Uutiset

Kuljetuskalusto

Uutta vastaavia kasetti- ja vaihtolavaperävaunuja

MT-Lava on toiminut Oy:nä nyt kymmenen vuotta, mutta toimintaa Mikko Tiilikaisella on ollut omissa nimissä jo vuodesta 1986. Aikaisemmin hän oli autoilijana ja jo silloin teki lavansa itse. Edelleen Tiilikaisella on oma auto, joten tuntuma käytännön ajotyöhön säilyy ja samalla tulee testatuksi uudet ideat ja ratkaisut käytännössä.

”Olemme varmaan eniten käytetyistä vaunuista vaihtolavavaunuja tehnyt yritys Suomessa”, arvelee Tiilikainen. ”Mottomme on tehdä niin hyvää kuin mahdollista ja katsoa hinta sitten. Laatu on meille ykkösasia sillä meillä on tarkoitus myydä vaunuja myös uudelleen samoille asiakkaille ja niin olemme tehneetkin. Edelleen on mukava tulla töihin”, sanoo Tiilikainen, jolle sopii asiakastapaamiset myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Pitkäjänteisestä laadukkaasta työstä kertoo myös yritykselle myönnetty AAA-luokitus, joka sillä on jo yhdeksättä vuotta. ”Yksi toimintamme kulmakivistä on pieni kulurakenne. Siitä hyötyvät sekä asiakas että me varsinkin tällaisina talouden aikoina.”

MT-Lava Oy toimii Kannuksessa Koutosentie 11:ssä. Tiloissa on aikaisemmin toiminut kuljetusliike. ”Tilat ovat tarkoitukseen hyvin soveltuvat. Pihatilaa saisi olla enemmänkin. Minulla on tontti tässä vähän matkan päässä ja siellä on vaunuja varastossa. Ajatuksissa on ollut rakentaa halli sinne, mutta toimivat tilat tässä ovat vielä toistaiseksi siirtäneet hanketta tuonnemmaksi”, kertoo Tiilikainen.

Pääasiassa perävaunuja

MT-Lavan liikevaihdosta 70 prosenttia on tullut perävaunukaupasta, joita Tiilikainen myy koko Suomen alueelle. Merkittävä osa perävaunuaihioista tulee ulkomailta, mutta myös Suomesta. Ensimmäiseksi vanhasta perävaunusta riisutaan kori pois ja se myydään varastoksi. Alustasta riippuen siitä aletaan rakentaa joko kasetti- tai vaihtolavaperävaunua, kumpaan se paremmin soveltuu – korkeasta rungosta tulee kasettivaunu ja matalasta vaihtolavavaunu.

Kaikkea ei kannata tehdä itse. ”Minulla on hyviä yhteistyökumppaneita ja esimerkiksi hiekkapuhallus-, maalaus- ja hydrauliikkatyöt teetän alihankkijoilla. Myös vaihtolavat tulevat alihankkijalta. On tärkeää, että alihankkijat tekevät osallaan laadukasta työtä – laatuvirheet menevät lopulta kuitenkin meidän piikkiimme. Itse teemme varsinaisen kokoamistyön. Meillä on A-jarruluvat ja teemme akselistomuutostyöt.”

Osa vaunuista menee käyttöön suoraan tai pienen kunnostuksen jälkeen. MT-Lava tekee myös kolarikorjauksia perävaunuihin. ”Olemme joskus tehneet myös umpiperävaunuja, mutta se ei ole meidän alaamme. Emme ole lähteneet myöskään tekemään lavakavennuksia, vaan keskitymme omaan osaamisalaamme”, linjaa Tiilikainen.
Muuta toimintaa

Tilikainen tekee myös kuorma-auto- ja konekauppaa ulkomailta. Paitsi tuontia, hän on myös vienyt vanhoja kuorma-autoja muun muassa Boliviaan. Tuontirintamalla pääpaino on koneissa. ”On meiltä pari pyöräkonetta vuokrattunakin”, mainitsee Tiilikainen.
Vaihtolavoihin liittyen Tiilikainen on tuonut maahan käytettyjä koukkulavalaitteita. MT-Lava on asentanut myös uusia Hyvaliftin koukkulavalaitteita.

Varastovaunuja

Talouden tilanne on vaikuttanut MT-Lavan kaupankäyntiin. ”Kysyntää lavoista on nytkin, mutta varsinainen kauppa ei oikein käy. Mielestäni rahoituksen saaminen on nyt mennyt jo vähän liiankin tiukaksi, jos se joku aika sitten oli liian löysääkin. Todennäköisesti tilanne alkaa jossakin vaiheessa purkaantua ja sitten pitäisi taas saada vaunuja heti”, arvelee Tiilikainen.

”Varaudumme tilanteeseen tekemällä muutamia sekä kasetti- että vaihtolavaperävaunuja varastoon. Meillä on punainen varastoväri – se sopii useimmille asiakkaille.”
Varaosahyllystöissä on pääasiassa perävaunujen varaosia, mutta myös muuta raskaan kaluston varaosaa. ”Esimerkiksi lokasuojia kannattaa ostaa suuri määrä kerralla, jolloin saa paljousalennusta. Samoin on muidenkin osien laita ja näitä myydään myös varaosiksi”, sanoo Tiilikainen.

MT-Lavalta saa myös renkaita. Kuorma-autoihin tulee laadukasta pinnattua rengasta Espanjasta ja uusia Kiinasta, josta tulee myös pyöräkoneiden renkaita. Hallin yhdessä nurkassa on rengaskoneet, joten myös raskaiden renkaiden asennukset onnistuvat.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi