Uutiset

Kuljetuskalusto

TVH – valtion tiet – Suomalaisen tienrakentamisen historiaa

Hevosten ollessa tiestömme pääasiallinen käyttäjäkunta, luotettiin suomalaisessa tienpidossa paljolti paikalliseen talonpoikaistyöhön. Vuonna 1918 tehtiin tienpidossa merkittävä hallinnollinen uudistus, jonka myötä talonpoikaistyöhön perustuvasta tienhoidosta siirryttiin ammattimaiseen tienhoitoon.

90 vuotta sitten tehdyn uudistuksen myötä alkoi valtio maksaa teiden hoidosta yksittäisille urakoitsijoille ja urakoitsijayhteenliittymille. Tätä työtä toteutti vuosikymmenten ajan TVH eli Tie- ja vesirakennushallitus, jonka historiaa ja menneisyyttä valotetaan Mobilian vuoden 2008 näyttelyssä.

– Suomessa on paljon hienoja näyttelyitä ja museoita, mutta tämä museo koskettaa jokaista suomalaista. Vai tuliko joku teistä tänne muuta kuin tietä pitkin, kysyi eduskunnan valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston puheenjohtaja Jari Koskinen näyttelyn avajaisissa.

– Enpä usko, sillä järvi on vielä jäässä eikä pihassa näkynyt yhtäkään helikopteria. Tiet ovat meille kaikille tärkeitä joka päivä. Odotamme, että tiet ovat hyvässä kunnossa,
niillä on turvallista ajaa, eikä ole liikaa ruuhkia, jatkoi Koskinen avajaispuhettaan.

Näyttelyssä on esillä teiden kunnossapitoon ja hallintoon liittyvää esineistöä aina hevosvetoisesta tiehöylästä tiejohtajan virka-autoon. Esille on tuotu myös siirtotyömaan asuntoparakki, jollaisessa Suomen ensimmäisen moottoritien rakentajatkin vielä 1950-luvun työttömyystöiden aikana asuivat.

Mobilian tiloihin on rakennettu myös tiepiirin varastonhoitajan sekä tiemestarin työhuoneet liikennemerkkiverstasta unohtamatta. Talvikunnossapitoon valjastetut kotimaiset Sisu- ja Vanaja kuorma-autot ovat oikeutetusti lunastaneet paikkansa näyttelyn loisteputkien alla kotimaisten tiehöylien rinnalla. Näyttelyyn on saatu myös se kuuluisa ketjuvartinen lapio.

Yksi tämän vuoden merkittävistä uutuuksista on toukokuun alussa avattava 3000 neliön liikennepuisto, jossa on polkuautoilla liikennöitäviä väyliä kaikkiaan 250 metriä. Rahtarit ry:n kanssa yhteistyössä toteutetulla liikennepuistolla on merkittävä tehtävä lasten ja koululaisten liikennekasvatuksessa.

Tulevien autoilijoiden käyttöön liikennepuistoon tulee kuorma- ja linja-autopolkuautoja sekä myös kevyempää kalustoa eli henkilöautopolkuautoja.

Näyttely liikennepuistoineen on yleisölle avoinna joka päivä klo 10–16 ja 15.5. lähtien klo 10–20. Mobilian kesä on täynnä erilaisia teemapäiviä, joista voidaan mainita ainakin kuorma- ja linja-autonpäivät sekä hälytysajoneuvopäivä.

Ajankohtaista tietoa teemapäivistä ja niiden aikataulusta löytyy internet-osoitteesta: www.mobilia.fi.

Ari Perttilä