Uutiset

Kuljetuskalusto

Verkkoliiketoiminnan tulevaisuus esittäytyi Tampereella

Veho Hyötyajoneuvojen erikoismyynnin Power Line asiantuntijapalvelu esittäytyi erilaisina asiakassovellutuksina monipuolisesta Mercedes-Benz -kalustosta useiden yhteistyökumppaneiden varustelemina versioina. Osastolla oli lähes 20 energiateollisuudelle suunniteltua ajoneuvokokonaisuutta aina Vitosta Zetrokseen. Myös Fuco Canter on tärkeä osa tuoterepertuaaria, vaikka tällä kertaa ei ollutkaan nähtävänä yhtään tältä pohjalta rakennettua ratkaisua. Esitellyt ajoneuvot on suunniteltu siten, että ne palvelevat yrityksiä myös normaalissa päivittäisessä operoinnissa. Näin tuotteiden käyttöaste ja kustannustehokkuus ovat erityisen hyvät.

Ankara talvi on taas osoittanut, että Suomen jakeluverkko on edelleen hyvin haavoittuvainen eri sääoloille. Sähköyhtiöiden korvausvelvoitteet ja sivutiestön kunto asettavat kovat haasteet verkostojen huoltoajoneuvoille. Veho oli tuonut osastolle suuren määrän ajoneuvokokonaisuuksia, jotka ovat varteenotettavia ratkaisuja näihin häiriötilanteisiin. Sekä Mercedes-Benz Atego 4×4, että Unimog mallisarja ovat tuotteita, joilla asentajat pääsevät linjoille paksussakin lumessa ja tiettömillä osuuksilla.

Hieman kevyempään luokkaan erinomaista etenemiskykyä tarjoaa maastoautojen ammattilaisluokan Mercedes-Benz G Professional, joka on nyt saatavana myös Suomen markkinoilla. Toinen armeijakalustosta ammattikäyttöön sovellettu malli, Mercedes-Benz Zetros on kokoluokassaan toista päätä raskaaseen suuntaan. Zetros on tarkoitettu kantaverkon rakennus- ja kunnossapitotehtäviin, joissa kalustolta vaaditaan erinomaista etenemiskykyä haastavissa olosuhteissa sekä samalla suurta kantavuutta.

Asiantuntijapalvelu

Veho Groupin erikoismyyntiyksikön Power Line osasto on erikoistunut suomalaisen energiateollisuuden tarvitseman ajoneuvokaluston kokonaistoimituksiin sisältäen suunnittelun, toteutuksen valvonnan, käyttäjien koulutuksen sekä asiakkaiden ajoneuvokalustostrategian kehittämisen. Osaston henkilöstö on asiantuntijoita, jotka laativat asiakkaille liiketoiminnan mukaisia kuljetus- ja tehtäväratkaisuja. Power Line toimii yhteistyössä huolella valittujen päällirakentajien kanssa myös kaluston standardoinnin kehittämiseksi Suomessa. Useat suomalaiset urakointiyhtiöt ovat ottaneet näitä standardiratkaisuja käyttöönsä, erityisesti keskiraskaassa 4×4 kuorma-autosegmentissä.

Yksi esillä ollut auto oli Voimatelille toimitettu Mercedes-Benz Atego 1326 4×4 standardiratkaisulla. Lavavarustus tässä on Cargotecin Raisiossa tekemä ja Veho on tehnyt alustaan valmiudet asennusta varten. Konseptirakenteen ansiosta rakenteita voidaan tehdä pitkälle etukäteen, jolloin asennusaika lyhenee merkittävästi. Tässä autossa oli Hiab-nosturi auton perään asennettuna, kuten nykyään 95 prosenttisesti halutaan. Henkilökorissa on rakenne, joka mahdollistaa korin kääntämisen vaaka-asentoon, jolloin se voidaan asettaa ohjaamon päälle siirtoajon ajaksi irrottamatta sitä puomista.

Nosturissa on valvontalaitteisto, joka huolehtii muun muassa, että nosturi on kuljetusasennossa ajoon lähdettäessä. Se valvoo myös nosturin jalkoja tunnistaen niiden leveyden ja paineen. Näiden tietojen mukaan se rajoittaa tarvittaessa nosturin liikeradat turvallisiin puitteisiin.

Lavarakenne on syntynyt pitkän kokemuksen tuloksena ja se kehittyy edelleen käyttökokemuksien perusteella. Uusimpia ominaisuuksia ovat laatikostojen led-valaistus sekä keskuslukitus. Apurunkorakenteessa oli ennen pitkä tila tikapuille, mutta tikapuut ovat nykyään lähes kiellettyjä, joten tilaan on asennettu 3,5 metriä pitkä vetolaatikko.

Lavassa on myös lämmitin ja rakenne on suunniteltu siten, että lämmin ilma kiertää pitäen lämpimänä ja kuivaten laatikoissa olevat varusteet. Tässä autossa on lisäksi 6,5 kW generaattori ja pistorasiat joka lavan kulmassa. Generaattori on yksi esimerkki lisävarusteesta konseptiautossa. Näissä autoissa on valmius useisiin erilaisiin lisävarusteisiin ja valmiuden ansiosta niitä voidaan kohtuullisen helposti asentaa myös jälkikäteen.

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi