Uutiset

Kuljetuskalusto

Tilauksesta työhön

Konseptiautossa on kustannustehokkuudesta huolimatta suomalaisautoilijan mielessä kielteisiä ajatuksia herättävä kaiku. Usein konseptiautoksi mielletään keskieurooppalaisen päällirakentajan sikäläisiin olosuhteisiin rakentama tuloksentekijä, joka ei sellaisenaan täytä suomalaisasiakkaan vaatimuksia ja tarpeita.

Volvo tuo nyt suomalaismarkkinoille nimenomaan suomalaisen asiakkaan vaatimusten mukaan räätälöidyn ja ajoon valmiin maansiirtoautomalliston, joka tottelee nimeä XPro. Konseptiajattelusta huolimatta asiakas voi tilaushetkellä vaikuttaa ajokkinsa teknisiin ominaisuuksiin monessa eri kohtaa.

”Sen sijaan että ohjaisimme kaikki suomalaiset autoilijat käyttämään yhtäläistä kalustoa, tuomme markkinoille leveän valikoiman erilaisia vaihtoehtoja”, valottaa Volvon Magnus Björklund lanseeraustilaisuudessa.

XPro-konseptiauton alustaksi voidaan valita FM, FMX, FH, tai FH16 -malli useilla eri jousitus- tai vetotapavaihtoehdoilla. Keskieurooppalaisten suosiman, kahdella etuakselilla varustetun teliveto- tai nousutelinelikon sijaan alustaksi voidaan valita myös ruotsalaistyyppinen takaohjaava nelikko. Suomalaisautoilijoiden vahvasti peräänkuuluttama ja suosima trippelialusta on sekin tarjolla sekä nousuteli- että telivetoversiona. Voimalinja voidaan toteuttaa asiakkaan toiveiden mukaan useiden eri moottori- ja vaihteistovaihtoehtojen avulla. Tarjolla on kaikki vaihtoehdot niin 11-, 13-, kuin 16-litran voimaloista. Manuaalivaihteiston lisäksi XPro-konseptiajokki voi pitää sisällään myös I-Shift tai Powertronic -vaihteiston. Makuuohjaamon sijaan tarjolla on myös korkeampia Globetrotter-ohjaamon vaihtoehtoja.

Konseptiautojen kokoonpano tapahtuu Riihimäellä HF-Autohuolto Oy:n tiloissa, missä on vahvaa osaamista maansiirtoautojen rakentamisesta. HF-Autohuolto valmistaa myös apurungot, joihin asennetaan kotimainen Nummi-kippi. Volvo-maansiirtolava taasen on nurmijärveläisen Elg-yhtiöiden käsialaa.

”Asiakas voi hankkia konseptiauton myös pelkällä apurunko- ja kippivarustelulla, mikäli hän haluaa varustaa ajokkinsa esimerkiksi omalla lavarakenteella”, muistuttaa kuorma-automyynnistä ja palvelutuotteista vastaava Kimmo Ahonen.

Miksi?

Konseptiautoajattelu ei ole Suomessa lainkaan uusi asia, sillä vuosien saatossa niin ajoneuvovalmistajat, maahantuojat kuin päällirakentajatkin ovat säännöllisin väliajoin tuoneet markkinoille hetivalmista konseptikalustoa, joka ei kuitenkaan ole saavuttanut autoilijoiden vankkumatonta suosiota ja hyväksyntää. Ahosen mukaan XPro-konsepti antaa asiakkaalle totuttua enemmän valinnanvaraa, mikä mahdollistaa kustannustehokkaan räätälöinnin.

”Esimerkiksi rakennusalalla matka tarjouslaskennasta itse työn aloitukseen on ajettu erittäin lyhyeksi, minkä vuoksi perinteinen ajoneuvon rakennustapa kahden-kolmen kuukauden toimitusajalla ei enää riitä asiakkaille”, painottaa Ahonen, jonka mukaan nopeat toimijat tulevat olemaan tulevaisuuden menestyjiä monellakin suoritealalla. Kustannustehokkuus on toinen konseptiajattelua tukevista seikoista. Apurungot ja lavat rakennetaan etukäteen jigejä hyväksikäyttäen, jolloin rakenteet ovat asennusvalmiita kokonaisuuksia alustan saapuessa päällirakentajalle. Ahosen mukaan asiakaskunnassa osataan laskea aikaisempaa paremmin myös perinteisestä rakentamistavasta koituvat kustannukset.

”Kuukauden ylimääräinen rakennusaika kasvattaa pääomakuluja helposti muutaman tuhannen euron verran, mikä on nykyaikana merkittävä kuluerä”. Ahosen mukaan ”avaimet käteen” -ratkaisu on järkevä myös kuljetusyrittäjän ajankäytön sekä takuu- ja jälkimarkkina-asioiden kannalta, sillä takuu kattaa myös päällirakenteet.

Konseptiautoajattelua laajennetaan lähitulevaisuudessa CitiPro ja XPro -malleista myös WoodPro-puutavara-autoihin ja HookPro-vaihtolava-autoihin.

Missä mennään?

Syystuulet toivat mukanaan myös harmaita vivahteita talousnäkymiin. Volvon Suomen toimintoja luotsaava Magnus Björklund katsoo tulevaan kuitenkin myönteisin ajatuksin.
”Kysynnän piristyminen on nostanut tuotantomäärän jälleen lamaa edeltävälle, noin 100 000 auton vuositasolle”, kertoo Björklund esitellessään kuvaa markkinoiden ja kysynnän kehittymisestä. Kysynnän vilkastuminen on ollut suurinta Itä-Euroopan alueella, missä myös taantuman aikainen pudotus oli kaikkein rajuinta. Toimitukset kaikilla markkina-alueilla vuoden 2011 kesäkuussa olivat reilut 72 prosenttia edellisvuoden kesäkuuta korkeammalla tasolla.

”Kentältä alkoi kuitenkin kesälomien jälkeen kuulua jälleen negatiivisia viestejä vauhdin hiipumisesta, mikä on laittanut monet miettimään tulevaisuuden näkymiä uudelta kantilta”, harmittelee Björklund, joka uskoo kuitenkin nousujohteisen ajan jatkumiseen myös lähitulevaisuudessa.

”Kaiken kaikkiaan tilanne markkinoilla on tyystin erilainen verrattuna vuoteen 2008, jolloin toimitusajat olivat reilun 50 viikon tasolla ja markkinat olivat täynnä uutta kalustoa. Tällä hetkellä toimitusajat ovat kymmenen viikon kahden puolen ja autokanta kentällä on päässyt vanhenemaan. Korkotason alhaisuus on omiaan suosimaan investointipäätösten tekemistä”, maalailee Björklund, joka muistuttaa myös Volvon tekemistä, reilun 16 miljardin kruunun investoinneista järjestelmien ja tuotteiden kehitykseen.

”Volvon markkinaosuudet ovatkin erittäin hyvällä tasolla useilla markkina-alueilla, kuten Suomessa”, kiittelee Björklund.

 

Ari Perttilä

 

Lue seuraavaksi