Uutiset

Kuljetuskalusto

TrailerWin laskee ajoneuvot oikeanmittaisiksi

Suomalainen osaamisen alku on usein lähtöisin tarpeesta. Kokkolalainen Veikko Moisio aloitti Commodore -tietokoneen avulla laskemaan ja ohjelmoimaan kuorma-autojen päällirakenteita oikeille paikoille 1980-luvulla. Samoille ajatuksille pohjautuu nykyinen TrailerWin ohjelmistokokonaisuus. Rekkalaskenta Oy tai kansainvälisesti Trailer Consultation nimellä tunnettu yritys löytyy edelleen Kokkolasta. Kävimme nykyään yrittäjänä toimivan Roland Dahlinin pakeilla keskustelemassa raskaan kaluston suunnitteluohjelmiston nykytilasta. Tulevaisuuskin näyttää hyvältä.

Rekkalaskenta Oy:n toimitusjohtaja ja suurimman osan yrityksestä omistava Roland Dahlin hakee tietokoneen ruudulle kuorma-auton alustan. Hän valitsee siihen päällirakenteen ja perävaunun, tuo taustalle olemassa olevan terminaalin pohjakartan ja simuloi yhdistelmän kääntymistä alueella. Tähän menee kaikkiaan minuutin verran aikaa. Osuu näin pitkänä joihinkin kulmiin, näemme ruudulta. Vähemmällä vaivalla pääsee simuloimalla ohjelmiston avulla lämpimässä ja valoisassa toimistossa kuin kuljettajan kiroillessa kylmässä ja pimeässä yhdistelmäänsä oikeassa terminaalissa.

”Tutustuin TrailerWin -ohjelmaan jo opiskellessani autoteknikoksi. Tein ohjelmistoon käännöstyötä Veikko Moisiolle, valmistuttuani menin muualle töihin. Kun aloitin työskentelyn Rekkalaskenta -yhtiössä, oli alussa paljon opittavaa ohjelmoinnista ja ohjelmarakenteista. Ajoneuvot ja TrailerWin-ohjelmien käyttö olivat valmiiksi tuttuja opiskeluajalta. Olin käyttänyt TrailerWin -ohjelmaa myös opettaessani osa-aikaisena Vaasan ruotsinkielisessä Teknillisessä opistossa autoalalla”, kertoo Roland Dahlin Rekkalaskennan toimistossa. Tietokoneiden ja ohjelmistojen kehitys ovat tuoneet käyttäjälle mahdollisuuksia ohjelmiston laajaan hyödyntämiseen.

”Pystyn simuloimaan eri maiden lainsäädännön huomioiden lähes minkälaisen tahansa akselijärjestyksen ja yhdistelmämuodon tai päällirakenteen. Esimerkiksi Suomen HCT-yhdistelmien kääntymissimulointi liikenneympyrässä vastaa ohjelmistossa lähes prikulleen oikeasti mitattuja arvoja. Kaikkia kuormakokoja tai painonjakaumia ei tarvitse edes simuloida, koska tulokset ovat niin oikeita”, vakuuttaa Dahlin. Hän näyttää miten liikenneympyrää pitää simulaattorissakin ajaa kaksi tai kolme täyttä kierrosta, että saadaan kaikki kääntyvät ja ohjaavat akselit toistamaan samaa rataa koko ajan.

Asiakkaat käyttävät itsenäisesti ja luottavat ohjelmistoon

Rekkalaskenta Oy:n Roland Dahlin ja Matti Rita käyttävät Keski-Euroopan kesälomakauden tuomaa pientä taukoa hyödyksi. He valmistelevat vuodenvaihteen ohjelmistopäivityksiä, muiden asiakastöiden ohessa. Rekkalaskentaohjelmistosta löytyy työkaluja laajalla skaalalla. Ohjelmiston avulla yhdistelmien, nostureiden, ajoneuvojen alustojen, kääntymisen, voimansiirron, bussien ja jarrujen rakenteiden suunnittelut ja tekniset laskelmat onnistuvat. Ohjelmiston avulla tehdyt suunnitelmat toteutetaan valmistajalla tai varustajalla. Suunnittelutyökalujen toimiminen perustuu ajan tasalla oleviin tietoihin eri auto-, perävaunu- ja komponenttien malleista, joten

Rekkalaskenta Oy:n Roland Dahlin perehtyy uusiin asioihin esimerkiksi tämän juuri postiluukusta tulleen raskaan kaluston ajankohtaisjulkaisun avulla.

päivitettävää riittää. Uusin komponenttien mallisto pitää löytyä Rekkalaskenta -ohjelmistoista. Tiedot ja mallit kuorma-autojen ja komponenttien valmistajilta kerätään eri tavoin. Roland Dahlin kertoo ohjelmiston käyttäjien luottavan siihen, että tiedot ovat ajan tasalla. Tämä koskee pieniä paikallisia valmistajia kuin kansainvälisesti toimivia suuryrityksiä. Ohjelmistot ovat käytössä maailmanlaajuisesti yli 80 maassa, niitä on käännetty 15 eri kielelle. Ajoneuvosäännöksiä löytyy yhdestätoista eri maasta. Myös tuumat ja paunat ovat mittayksikköinä käytössä. TrailerWin -tuotteita levittävät paikalliset jälleenmyyjät, joita on tällä hetkellä 18 kappaletta. Käyttäjien koulutustapahtumia toteutetaan paikan päällä tai toimistolta Kokkolasta. Koulutus tapahtuu yleensä englannin kielellä ja käytössä on suora kuvayhteys tietokoneen kautta. Roland Dahlin kertoo, että TrailerWin- demoversion voi käydä lataamassa yrityksen verkkosivuilta vapaasti. Samalla voi käydä tutustumassa mitä suomalainen osaaminen parhaimmillaan on. Yksittäisten raskaan liikenteen ammattilaisten avuksi tehty laskentaohjelma on laajentunut maailmanlaajuiseen jakeluun ja käyttöön.

Verkossa

www.trailerwin.com

Lue seuraavaksi