Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo ampaisee keväiselle kiertueelle

Markkinaosuustaistoa uudistuneen malliston turvin käyvä Volvo Trucks on ampaissut kiertueelle, jonka aikana on mahdollisuus tutustua niin uudistuneisiin ajoneuvoihin kuin kattaviin palveluihinkin. Konepörssi pääsi mukaan ennakkonäytökseen, jonka aikana otettiin pikaiset tyypit kiertuekalustosta.

Maaliskuun lopulla taipaleensa aloittanut Volvo Trucksin Vahvempi kuin koskaan –koeajokiertue on tällä kertaa poikkeuksellisen laaja ainakin kaluston koon osalta. Luultavasti jokainen kiertuepaikkakunnilla poikkeava kiinnittää katseensa 76 tonnin kokonaismassaan lastattuun puujunaan, joskin rintamasuuntaa kannattaa kääntää myös kiertueen maltillisempia ajokkeja kohtaan. Myös niissä keveissä on lukuisia mukavuutta, turvallisuutta tai ympäristöystävällisyyttä kasvattavia ominaisuuksia.

Monen postipaketin tai pullapitkon matka lähettäjältä vastaanottajalle alkaa keveän ajokin kyydissä, mikä Volvon kohdalla tarkoittaa FL- tai FE –mallistoon kuuluvaa ajokkia. Kiertuekaluston maltillisin vesa on uudella 5-litraisella moottorilla varustettu FL 512, joka on saanut ylleen VAK:n valmistaman umpikaapin. Uuden moottorin pirteistä ominaisuuksista kerroimme Konepörssin maaliskuun numerossa ilmestyneessä koeajoraportissa. Pakettikoon kasvaessa lastauslaituriin peruutetaan pykälää jykevämmän FE-malliston ajokilla, joka on nyt mahdollista varustaa myös 12-portaisella I-Shift –vaihteistolla. Volvon Juha-Matti Raatikaisen mukaan I-Sync -vaihteisto päädyttiin korvaamaan raskaammista ajokeista tutulla I-Shift –vaihteistolla paljolti asiakaspalautteen pohjalta. 

Kun ajotehtävät muuttuvat usein ja palveltava asiakaskunta on sekalainen ja laaja, saattaa vaihtolava-auto olla se kaikkein optimaalisin vaihtoehto. Volvo tarjoaa tähän segmenttiin helppoa ratkaisua tehdasvarustellun HookPro-vaihtoehdon muodossa. Tehtaalla ajoon valmiiksi rakennetun auton suurimpiin teknisiin uudistuksiin kuuluu uusi 11 litran moottori, jonka jatkeena on kojelaudan painonappien avulla hallittava I-Shift-vaihteisto. Kolmiakselisen, takailmajousitetun ajokin teknisten ominaisuuksien joukosta löytyy myös uusi sähköhydraulinen VDS-ohjausjärjestelmä, joka tekee ahtailla pihoilla pyörimisestä aiempaa kevyempää.

Kun kovapintaisille teille rakennetun FM-koukkuauton ominaisuudet alkavat arveluttaa, voidaan työmaalle kaartaa kaikkein haastavimpien olosuhteiden mukaan rakennetulla FMX-mallistolla, joka on tällä kertaa mukana kasettiautona. XPro-konseptiautoa edustavassa takaohjaavassa nelikossa on täysin uusi, maansiirtoajon asettamien haasteiden mukaan viilattu takailmajousitus, joka tarjoaa muun muassa aiempaa reilumman maavaran. Tämähän kuulostaisi oivalta jousitusratkaisulta myös suomalaisiin puuautoihin. ”Toistaiseksi saatavilla ainoastaan FMX-mallistoon”, tyrmää Raatikainen toimittajan ajatukset jousituksen sovittamisesta FH-malleihin. 

Vajaan 69 tonnin kokonaismassaan kuormatun yhdistelmän kiskominen uusmaalaisia seututeitä pitkin tuntuu haastavan 13-litraisen moottorin 540 hevosvoimaa – tehopainosuhde jää maltilliseksi, mikä yhdessä paripyöräisen, Jykin ja Elgin yhteistyönä syntyneen kasettiperävaunun kanssa ei ainakaan vauhdita etenemistä. Ohjauspyörän ja eturenkaan välistä löytyy tässäkin autossa VDS-ohjausjärjestelmä, jonka ominaisuuksien opettelu taitaa vaatia aikaa. Portaikkoa laskeutuessa mielessä on lähinnä tunnottomuuteen viittaavia adjektiiveja. Tähän asiaan on selvästi palattava tarkemman ja ennen kaikkea pidemmän koeajon muodossa. Silloin voidaan tutustua tarkemmin myös Work remote –kauko-ohjaimeen, johon on integroitu myös kasetoinnin ja kippauksen toiminnot. 

Suosituimmat ja eniten koeajokilometrejä keräävät ajokit kantavat keulassaan joko FH tai FH 16 -tunnuksia, joita löytyy kolmesta kiertueajokista. Eniten ”isännänajokin” piirteitä on kerätty 540-hevosvoimaisella koneella varustettuun takatelivetäjään, jonka etupäässä on erillisjousitettu IFS -etuakseli. Kaukoliikenneautoihin suunniteltu erillisjousitus tuntui täyttävän myyntimiesten lupaukset niin ohjaustuntuman kuin tienpinnan heittojen tasaamisen osalta. Turvallisuusnäkökohta oli huomioitu muun muassa etäisyystutkan muodossa, taloudellisuutta taasen pyrittiin petraamaan maaston muotojen mukaan toimivan I-See –toiminnon muodossa.

Kaukoliikennekeikalla voidaan kipaista vaikkapa kiertuekalustosta löytyvällä FH 500 -rahtiyhdistelmällä. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy matalaan makuuohjaamoon, joka ainakin valmistajan mukaan on kooltaan ja mitoitukseltaan liki yhtäläinen edellisen sukupolven Globetrotter-ohjaamon kanssa. Takailmajousitetun vetäjän perässä seuraa NTM:n valmistama viisiakselinen ykköspyöräkärry, jotka yhdessä muodostavat 25,25-metrisen moduuliyhdistelmän. Vetäjän pitkä akseliväli ja matala painopiste tekevät yhdistelmästä varsin leppoisan ajettavan myös kimurantilla seututiellä. Vieressä istuvan volvolaisen mukaan myös erillisjousitetulla etuakselilla on huomattava merkitys leppoisuuteen. Epäilemättä silläkin on osuutensa mukavuuden rakentamisessa.

Letkan viimeiseksi on jäänyt se kaikkein suurin ja kaunein, joka on samalla myös ympäristönäkökulmien valossa kaikkein epäpuhtain; Ainoana Euro 5 -autona mukana on 750-hevosvoimainen FH 16, jonka ympärille on rakennettu tämän hetken tyypillisin puuauto – neliakselinen takaohjaavana ja ilmajousitettuna vaihtoehtona. Aiempaa raskaammat massat haastavat kuljettajat liikkeellelähtötilanteissa, minkä vuoksi telinkevennyksiin on tuotu suomalaisia ratkaisuja. Jousitukseen tehtyjen muutostöiden jälkeen ohjaava taka-akseli voidaan nostaa ylös myös kuormattuna ja etenemiskykyä voidaan parantaa myös erilaisilla painonsiirtovaihtoehdoilla.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi