Uutiset

Kuljetuskalusto

Vaaralliset ohitukset hirvittävät ammattikuljettajia

Liikenneturvan ja Rahtarit ry:n tuore kysely kertoo muiden kuljettajien piittaamattomuuden ja rattijuoppojen pelottavan raskaan kaluston ammattikuljettajia. Neljä viidestä vastaajasta kokee, että esimerkiksi vaarallisia ohitustilanteita tulee tien päällä vastaan usein tai erittäin usein. Muita merkittäviä huolenaiheita raskaan liikenteen ammattikuljettajille ovat puutteet tiestön kunnossa ja rekan eteen tahallisesti ajavat kuljettajat.

”Mielikuva siitä, että yhdistelmän perässä ajaminen jollain tavalla hidastaa omaa matkantekoa, elää sitkeässä. Käytännössä erot matkan kestossa ovat kuitenkin marginaalisia, eikä ohittamalla juuri olla perillä nopeammin. Etenkin talvinopeusrajoitusten aikaan ja huonolla kelillä kannattaa ohitusintoa suitsia”, toteaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara, joka muistuttaa, että ennen ohittamista on aina punnittava ohituksen tarpeellisuus. Jos ohitukseen lähdetään, on se tehtävä turvallisessa paikassa ja riittävän ajan ja tilan kanssa. Liikenteen pelisäännöt ja huomaavaisuus toisia tiellä kulkijoita kohtaan korostuvat ohitustilanteessa – jossa usein joudutaan vierailemaan vastaantulevien kaistalla.

Jatkokoulutuksen laadussa parannettavaa

Kuorma- ja linja-auton kuljettajilla tulee nykyisin olla ammattipätevyyskoulutusta 35 tuntia viiden vuoden aikana. Tästä ennakoivan ajon koulutuksen osuus on seitsemän tuntia. Valtaosa kyselyyn vastanneista kuljettajista on sitä mieltä, että määrä on sopiva. Kaikkien koulutusten sisältöihin ei kuitenkaan ole oltu tyytyväisiä.

”Avovastauksista näkyy, että kuljettajat mieltävät ennakoivan ajon jatkokoulutuksen tärkeäksi osaksi omaa ammattiosaamistaan. Ajo- ja lepoaikamääräykset sekä digitaalisen ajopiirturin käytön opastus ja ensiapukoulutus on koettu tarpeelliseksi”, Rahtarit ry:n järjestöpäällikkö Hanna Seppä tulkitsee.

Ammattikuljettajat toivovat laadukkaan koulutuksen lisäksi huomiota raskaan kaluston talvirengastukseen. Ruotsissa liikennöivissä kuorma-autoissa tulee olla talvirenkaat auton vetävissä pyörissä 1. joulukuuta ja 31. maaliskuuta välisenä aikana talvikelin vallitessa. Suurin osa ammattikuljettajista kokee, että vastaava asetus voisi olla hyvä myös Suomessa.

*Kyselyn toteutti Rahtarit ry kesällä 2014. Linkki tutkimukseen lähetettiin kaikille Rahtarit ry:n jäsenille, joiden tiedoissa oli sähköpostiosoite. Kyselyyn vastasi 1914 henkilöä ympäri Suomen, joista yli 70 prosenttia toimii ammattikuljettajana.

Lue seuraavaksi