Uutiset

Kuljetuskalusto

Toyotan tuunausta ja tukkien kuljetusta Taitaja 2010 -kilpailuissa

Ouluhallissa ja sen ympäristössä riittää säpinää aamusta iltaan, kun ammattialojensa nuoret huiput kisaavat suomenmestaruudesta. Kisojen seuraamisen lisäksi yleisökin voi testata taitojaan lajien ”Kato ja kokkeile” -pisteissä sekä nauttia vauhdikkaasta menosta erilaisissa oheistapahtumissa kuten Skills Energy -konsertissa.

Auto- ja kuljetustekniikan lajeja on tänä vuonna viisi. Kilpailuja käydään niin autonasennuksessa kuin metsäkoneen käytössä.

Autokorinkorjaus-lajissa kilpailijat muun muassa oikaisevat, hitsaavat ja hiovat pintapellin sekä testaavat ja korjaavat turvalaitevian.Yleisö pääsee autokorinkorjauksen lajialueella kokeilemaan korin mittausta elektronisella mittalaitteella ja paras tulos palkitaan.

Autokorinkorjauksen lajissa kilpailijat käyttävät WinCABAS3-ohjelmistoa vaurioanalyysiä ja korjauskustannuslaskelmaa tehdessään. Hitsaukset suoritetaan Kemppi Minarc 180 Mig/Mag-hitsauslaitteilla, kun taas muoviosien korjauksessa käytetään 3M-menetelmiä. Turvalaitevian testaus ja korjaus tehdään Toyotalle käyttäen Toyotan IT-testauslaitetta ja Toyotan Techdoc-ohjeiden mukaisesti.

Yleisö pääsee ihailemaan automaalauksen lajiin osallistuvien kilpailijoiden kättenjälkiä, kun he tekevät muun muassa kuviomaalauksia etukanteen ja sävytystöitä. Kilpailijoiden käytössä on Spies Hecker -maalaustuotteita sekä 3M-tuotteita muovinkorjausta, kiillotusta ja hiontaa varten.

Autonasennuksen lajialueella kilpailijat pääsevät Volvon, Toyotan, Mercedes-Benzin, Opelin ja Volkswagenin kimppuun. Tehtäviin kuuluu erilaisia vianetsintä- ja mittaustehtäviä sekä yksi asiakaspalvelutehtävä.

Metsäkoneen käyttö -lajissa tehdään aiemmilta vuosilta tuttuun tapaan tehtäviä simulaattoreilla ja vain yksi tehtävä suoritetaan maastossa kuormatraktorilla. Ulkotehtävä suoritetaan Ouluhallin läheisyydessä, joten yleisökin pääsee mukaan kisatunnelmiin. Tehtävässä kilpailijat kuormaavat John Deere 1010 E -kuormatraktorilla ajouran varrella olevat tukit ja purkavat ne varastopaikalla puutavaralajeittain.

Nuoret kilpailijat kuljetuslogistiikan lajissa näyttävät kuorma-auton ja trukin ajotaitojaan. Tehtävissä lastataan kuorma-autoja ja varmistetaan kuormia. Kuorma-autolla kilpailijat ajavat erilaisissa liikennetilanteissa sekä tehtäväradalla.

www.taitaja2010.fi/

Lue seuraavaksi