Uutiset

Kuljetuskalusto

Viisikko-Renault

Renault Trucks C 520 Kuljetusliike Gunn Oy

Renault Trucks on viime vuosina kasvattanut tasaisesti osuuttaan Suomen kuorma-automarkkinoista. Maantiellä ei Renault ole enää lainkaan harvinainen näky, mutta miten se pärjää soran ja muiden maa-ainesten ajossa? Hyvin, ainakin jos kysyy kaarinalaisen Kuljetusliike Gunn Oy:n väeltä.

Sitten T-sarjan markkinoille tulon vuonna 2013, Volvo Groupiin kuuluvan Renault Trucksin valmistamien kuorma-autojen suosio suomalaisten asiakkaiden keskuudessa on kasvanut tasaisesti. Suomen tuontiohjelman täydentyminen joitakin vuosia sitten K- ja ennen kaikkea C-sarjan autoilla on tuonut tarjolle varteenotettavia vaihtoehtoja moneen kuljetustehtävään, muun muassa maa-aineskuljetuksiin.

Kaarinalainen Kuljetusliike Gunn Oy on perustettu vuonna 1983. Vuosien saatossa Volvo on ollut valtamerkki yhtiön autokalustossa, mutta muitakin merkkejä on hankinnan hetkellä tarkasteltu avoimin mielin.

Monen tekijän summa

Tänä keväänä Gunnin kalustoon liittyi ensimmäisen kerran Renault-merkkinen kuorma-auto. Kuljetusliike Gunnin perustaja Kari Gunn sanoo, että auton valinta oli monen tekijän summa.

Renault Trucks C 520 10x4
Ketteryys ja hyvä näkyvyys ovat tärkeitä ominaisuuksia, kun työskennellään vanhassa kaupunkimiljöössä, jossa kulkuväylät ovat ahtaita.

”Turun alueella Renault Trucks -autoja myyvä Ossi Hänninen on aktiivinen, ja hän järjesti meille koeajoon taannoin C-sarjan sora-auton. Meillä kuljettajat pitivät autosta ja olivat sitä mieltä, että sellaisen voisi ostaa. Muina asioina olivat vaikuttamassa, että toimitusaika oli lyhyt, sillä valmis auto oli jo olemassa, ja tietysti edullinen hinta”, sanoo Kari Gunn, ja jatkaa, että myös kokeilunhalu vaikutti valintaan.

Hinnan ja laadun suhteen hän uskoo muodostuvan hyväksi, sillä tekniikka on konsernin tuotteista tuttua ja jälkimarkkinointipalvelutkin ovat toimineet hyvin. Gunnin Renaultilla on toistaiseksi ajettu enimmäkseen ilman perävaunua, sillä autoon tarkoitettu kasettiperävaunu valmistuu vasta toukokuun aikana.

”Toisen auton vaunun kanssa on muutama päivä ajettu. Mitään kivenkovia arvioita ei voi vielä antaa, mutta kulutus vaikuttaisi olevan alhainen. Kuljettajien mukaan suorituskykykin riittää, vaikka meidän kasettiyhdistelmistämme Renault on tehoiltaan pienimmästä päästä”, Kari Gunn kertoo.

Hyvin varusteltu

Itse auto on tyypiltään Renault Trucks C 520 10×4. Koska toistaiseksi Renault Trucks ei toimita tehdasvalmiita viisiakselisia autoja, lisätään viides akseli jälkeenpäin. Tässä tapauksessa työn on tehnyt pitkän kokemuksen asiasta omaava VTA-Tekniikka Oy Suomessa. Auton etupää on paraabelijousituksella ja takana ovat ilmajouset.

Renault Trucks C 520 10x4
Kuljetusliike Gunn Oy:n Renault C 520 on saanut ylleen yhtiölle tunnusomaiset värit. Lava on Elgin valmistama, ja apurunko ja asennus ovat HF-Autohuollon käsialaa. Toukokuun aikana perään kytketään uusi kasettiperävaunu.

Voimalinja koostuu 12,8-litraisesta DTI 13 -moottorista, jonka suurin teho on 520 hevosvoimaa (382 kW) ja vääntömomentti 2550 Nm. Vaihteistona on vahvistettu Optidriver Extended -automaattivaihteisto Fuel Eco -ohjelmalla. Perinteistä käsivalintaista vaihteistoa raskaisiin Renault Trucks -kuorma-autoihin ei ole tarjolla. Välityksiä eteenpäin on 12 ja taaksepäin 4, sekä lisäksi ryömintänopeudet eteen ja taaksepäin. Vetävä teli on napavälitteinen. Hydrauliikkapumpulle voima otetaan moottorin takaa.

Takalaidassa on hyvää tilaa yhteystiedoille.

