Uutiset

Kuljetuskalusto

Team Harju puolustaa mestaruuttaan Volvo VISTA -kilpailussa

Volvo Truck Center Tampereen ”Team Harju” joukkue lähtee puolustamaan mestaruuttaan Volvo Trucksin VISTA-kilpailun maailmanfinaaliin, joka järjestetään Brasiliassa kesäkuun viimeisellä viikolla. Team Harju on kaksoisvoittaja ja hallitseva maailmanmestari, joten muilla finaalijoukkueilla on kova halu voittaa suomalaisjoukkue loppukilpailussa. Kansainvälinen VISTA-kilpailu on tarkoitettu Volvon huolto- ja korjaamohenkilökunnalle, ja sen avulla mitataan ja kehitetään osaamista.

Volvo Truck Center Tampereen Team Harju-joukkue raivasi tiensä finaaliin Suomen alkukilpailujen ja Göteborgin semifinaalin kautta. Huhtikuussa järjestetyssä semifinaalissa oli mukana kuusi suomalaisjoukkuetta. Vain paras suomalaisjoukkue sai pääsylipun loppukilpailuun.

”Kilpailutehtävien vaikeusaste oli haastava, ja eroja syntyi jopa huipputiimien välillä. Team Harju ylsi suorituksellaan parhaiden joukkoon”, Suomen Volvo Trucksin koulutuspäällikkö Mikko Halinen kertoo.

Semifinaalissa oli kuusi rastia, ja tehtäviin kuului sekä käytännön osuus että teoreettisia kysymyksiä. Kunkin rastin ratkaisemiseen oli 25 minuuttia aikaa. Tehtävät edellyttivät nelihenkisiltä joukkueilta työnjakoa ja priorisointia. Tiukka aikataulu lisäsi suorituspainetta.

Tekniikkaa, yritystaloutta ja viestintätaitoja

Ensimmäistä kertaa VISTA-kilpailun historiassa mukana oli myös virtuaalitodellisuusrasti.

”Yhdellä tiimin jäsenellä oli VR-lasit. Hänen piti paikallistaa sähkövika virtuaalitodellisuudessa, jonne oli mallinnettu korjaamotila ja Volvo kuorma-auto. Muut tiimiläiset ohjasivat ja neuvoivat tehtävän suorittajaa”, Halinen kertoo.

Tehtävissä piti tekniikan lisäksi ottaa huomioon myös muita näkökulmia, ja ne haastoivat perinteisen käsityksen huolto- ja korjaamohenkilökunnan osaamisprofiilista. Rasteilla esimerkiksi mietittiin kuljetusyrittäjän kannattavuuslaskelmia, vertailtiin aitoja Volvo varaosia ja testattiin tiimin viestintätaitoja.

Finaali nostaa rimaa vieläkin korkeammalle

Kaksipäiväinen finaali järjestetään juhannuksen jälkeisellä viikolla. Loppukilpailun ensimmäisen päivä järjestetään Brasilian Curitibassa ja finaali huipentuu seuraavana päivänä Rio de Janeirossa.

”Tehtävät muuttuvat vieläkin haastavimmiksi. Ne mittaavat laajasti kilpailijoiden osaamista ja ryhmätyötaitoja. Yksipuolisella tietämyksellä ei näin kovassa kilpailussa pärjää”, Halinen toteaa.

Halinen arvioi, että Volvo Truck Center Tampereen Team Harjun pääsy MM-finaaliin on sinänsä kova suoritus. Joukkueen tasaista suorittamassa korkealla tasolla on ihmetelty niin kotimaassa kuin maailmallakin. Viisastenkivi menestyksen takana ei yllättäne ketään.

Team Harjun tasoinen osaaminen edellyttää valtavasti omatoimista perehtymistä ja asioiden selvittämistä – myös työajan ulkopuolella. Henkilökemiallakin on merkitystä. Tiimin persoonat ja temperamentit osuvat yksiin, ja pitkäaikaisen yhteistyön ansiosta miehet tuntevat toisensa hyvin.

Kaikki haluavat voittaa mestarin

Halinen sanoo, että huipulle ei ole helppoa päästä, mutta vielä vaikeampi siellä on pysyä. Kaikki haluavat voittaa hallitsevan mestarin. Monen maan Volvo tiimi haluaa voittaa Team Harjun.

”Kovia maita tulee loppukilpailussa vastaan. Korviini on kantautunut tietoja, että moni joukkue on satsannut tämän vuotiseen kilpailuun ja tehnyt määrätietoisesti työtä, jotta mestari vaihtuu.”

Halinen muistuttaa, että viime kädessä asiakas voittaa VISTA-kilpailussa. Kilpailutehtävissä ja kysymyksissä on mietitty, miten niiden avulla parannetaan huollon päivittäistä toimintaa. Kaikki tähtää viime kädessä siihen, että asiakkaat saavat parasta mahdollista palvelua.

Lue seuraavaksi