.

… ja toinen täällä

Koukkuvaihtolavalaitteen mukanaan tuoma monipuolisuus lisääntyy entisestään, kun autoon asennetaan myös kappaletavaranosturi. Koeajokin ohjaamon takaa löytyikin 14 tonnimetrin luokkaan asettuva Hiab XS144 HiPro XSD –nosturi, jonka viisi hydraulista jatketta tarjoaa reilun 15 metrin ulottuvuuden. Omamassaltaan noin 2500 kilon nosturilla kiskaisee maasta jopa viiden tonnin taakkoja, mikäli etäisyys nosturin keskiöstä jää 2,6 metriin. Monesti kriittisenä pidettävä 1000 kilon taakka voidaan viedä reiluun 10 metriin saakka, puomin päässä 15 metrin ulottuvuudella nostokyky riittää 720 kilon nostoon.

Langaton kauko-ohjain kuuluu käytännössä nykynostureiden vakiovarusteluun ja koeajokkimme nosturia ohjataankin Hiabin monipuolisella XS Drive -ohjaimella, jonka toimintojen räätälöintimahdollisuudet ovat erittäin laajat. Monipuolisuuden ansiosta kaikkia nosturin toimintoja aina tukijalkojen ajamisesta ja moottorin sammuttamisesta ja käynnistämisestä alkaen voidaan ohjata XS Drive -ohjaimen avulla.

Yksi Hiabin tunnusomaisista piirteistä on voimakas panostus turvallisuuteen, mistä osoituksena ovat muun muassa tukijalkoja valvova VSL-järjestelmä yhdessä Space 6000 -turvajärjestelmän kanssa. Jälkimmäisen ominaisuuksiin kuuluu muun muassa ylikuormasuoja, tuottavuutta parantava automaattinen käyttöluokan valinta sekä automaattinen nopeudensäätö ja pumpun tuoton jako, joka pitää nosturin liikkeet tasaisina myös nopeutta ja voimaa vaativan taitavan käyttäjän käsissä.

Cargotecin Raision toimipisteessä toteutettu varustelu osoittautui erittäin huolitelluksi ja viimeistellyksi kokonaisuudeksi, jonka merkittävänä etuna on yhden pysähdyksen taktiikka. Tämän ansiosta kaikki ajoneuvon varusteet ovat yhteensopivia tehden kuljettajan ja myös kuljetusyrittäjän työstä vaivatonta ja huoletonta. Volvon keskiraskas FE-mallisto taasen muodostaa oivan lähtökohdan lähiliikenteen ajokin varusteluun. FE on hyvin neutraali ajokki, joka ei herätä suuria tunteita puoleen tai toiseen, mikä kertoo sen olevan tehtävään räätälöity ajokki.

TEKNISET TIEDOT

Volvo FE340 6×2

Moottori

D7F, tilavuus 7,2 litraa

teho 250 kW (340 hv) / 2000-2300 r/min

vääntömomentti 1300 Nm / 1200-1700 r/min

Vaihteisto

STO1309 – yhdeksänportainen manuaalivaihteisto

Alusta

edessä paraabelijouset

takana ilmajousitus

Päällirakenne

Hiab-Multilift XR18S.46 –koukkulaite

–          kapasiteetti 18 tonnia

Hiab XS144 E5 HiPro –kappaletavaranosturi

–          kapasiteetti 14 tm

Mitat ja massat

akseliväli 4750 mm

omamassa 12990 kg

kokonaismassa 26000 kg

Ari Perttilä

Katso video HD-laatuisena osoitteessa:
http://www.youtube.com/watch?v=NCuX_aU3MMM

Lue seuraavaksi