Uutiset

Kuljetuskalusto

Uusi Volvo FH tarjoaa isoja innovaatioita

Automiesten ja miksei myös toimittajienkin puheet ovat viime viikkojen aikana kääntyneet monesti uuteen Volvoon ja sen mukanaan tuomiin ominaisuuksiin. Mielikuvien taakse on nyt saatu myös kokemusta, sillä ensikilometrit uudella Volvo FH:lla on ajettu.

Uuden FH-Volvon suunnitteluun ja tuotekehitykseen on ladattu ruutia 1,3 miljardin euron arvosta, joten odotusarvot ovat vääjäämättä korkealla tasolla. Loivia eivät myöskään ole tehtaan edustajien antamat lupaukset, sillä niin ajettavuuden, taloudellisuuden kuin ympäristöarvojenkin kerrotaan olevan edeltäjäänsä paremmalla tasolla. Kuukausi ensiesittelyn jälkeen on aika kiivetä uutta portaikkoa komentosillalle ottamaan tuntumaa ajokin ominaisuuksista.

Koeajokalustoon kuului sekä perinteisellä etuakselilla että erillisjousituksella varustettuja yksilöitä. Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että ruotsalaista maantietä ajettaessa näiden kahden jousitustyypin erottaminen ratin takaa on kimurantti tehtävä.  Erillisjousitus on kuorma-automaailmassa uusi ratkaisu, mutta volvolaisten mukaan myös täysin remontoidut paraabeli- ja ilmajousitusratkaisut tarjoavat aikaisempaa parempaa matkustusmukavuutta. Esimerkiksi taka-akseleiden kallistuksenvakaajat on siirretty akseleiden väliin, jolloin tiestön voimat välittyvät alustaan aikaisempaa optimaalisemmin. Muutos mahdollistaa myös aikaisempaa lyhyemmän takaylityksen helpottaen kippiautojen varustelua.

Jo ensimmäisissä risteyksissä huomaa yhden seikan, jonka merkitys on varsin suuri. Näkyvyys A-pilareiden ja peilien taakse on parantunut huomattavasti aikaisempaan verrattuna, sillä pilarin ja peilin väliin jää reilusti vapaata tilaa. Nyt historiaan jääviä, kooltaan kasvaneita peilinkupuja perusteltiin paljolti aerodynamiikalla ja polttoainetalouden parantamisella. Nämä peilit on selvästi suunniteltu näkyvyyden ehdoilla, joten vaikutus polttoainetalouteen lienee kielteinen.

”Ohjaamon ilmanvastuskerroin on aikaisempaa alhaisempi”, vastattiin kysymykseen peilien vaikutuksesta polttoainetalouteen.

Ajettavuuden ja ajo-ominaisuuksien kannalta selkeä muutos on tapahtunut myös rekkavetureiden taka-akselin tuennassa, sillä akselin kolmiotuet tukeutuvat nyt aiempaa lähemmäs vetopöytää. Mitä ilmeisimmin erot tulisivat esiin helpommin ajettaessa samaa latua uudestaan ja uudestaan. Kaiken kaikkiaan kumpikin etuakseliratkaisu osoittautui ajossa erittäin mukavaksi ja suuntavakaaksi.

Alustan vakautumisen ohella myös ohjaamon huojunta on vähentynyt huomattavan paljon, vaikka ohjaamo aikaisempaa suurempi onkin. Aikaisemmasta parantunut vakaus on saatua aikaan muun muassa täysin uudella ohjaamojousituksella, jonka rakenne on aikaisempaa leveämpi.

Polttoainetta pihistävä I-See löytyi useimpien autojen varustelusta. I-See poikkeaa muiden valmistajien vastaavista ainakin tiedonkeruun suhteen, sillä kartta-aineiston sijaan Volvo luottaa muistiin. Ajettaessa vakionopeudensäädin kytkettynä rekisteröi I-See maaston topografiatietoja hyödyntäen niitä seuraavilla ajokerroilla GPS-koordinaattien mukaan. Ensimmäinen ajokerta menee siis tiedonkeruun piikkiin, mutta seuraavilla ajokerroilla järjestelmä osaa annostella kaasun käyttöä maaston mukaan.

Silmäys kojelautaan kertoo alati vuolaampana soljuvan informaatiotulvan ulottuvan nykyisin myös hyötyautojen ohjaamoihin. Perinteinen, viisarein varustettu mittaristo kertoo marssivauhdin ja moottorin pyörimisnopeuden. Yhdistelmämittarin keskeltä on myös luettavissa ajamisen tila muun muassa käytössä olevan vaihteen, pakokaasujarrun ja etäisyystutkan osalta. Kaikki muu tieto kerrotaan kuljettajalle ohjauspyörän kytkimillä hallittavien näyttöjen avulla. Osa tiedoista kerrotaan numeroin, joskin tietovirrassa kulkee mukana myös palkistoja, jotka kertovat muun muassa polttoaineen ja AdBluen määrän sekä moottorin lämpötilan.

Aikaisemman ohjauspylvään säätömahdollisuuden lisäksi nyt on mahdollista säätää erikseen myös ohjauspyörän kaltevuutta – kaikissa ohjauspylvään asennoissa. Kasvaneiden säätömahdollisuuksien ansiosta ratin saa nyt aikaisempaa pystympään asentoon – ja samalla syvemmälle syliin.

Kokoa kasvaneet ohjaamot tarjoavat aikaisempaa reilumman seisomakorkeuden ja makuuohjaamon moottoritunnelin päällä on tilaa 162 sentin verran. Globessa vastaava korkeus on 196 senttiä ja XL Globessa 211 senttiä, joten illan venyttelylle ei ole ainakaan tilankäytöllisiä esteitä. Kuutiolla kasvanut ohjaamotila on tuonut mukanaan 300 litraa lisää säilytystilaa, joten Päätalon romaaneille ja tanssikengillekin löytyy varmasti paikka. Autonkuljettajakin joutuu satunnaisesti ulkotöihin myös sateella, mikä varmasti nostaa lisävarusteena hankittavan kuivauspussin arvostusta.

 Ari Perttilä

Lue seuraavaksi