Uutiset

Kuljetuskalusto

Virolaisauroilla kyytiä lumelle

Tallinnassa toimiva Meiren Engineering Oü on lyhyen historiansa aikana noussut merkittäväksi lumiauravalmistajaksi paitsi Baltiassa, myös monissa Pohjoismaissa. Vuonna 2003 perustettu yritys on panostanut voimavaransa asiakaskohtaisesti räätälöityjen lumiaurojen suunnitteluun ja valmistukseen. Suomessa Toomas Uibon johtaman yrityksen tuotteita on markkinoitu vuodesta 2006 saakka.

”Viisi vuotta sitten osallistuimme ensimmäistä kertaa suomalaisille talvitiepäiville ja tämän jälkeen Suomeen on toimitettu noin viitisenkymmentä auto- ja työkonekäyttöön suunniteltua lumiauraa”, kertoo lumiaurojen suunnittelusta vastaava Raoul Renser Konepörssille.

Meiren Engineeringin pitkäaikaisin suomalaisasiakas on kunnossapitopalveluiden parissa vuodesta 1998 saakka työskennellyt YIT. Noin viidenneksen markkinaosuudella YIT Rakennus Oy Infrapalvelut on maamme suurin yksityinen tiestön urakointi- ja kunnossapitopalveluja tarjoava yritys. Viimeisen viiden vuoden aikana yrityksen käyttöön on hankittu lähes kolmekymmentä Meiren-lumiauraa.

”Meiren teki vaikutuksen varsinkin halulla kehittää ja valmistaa asiakkaan tarpeiden ja vaatimusten mukaisia auroja”, kertoo YIT Kalusto Oy:n kalustopäällikkö Mika Schroderus, jonka mukaan virolaisvalmisteiden hintataso ei eroa merkittävästi vastaavista kotimaisista tuotteista. Schroderuksen mukaan tuotteiden laadulla ja henkilöstön palveluhalukkuudella sekä huollettavuudella on hintaa suurempi merkitys.

Hitsattujen rakenteiden korjaaminen tarkoittaa yleensä polttoleikkaamista ja hitsaamista, mikä on hidas ja kallis tapa. Myös materiaalien ominaisuuksilla on taipumus muuttua lämmön vaikutuksesta. Saatujen kokemusten perusteella paljolti pulttiliitoksin koottujen virolaisaurojen huoltaminen ja korjaaminen on perinteisiin ratkaisuihin verrattuna paitsi helpompaa ja nopeampaa, myös edullisempaa.

”Edullinen hankintahinta ei voi olla määräävä tekijä hankittaessa kalustoa, jonka käyttöikä on kuudesta kahdeksaan vuoteen”, muistuttaa Meirenin tuotteisiin tyytyväinen Schroderus.

Vaikea markkina

Ensimmäisen vientimaan Suomen ohella Meiren Engineeringin valmistamia lumiauroja markkinoidaan tällä hetkellä myös Ruotsissa ja Norjassa. Renserin mukaan suomalaismarkkinat ovat mielenkiintoiset, joskin samalla haastavan perinteikkäät, mikä vaikeuttaa uuden toimijan markkinoille tuloa.

”Jalansijan saaminen Suomessa on paljon vaikeampaa kuin Ruotsissa tai Norjassa”, tietää Renser, jonka mukaan naapurimaissamme on jo Suomea enemmän Meiren-lumiauroja.

Renserin mukaan jokaiselle markkina-alueelle on kehitetty oma mallisto, jonka suunnittelussa on huomioitu paikalliset erityispiirteet. Suomessa halutaan käyttää keveitä ja hiljaisia auroja, lumisemmassa Norjassa taasen vaaditaan raskaampia auroja, joissa on muun muassa aina kaksi kääntösylinteriä.

Vuonna 2010 Meiren Engineering Oü valmisti reilut 120 lumiauraa, jotka päätyivät paitsi tienhoitotehtäviin, myös lentokenttien käyttöön. Vientimarkkinoille yritys toimittaa lähinnä autoauroja, kotimarkkinoilla pääpaino taasen on traktori- ja lentokenttäauroissa  

Lumiaurojen suunnittelusta vastaa 12 osaajan tiimi, joka hyödyntää työssään nykyaikaisia 3D-ohjelmistoja. Valmistustoiminta sitä vastoin on ulkoistettu konsernin sisällä toimivalle metalliosaajalle.

”Hyödynnämme valmistuksessa laserleikkausta ja robottihitsausta, jotka takaavat tasaisen ja korkean laadun”, painottaa Renser, jonka mukaan tuotannon modernisointia ja tehostamista tehdään jatkuvasti yhdessä tuotteiden kehityksen kanssa. Tuotekehitys ei koske ainoastaan lumiauroja, sillä Meiren on suunnitellut ja valmistanut muitakin kunnossapitoon liittyviä laitteita yhteistyössä asiakkaan kanssa. Tästä esimerkkinä Renser mainitsee YIT:lle toimitetun työtason, jonka ansiosta liikennemerkkityöt voidaan tehdä ilman tikkaita.

”Suunnittelijamme työskentelevät parhaillaan myös harjalaitteiden parissa”, valottaa Renser tulevaisuutta.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi