Uutiset

Kuljetuskalusto

Vihreämpää jätekyytiä – vähemmän päästöjä, alhaisempi melutaso

– 30 prosentin polttoainesäästöt, alhaisemmat päästöt ja melutaso tekevät hybridistä erittäin mielenkiintoisen vaihtoehdon. Tästä syystä olemme halukkaita testaamaan ja kehittämään tätä teknologiaa yhteistyössä Volvo Trucksin kanssa, summaa Veolian Rob Stubbs. Veolian käytössä Lontoossa liikkuva hybridipakkari on kehittyneempi versio autosta, joka on ollut kenttäkokeissa Tukholmassa ja Göteborgissa viimeisten kahdeksantoista kuukauden ajan.

– Konsepti on pääpirteissään sama, joskin kaikki komponentit on uudistettu ja järjestelmiä on päivitetty. Kehitystyö on ollut erittäin nopeaa ja hybriditekniikka viimeisimmässä testiajoneuvossamme on jo paljon lähempänä sarjatuotantoratkaisuja, painottaa Fredrik Bohlin Volvo Trucksilta.

Perustekniikka on edelleen sama, eli autossa on dieselmoottorin ohella myös sähkömoottori. Kahden voimalähteen etuna on, että kuljettaja voi valita aina tilanteeseen parhaimman mahdollisimman polttonestetalouden tarjoavan vaihtoehdon. – Alhaisella kierroslukualueella käytettään sähkömoottoria, tehon tarpeen lisääntyessä voidaan hyödyntää myös dieselmoottoria.

Uudessa hybridi jäteautossa on sähköinen ohjaustehostin, täysin uusi ohjausjärjestelmä sekä kehittyneempi hallintastrategia, jonka avulla voidaan optimoida akkujen käyttöä. Jätteen lastaus ja pakkaus tehdään täysin sähkökäyttöisellä, verkkovirralla ladattavalla puristimella, jonka käyttö tapahtuu entistä tehokkaamman ja kestoltaan paremmalla akulla.

Kokemuksella optimoituihin ratkaisuihin

Kenttäkokeet ovat antaneet Volvon insinööreille arvokasta kokemusta ja tietoa, jota voidaan hyödyntää hybriditekniikan kehittämisessä. Varsinkin kahden voimalinjan käyttö on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi.

– Halutessasi minimoida polttonesteenkulutuksen voit maksimoida ajon sähkökäytöllä, joka tosin lyhentää akun kestoikää. Löytääkseen optimaalisen ratkaisun, on punnittava eri vaihtoehtoja niiden vaikutuksia kokonaistaloudellisuuteen, pohtii Bohlin ja jatkaa: Kaikessa tässä on kysymys korkeiden tavoitteiden saavuttamisessa niin suorituskyvyn, eliniän, polttoaineen kulutuksen kuin toiminnallisuudenkin suhteen.

Testituloksemme osoittavat polttoaineenkulutuksen ja ympäristöpäästöjen olevan alhaisempia kuin alkuun osasimme odottaa, kertoo Renovan Lars Thulin, jonka mukaan hybriditekniikalla on saavutettu jopa 35 prosentin säästöt.

Veolialle toimitettu jäteauto ei suinkaan ole ensimmäinen Lontoon kaduilla liikkuva hybridi-Volvo. Lontoossa on ollut kesästä 2009 saakka käytössä kuusi hybritekniikkaa hyödyntävää Volvo linja-autoa.

– Näin meillä on jo nyt hyvin teknisesti osaava ja motivoitunut paikallinen huolto-organisaatio, joka on erikoistunut palvelemaan hybridiajoneuvoja, muistuttaa Bohlin.

Lue seuraavaksi