Uutiset

Kuljetuskalusto

Transpointin jakelukuljetuksiin 9 Moffett M4-ajoneuvotrukkia

Trukkien hankintaprojektia hoiti Transpointin puolelta tuotantopäällikkö Asko Mattila, joka selvitti olemassa olevat ajoneuvotrukkien toimittajat. Näitä oli viisi kappaletta, joista kolme kotimaista ja kaksi ulkolaista. Loppusuoralle selvisivät suomalaiset trukkitoimittajat. Tuotantopäällikkö Mattilan ja seitsemän liikennöitsijän asettamat valintakriteerit täytti parhaiten Cargotec Finland Oy:n markkinoima Moffett M4 25.3 -ajoneuvotrukki. Tämän Kubotan turbokoneella varustetun trukin nostokyky on 2,5 tonnia kuorman keskipisteen ollessa 600 mm etuakselin etupuolella.

”Trukkiprojektin aikataulukin oli kireä, mutta tuotemyyntipäällikkö Pauliina Kunvik vastasi organisaationsa kanssa haasteeseen ja yhteydenpito oli välillä hyvin hektistä aina Euroopan tehtaita myöten”, toteaa Mattila. ”Oli ilo havaita, että asiakkaan ”ihmeellisetkin” kysymykset selvitettiin todella nopeasti”, jatkaa Mattila.

Moffett M4 –ajoneuvotrukin ominaisuuksia

Yksi tärkeimpiä valintakriteereitä oli turvallisuus. Moffett-ajoneuvotrukki on vakaa, se ei kaadu ”vahingossakaan”. Näkyväisyys kaikkiin suuntiin on hyvä, etenkin sivuille. Tästä on hyötyä, koska usein työskennellään ahtaissa paikoissa. Turvakehikko on sertifioitu (FOPS ja ROPS) ja trukkeihin lisävarusteena hankitut käsikäyttöiset suunnanvaihtajat kytkevät aina vapaa-asennossa seisontajarrun päälle.

Toinen valintaperuste, etenkin liikennöitsijöiden puolelta oli Cargotec Finlandin kattava huoltoverkosto, sillä autojen toiminta-alue on laaja ja trukkien pitää toimia.

Myös Moffettin käyttöominaisuudet ovat hyvät. Etenemisen pehmeässä maastossa ja lumessa takaa Moffettin 3-pyöräveto ja tasauspyörästön lukko. Ulottuvuus saksilaitteen ja teleskooppihaarukoiden ansiosta on erinomainen. Kaasupullohäkin ottaminen kuormatilan takaseinältä onnistuu kätevästi ja pienempiä häkkejä voi siirrellä neljää häkkiä kerralla. Myös Moffett-ajoneuvotrukin ottaminen alas ja takaisin laittaminen kestää ainoastaan 30–60 sekuntia – joten työaikasäästö on huomattava, koska trukkia tarvitaan keskimäärin 10 kertaa työpäivän aikana. Moffett soveltuu myös muuhun käyttöön, sillä trukki ei tarvitse autoa. Yksi Transpointin muussa kuin kaasujakelutehtävissä oleva liikennöitsijä on kevään jälkeen jopa vaihtanut nosturinsa tällaiseen ajoneuvotrukkiin ja kokemukset ovat olleet erittäin positiiviset.

Modifioinnit ja käyttökokemukset

Muutamia modifiointeja näihin Transpointin jakeluajoon tulleisiin ajoneuvotrukkeihin on tehty. Niihin tilattiin vakiokokoa pienemmät renkaat, 1000 mm iskulla oleva saksilaite sekä 1250/850 mm teleskooppihaarukat, joiden vahvuus 60 mm ja leveys 89 mm on kaasuhäkkeihin sopiva. Toki ne käyvät samalla kaikkeen muuhunkin, jos tarvetta tulisi. Normaalisti jalalla toimiva suunnanvaihtaja on vaihdettu kädellä käytettävään viikseen, joka vapaa-asennossa ollessaan kytkee jarrut päälle. Tällä varmistetaan aina trukin paikallaan pysyminen, kun kuljettaja ei ole ohjaamossa. Vakiona olevat hydrauliset tukijalat vakavoittavat trukkia painavia häkkejä nostettaessa. Muita lisävarusteita trukkeihin on asennettu muun muassa: päävirtakatkaisin, peili ja lohkolämmitin (24 V).

Käyttökokemukset noin viiden kuukauden ajalta ovat todella positiiviset, työt ovat nopeutuneet melkoisesti aikaisempaan käsipurkuun verrattuna, tapaturmariskit ovat pienentyneet (selkävammat) ja työn mielekkyys on parantunut huomattavasti. Moffett M4-ajoneuvotrukit ovat pelanneet hyvin ja alussa ilmenneistä parista öljyvuodostakin selvittiin itse liittimiä kiristämällä. Moffett-ajoneuvotrukkien huoltokohteet ovat hyvin esillä, joten tarvittavat huollot ovat helposti tehtävissä,

Pariin trukkiin on kesän aikana laitettu jälkiasennuksena ohjaamo, jolloin ei pieni sade eikä tuuli työtä haittaa. Lisäksi on todettu, että ajoneuvotrukki ilman ohjaamoakin pysyy oikean muotoilun ansiosta suhteellisen puhtaana ajoneuvon perässä. Tietenkin ohjaamo lisää käyttömukavuutta entisestään.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi