Uutiset

Kuljetuskalusto

Vihreitä uutuuksia & koreita palkintoja

Lähinnä ruotsalaismarkkinoita alkuun palvellut Lastbil-messutapahtuma on kolmen vuosikymmenen aikana paisunut alan merkittävämmäksi tapahtumaksi koko Skandinavian alueella.

Messuhallit yhdessä  piha-alueineen täyttyivät noin 400 näytteilleasettajan tuodessa kansan nähtäville viimeisimmät tuoteuutuudet, jotka tällä kertaa tuntuivat liittyvän usein kuljetusketjun vihreyteen.

Vaihtoehtoisten polttoaineiden merkitys ja tulevaisuus lienee jo selvä; niiden merkitys korostuu jatkuvasti, joskaan käytetyn polttoaineen laatu ei ole vielä täysin selvää. Dieselmoottorin asemaa on vaikea horjuttaa, saati syrjäyttää, joskin hybriditekniikan merkitys tullee korostumaan yhdessä maakaasun ja esimerkiksi metaanin kanssa. Vihreys näkyy myös muualla, sillä ympäristönäkökulmat otetaan huomioon aikaisempaa paremmin niin renkaissa kuin kuormatiloissakin.

Ympäristönäkökulmien valossa skandinaaviset, kokonaismassaltaan 60 tonnin moduuliyhdistelmät ovat herättäneet kiinnostusta alan toimijoiden keskuudessa laajalla alueella ympäri Eurooppaa. Moduuliyhdistelmien mahdollisuuksiin uskotaan varsinkin Saksassa, Hollannissa ja Tanskassa, missä kokeilut ovat kestäneet jo useamman vuoden. Messujen aikana järjestetyssä seminaarissa todettiin kooltaan suurempien yhdistelmien lisäävän paitsi kuljetuksen tehokkuutta, myös ympäristöystävällisyyttä.

Ruotsissa on ajettu puolentoista vuoden ajan raakapuuta kokonaismassaltaan 90 tonnin yhdistelmällä. Tähän mennessä puuta on siirretty 80 000 kuutiota ja laskelmien mukaan hiilidioksidipäästöissä on saavutettu jopa 140 tonnin säästö verrattuna perinteisiin yhdistelmiin. Raskaampien ja pidempien ajoneuvoyhdistelmien mahdollista hyödyntämistä pitäisi tarkastella myös Suomessa, muutoin saatamme jäädä hopeasijalle kilpailuasetelmassa naapurimme kanssa.

Ruotsi on ollut vahva ja tärkeä markkina-alue monelle suomalaiselle päällirakentajalle ja koritehtaalle. Parin vuoden takaisen kruunun kurssin vahvistumisen myötä tilaukset naapurista vähenivät, joskin kaupankäynti on kurssin tasaantumisen myötä saatu jälleen uuteen vauhtiin. Ruotsin kauppa ja teollisuus on pyörinyt hyvällä vauhdilla, mikä on luonnollisesti työllistänyt kuljetus-yrittäjiä, jotka alkavat vähitellen uskoa parempaan tulevaisuuteen.

Pitkäjänteinen kuljetustoiminta ei kestä investointien lykkäämistä kovinkaan pitkälle tulevaisuuteen. Monen mielestä nyt onkin aika hankkia työhön aikaisempaa keveämpää ja vihreämpää kalustoa, jonka turvin voitetaan huomisen haasteet. Päällirakentamisessa ja perävaunun teossa Suomi on vahva sana myös Ruotsissa.

Ari Perttilä

Lue koko artikkeli oheisesta pdf-tiedostosta:

 

Lue seuraavaksi