Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvon akselistouutuudet

Volvoon saa nyt vetävän telin, jossa on nostettava akseli.

Volvo Trucks on esitellyt raskaiden kuorma-autojen akselistoihin liittyviä uutuuksia. Erillisjousitettu etuakseli (IFS) on saatavissa myös dynaamisella ohjauksella (VDS) ja vetävä teli voidaan varustaa nostettavalla ja irti kytkettävällä takimmaisella akselilla.

VDS + IFS

Jo aiemmin normaalirakenteisen etuakselin yhteydessä saatavissa ollut Volvo Dynamic Steering –ohjausjärjestelmä on nyt saatavissa myös erillisjousitetun etuakselin varusteeksi. VDS-ohjausjärjestelmän hienous on elektronisesti ohjattu sähkömoottori, joka tavanomaisen, hydraulisen ohjaustehostimen lisäksi tarvittaessa tehostaa ohjausakselin kääntämistä. Ohjauspyörän kääntäminen onnistuu höyhenen kevyesti myös paikallaan ja esimerkiksi sivutuulen kompensointi on mahdollinen.

Erillisjousitetun etuakselin ohjaus on toteutettu kuorma-autoissa harvinaisella hammastangolla, mikä on yhdessä akselin muun rakenteen kanssa saanut aikaan tunnokkaan ohjauksen ja hyvät ajo-ominaisuudet. VDS-järjestelmän myötä ominaisuudet ja käytettävyys ovat entisestään parantuneet. VDS-ohjauksella varustettu erillisjousitettu etuakseli on saatavissa Volvo FH- ja FH16-malleihin.

Vetävä nousuteli

Uusi nousevalla toisella akselilla varustettu vetävä teli on suunniteltu sellaisiin ajotehtäviin, joissa toiseen suuntaan vaaditaan hyvää etenemiskykyä täydellä kuormalla ja toiseen suuntaan ajetaan tyhjänä. Tyypillisesti sellaisia tehtäviä ovat maa-aines-, raakapuu- ja bulk-kuljetukset. Tuotepäällikkö Juha-Matti Raatikainen odottaa uuden nousutelin kiinnostavan kaukoliikenteessä toimivia ja esimerkiksi B-junan vetoauton hankintaa suunnittelevia liikennöitsijöitä.

Teliakseliston takimmaisesta akselista voidaan veto kytkeä irti ja se voidaan nostaa ylös ajettaessa tyhjänä tai kevyesti kuormattuna. Polttoaineen lisäksi renkaiden ja jousituksen komponenttien kulutus vähenee. Lisäksi liukkaalla pinnalla etenemiskyky tyhjänä paranee ja pienentyneen kääntösäteen myötä auto käyttäytyy entistä ketterämmin.

Uudessa telissä akseleiden välinen tasauspyörästö on korvattu kynsilukolla, jonka avulla veto takimmaisesta akselista voidaan kytkeä irti. Veto kytkettynä voima välittyy kummallekin akselille, eli tilanne on sama kuin perinteisessä telivedossa akseleiden välinen ns. ristilukko kytkettynä. Nosto tapahtuu ilmapalkeen avulla ja pyörät nousevan noin 14 cm:n korkeuteen maasta. Nousevan akselin yhteydessä jousitus on aina ilmatoiminen. Valittavana on joko normaali tai korkeamaavarainen maansiirtoautojen versio.

Nouseva-akselisen telivedon saa Volvon FM-, FMX-, FH- ja FH16 –malleihin.

Lue seuraavaksi