Kasettilava on Elg Oy:n valmistama. HF-Autohuolto Oy on valmistanut apurungon ja asentanut lavan autoon. Lavan pituus on 7,1 metriä ja laitakorkeutta on 1,1 metriä. Laitamateriaalin paksuus on kuusi millimetriä ja pohjan kymmenen. Lavan varustukseen kuuluvat myös mekaaninen peite ja täry.

Normaalikattoiseen Night & Day -makuuohjaamoon on ladattu kunnon kattaus kuljettajan työtä helpottavia ja mukavuutta parantavia varusteita. Nahkaverhoillut istuimet ovat luonnollisesti ilmajousitetut ja lämmitettävät, ja kuljettajan istuimessa on lisäksi tuuletustoiminto. Mediatoimintoja hoidetaan seitsemäntuumaisella näytöllä varustetulla Roadpad-yksiköllä, johon myös kahden taaksepäin suunnatun kameran kuvat välitetään. Listaa voisi jatkaa hyvinkin pitkään.

Hiljainen ja ketterä

Ossi Hänninen ja Kalle Wesén
Turun alueella Renault-kuorma-autoja myyvä Ossi Hänninen saa kiitosta aktiivisuudesta ja ammattitaidosta. Gunn Oy:n kuljettaja Kalle Wesén kertoo yllättyneensä uuden auton ketteryydestä ja hiljaisuudesta.

Gunnin kuljettaja Kalle Wesén oli ehtinyt haastatteluhetkellä olla uudella Renaultilla töissä vasta kolme päivää, mutta myös hän oli testannut aiemmin yrityksessä kokeiltavana ollutta autoa.

Kalle Wesén
Kalle Wesén

”Ensimmäiset huomiot ovat, että auto on ketterä, vaikka onkin viisiakselinen. Ajoin aiemmin kolmeakselista vaihtolava-autoa, ja odotin, että tämä olisi kankea liikkeissään. Ketteryys kuitenkin yllätti”, Wesén sanoo. Myös ohjaamon ergonomia ja näkyvyys, varsinkin peilit, saavat häneltä kiitosta.

”Tienpäällä tämä on helppo ja miellyttävä ajaa, ja tämä on kuorma-autoksi todella hiljainen”, Wesén kiittelee.

Taloudellisuus avainasemassa

Yksi menestyksekkään liiketoiminnan kulmakivistä on onnistunut kulujen hallinta. Kuljetusliikkeessä ammattitaitoiset kuljettajat ovat suuressa roolissa, sillä taloudellisella ajotavalla ja kaluston huolellisella käytöllä polttoaine- ja ylläpitokulut saadaan pidettyä kurissa.

”Meillä on ammattitaitoinen, hyvä henkilökunta”, kiittelee Katarina Gunn ja jatkaa: ”Seuraamme autojen kulutusta ja kuljettajien ajotapaa Dynafleetin-palvelun avulla. Tarvittaessa sitten ohjeistetaan”. Alku uuden Renaultin kanssa antaa odottaa hyvää polttoainetaloutta myös jatkossa.

Katarina Gunn
Katarina Gunn tekee omien sanojensa mukaan kaikenlaisia töitä Kuljetusliike Gunn Oy:ssä ja V-S Puutarhamulta Oy:ssä. Kevät on kiireistä aikaa V-S Puutarhamullan toimipisteessä Raision Isosuolla.

Katarina Gunn on Kari Gunnin tytär, jonka pitävät kiireisenä sekä Kuljetusliike Gunnin että perheen toisen yrityksen, V-S Puutarhamulta Oy:n, pyörittämiseen liittyvät asiat. Pohdinnasta huolimatta hän ei osaa kertoa titteliään, sillä perheyrityksessä on tartuttava kaikenlaiseen työhön. Myös Katarinan veli Patrick auttaa oman yrityksensä pyörittämisen ohella perheen yrityksissä.

”Olen koulutukseltani kauppatieteilijä, ja tykkään niin sanotusti pyöritellä numeroita, joskus jopa turhankin tarkasti. Kuljettajat meillä tietävät sen ja osaavat ottaa palautteeni vastaan asianmukaisella vakavuudella”, Katarina Gunn kertoo arvoituksellisesti hymyillen.

”Pieni polttoaineenkulutus ja toimintavarmuus ovat keskeisiä tuottavuuden kannalta. Korjaamolla seisova auto ei tuota. Minulla on ollut lähes 30 kuorma-autoa, ja jokaisessa on joskus ollut jotakin häiriötä. Kaikissa autoissa on. Ratkaisevaa on se, miten usein vikaa ilmenee, ja miten nopeasti asia saadaan kuntoon”, Kari Gunn sanoo lopuksi.

Lue myös: Renault Trucks: Kustannustehokasta kuljettamista ja toimiva huolto

Lue seuraavaksi