Uutiset

Kuljetuskalusto

Trailer Design Finland Oy:n kippaava puoliperävaunulavetti

Trailer Design Finland Oy:n suunnitteleman lavetin kyytiin on turvallista ajaa vaikka isoja saksilavanostureita, sillä lavetin takapää on kiinni maassa ja etupää tukevasti kahden järeän hydraulisylinterin varassa.

Kuusamossa toimivalla Hannu Karjalaisella pitkä kokemus kuorma-autoalalta ja erityisesti lavetti- ja hinausautopuolelta. Oma yritys hänellä on ollut vuodesta 1998 ja hinausautopalvelua on takana 3,5 vuotta. Sixt-autovuokraustoiminta astui kuvaan mukaan viime joulukuussa, jonka jälkeen Karjalainen on normaalin vuokraustoiminnan lisäksi pystynyt toimittamaan asiakkaalle sijaisauton oman kulkuneuvon rikkouduttua.

Ensimmäisen kerran Hannu Karjalaisen suunnitteleman lavetin ”prototyyppi” oli yleisön nähtävillä Power Truck Show’ssa Alahärmässä viime vuonna. Tämän vuoden heinäkuussa lavetti on katsastettu ja otettu varsinaiseen käyttöön. Katsastusta varten lavettiin tehtiin kaikki tarvittavat tarkastukset, kuten valot ja heijastimet sekä jarruviivemittaukset Oulun katsastusasemalla. Myös tarvittava asiantuntijalausunto piti hankkia.

Parin kolmen kuukauden ajan lavetilla on kuljetettu muun muassa työkoneita, traktoreita, rakennusvuokraamon koneita, kuorma-autoja, linja-autoja ja 20” kontteja. Käytännössä lavetti on osoittautunut toimivaksi, monipuoliseksi ja turvalliseksi. Esimerkiksi koneiden ajaminen matalan ja tukevan lavetin kyytiin ja pois on entistä turvallisempaa.

Lavetin ”proto”-versio on tehty puoliperävaunumittoihin, mutta esimerkiksi nosturi- ja hinausautopuolella saattaisi keskiakseliversio olla paras malli. Tällöin myös hinta ja lavetin monipuolisuus olisivat kohdallaan. Karjalaisen suunnittelema lavetti voidaan räätälöidä käyttötarpeiden mukaan asiakkaan haluamilla päällirakenteilla, vaikkapa koukkulaitteilla.

Matala ja monipuolinen Trailer Design Finland -lavetti

Trailer Design Finland -lavetin kehto ja runkopalkit on valmistettu Rautaruukin suurlujuusterästä, joka on noin 40 prosenttia perinteistä terästä lujempaa. Akselit on viety rungon läpi, jolloin lavetin korkeus maasta on minimissään vain 52 senttiä. Lavetin renkaat hankittiin suoraan tehtaalta ja ne ovat Michelinin matalimmat 205/65 R 17,5 Maxi Trail -mallin renkaat, joiden korkeus on vain 71 senttiä. Nykyään niitä saa hankittua myös Ruotsin Euromasterilta.

Lavetin kolme akselia ovat Gigantin valmistamia 10,5-tonnisia (105 km/h) ja ne on varustettu isoilla Gigant-ilmapalkeilla sekä rumpujarruilla. Akselipainot ovat 7,85 tonnia nopeudella 80 km/h ja 9,8 tonnia nopeudella 60 km/h.

Lavetin keulassa on kaksi Brevini Winches -vinssiä, joiden kummankin vetoteho on 7 600 kg. Näillä saadaan sellaisetkin autot, koneet ja laitteet kyytiin, jotka eivät kulje omalla voimanlähteellä.

Lavetin takana on käsin liikuteltavat ajorampit omissa koteloissa. Jatkossa ne voidaan korvata pidemmällä peräosalla. Lavetin korkeus edestä 115 cm, joten se sopii hyvin vedettäväksi myös dollyllä.

Lavetin valmistaja on Taivalkoskella toimiva Koillismaan Metallipaja Oy (KMP-Trucks), jolla on kokemusta erityisesti isojen venetrailerien ja matalien perävaunujen valmistamisesta.

Vaikka Hannu Karjalaisella syntyy ideoita omasta takaakin, niin hän on avoin myös muiden ajatuksille ja ideoille liittyen lavetin käyttöön tai soveltuvuuteen erilaisiin työtehtäviin.

www.trailerdesignfinland.fi

www.koillismaanmetallipaja.fi

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi