Uutiset

Kuljetuskalusto

Toplift – Autoista kuljetusvälineitä 20 vuotta

Joutsenolainen Toplift Oy on 20 vuoden ajan palvellut kuljetusyrittäjiä korjaamalla raskasta kalustoa ja valmistamalla niihin päällirakenteita. Kasvu on pitkässä juoksussa ollut tasaista, joskin suhdannevaihtelut ovat vaikuttaneet hetkittäin tilanteisiin. Yrityksen johdossa on tänä vuonna tapahtunut sukupolvenvaihdos, kun Janne Ikäheimonen otti vastaan toimitusjohtajan pestin.

Toplift Oy:n toiminta on aloitettu vuonna 1992 juuri kovimman laman aikaan. Lainkaan tyhjästä yritys ei noussut, vaan vankat perinteet juontavat Joka Oy:stä, jonka palveluksessa olivat olleet niin osakkaat kuin työntekijätkin. Toiminta alkoi 5-6 henkilön voimin JPK: n hallissa huolto- ja korjaustoiminnalla.

Suuren kriisin yritys koki vuonna 1994, kun maaliskuun 11. päivä korjaamohallissa syttyi tulipalo. Palosta kehkeytyi yksi sen vuoden suurimmista palovahingoista Suomessa, kun lieskat nielivät korjaamotilat käytännössä kokonaan ja samalla tuhoutui käyttöomaisuus. Vain hallintotilat jäivät tiloista jäljelle.

Hallin tuhoutuminen aiheutti vain kahden päivän katkoksen tuotantoon, sillä toiminta aloitettiin väliaikaisesti Joka Oy:n vanhoissa tiloissa. Vanhat tilat korjattiin nopeasti, sillä evakossa toiminta oli vain 12 viikkoa. Näissä tiloissa toimii edelleen Topliftin uustuotanto.

Vuonna 1998 yritys rakensi uuden huoltohallin, johon tuli yhdeksän huoltolinjaa. Samalla tilat varustettiin jarrulupatöitä varten tarvittavin välinein, kuten dynamometrillä. Korjaamohallia laajennettiin vielä vuonna 2004 yhdellä läpiajettavalla linjalla, jonka jälkeen käytössä on noin 1300 neliömetriä tilaa.

Oman korirakennustuotannon lisäksi Toplift otti viime vuonna maahantuontiin STAS-perävaunut. Mallistoon kuuluvat kävelevälattiaiset alumiinirakenteiset puoliperävaunut hakkeen ja kierrätysmateriaalien ajoon sekä kippaavat vaunut viljanajoon, maarakentamiseen ja yleisperävaunuiksi. ”Venäjän puutullien muuttumisen takia kävelevälattiaisten perävaunujen kysyntä on vähentynyt ja siihen tarkoitukseen näillä on ollut kysyntää. Tämä on erittäin hyvä ja laadukas tuote, joten tulemme jatkamaan edustusta kysynnän vähenemisestä huolimatta”, sanoo toimitusjohtaja Janne Ikäheimonen.

Kasvanut yrityksen johtoon

Janne Ikäheimonen on Toplift Oy:n neljäs toimitusjohtaja. ”Taisto Ikäheimonen aloitti toimitusjohtajana toimien tehtävässä vuoteen 2006 asti. Tämän jälkeen yrityksen palveluksessa on ollut kaksi, Toplift Oy ulkopuolelta tullutta, lyhytaikaista toimitusjohtajaa ,kertoo Janne Ikäheimonen, joka otti toimitusjohtajan tehtävät vastaan 26.5.2012.

Toplift Oy omistus on kokonaisuudessaan Ikäheimosen perheen sekä perustamisesta alkaen mukana olleen Jari Ikosen käsissä. Koko Ikäheimosen perhe on ollut yrityksen palveluksessa, niin Jannen vanhemmat kuin sisaruksetkin, parhaimmillaan kaikki yhtä aikaa.

Janne on syntynyt vuonna 1982 ja hänen voidaan sanoa kasvaneen nykyiseen tehtäväänsä. Ensimmäisen työtodistuksen Toplift Oy:ltä hän on saanut vuonna 1994, eli 12-vuotiaana. Silloin hän toimi tuotannon avustavissa tehtävissä. ”Sen jälkeen olen ollut yrityksen palkkalistoilla joka vuosi, toisinaan enemmän toisinaan vähemmän.

Opiskelunsa Janne aloitti ammattikoulusta tietotekniikan parissa elektroniikka-asentajan opinnoilla. Topliftin tuotannossa hän toimi näillä opeilla autosähköasentajana muutaman vuoden. Vuonna 2003 Janne lähti jatkamaan tietotekniikkaopintoja ammattikorkeakouluun Turkuun. Sieltä hän valmistui vuonna 2008 sulautettujen järjestelmien insinööriksi. ”Minua kiinnosti lähinnä autoelektroniikan opiskelu eikä aivan siihen alaan sopivaa koulutusta ollut. Tämä sulautettujen järjestelmien koulutus oli lähinnä sitä mitä halusin”, Janne selventää.

Vuonna 2007 Janne oli ensimmäisen kerran korjaamotyönjohtajan tittelillä töissä ja vakituiseksi tämä titteli vaihtui 1.5.2008. Korjaamopäällikkönä hän toimi marraskuusta 2010 nykyisen tehtävän alkuun asti.

”Taustani takia olen edelleen paljon mukana tuotannossa ja korjaamolla teknisenä tukena. Erityisesti toimin päämiesten tuotteiden parissa seuraamalla ja selvittämällä teknisiä asioita ja viemällä niitä eteenpäin tuotantoon.”

Jannella ei ole tarkoitus yrityksen johdossa keksiä pyörää uudelleen, vaan viedä yritystä tutuilla linjoilla eteenpäin. Toki jotakin uutta on suunnitteilla, mutta niin pitääkin olla yrityksen kehittymisen takia. ”Edelleen teemme asiakkaille laadukkaita tuotteita rehdisti, avoimesti ja suoraselkäisesti. Haluan kiittää asiakkaita kuluneesta 20 vuodesta – ilman teitä tämä ei olisi onnistunut ja toivottavasti taival jatkuu seuraavatkin 20 vuotta ja vielä siitäkin eteenpäin”, päättää Janne Ikäheimonen.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi