Uutiset

Kuljetuskalusto

Vanne-Welholla jumittuneet vanteet irti

Vanne-Welho

Vanteen jumiutuminen on yleinen ongelma raskaiden ajoneuvojen kanssa. Useimmiten jumiutuneen renkaan vaihtamiseen joutuu käyttämään tuntikaupalla aikaa ja mitä mielikuvituksellisimpia apukeinoja. Pitkään maarakennus- ja nosturipuolella työskennellyt Ilkka Liukas kehitti ratkaisun ongelmaan.

”Eräänä kertana olimme yrittäneet irrottaa jumiutunutta rengasta nosturista, mutta pyörä ei irronnut millään. Rengasta yritettiin työntää pyörän navasta irti järeällä tunkilla, lekalla hakkaamalla ja kurottajalla vetämällä, mutta se ei auttanut. Rengas pisti vastaan, mutta väärälle miehelle. Porukka päätti lähteä välillä lepäämään ja yön aikana mietin kuumeisesti, miten renkaan saisi irti ja kehittelin ensimmäisen prototyypin. Seuraavana aamuna rengas saatiin vanteen navasta laitteen avulla irti kivuttomasti ja nopeasti”, kertoo Liukas. Vanne-Welhon tarina alkoi tästä.

Vanne-Welho on järeä, mutta silti suhteellisen kevyt laite. Sen avulla on turvallista vaihtaa jumiutunut rengas. Laite painaa noin 30 kiloa ja on täysin yhden miehen käytettävissä oleva. Welhoa on tästä syystä näppärä kuljettaa mukana, mikä helpottaa suuresti, jos maantiellä sattuu rengasrikko. Pyörän vaihtamiseen ei tarvita muuta kuin pyörämutteriavain ja Vanne-Welho, joiden avulla irrottaminen onnistuu muutamassa minuutissa. Se sopii lähes kaikkiin autonostureihin, maarakennuskoneisiin ja satama- sekä kaivostyökoneisiin. Kuorma-autoilijat ovat myös osoittaneet suurta kiinnostusta laitetta kohtaan, ja heille onkin kehitteillä kuorma-autoille optimoitu, hieman kevyempi Vanne-Welho. Ainutlaatuinen laite on patentoitu.

Vanne-Welhosta on myös suuri apu o-renkaan vaihdossa. Kun rengas vuotaa, yleisimmin syy on o-renkaan kuivumisessa tai siirtymisessä ja ruosteen aiheuttamasta vuodosta. Laitteen avulla o-renkaan saa poistettua ja vaihdettua pyörää irrottamatta. Vanne-Welholla riittää, kun päästää ilmat renkaasta ja puristaa lukitusrenkaan sisäänpäin, jolloin o-rengas tulee näkyviin ja se on helppo vaihtaa. Laite suojaa myös asentajaa renkaan täyttövaiheessa estäen lukkorenkaan lähtemisen lentoon.

Vanne-Welhon myynti on alkanut lupaavasti ja laitetta on myyty jo Saksaankin tunnetulle nosturien erikoiskorjaamolle. Ongelma tunnetaan joka puolella maailmaa, joten tämä suomalainen innovaatio tullaan varmasti näkemään vielä monissa kansainvälisissä yhteyksissä.

Lue seuraavaksi