Uutiset
Tavoite saavutettu: kuljettajaton kuorma-auto tien päällä todellisuutta

Kolmen vuoden jälkeen kaksitoista hankekumppania teollisuudesta, tieteestä, ohjelmistokehityksestä ja infrastruktuurista on saattanut ATLAS-L4-tutkimus- ja kehityshankkeen (tason 4 automatisoitu kuljetus logistiikkakeskusten välillä moottoriteillä) onnistuneesti päätökseen: Autonominen kuorma-auto tieliikenteessä tuli todellisuudeksi noin 150 insinöörin työn ansiosta!
MAN Truck & Bus, Knorr-Bremse, Leoni, Bosch, Fernride, BTC Embedded Systems, Fraunhofer AISEC, Münchenin teknillinen yliopisto, Braunschweigin teknillinen yliopisto, TÜV SÜD, Autobahn GmbH ja Würzburgin liikennetieteiden instituutti (WIVW GmbH) ovat yhdistäneet voimansa tässä hankkeessa.
Saksan liittovaltion talous- ja ilmastoministeriön rahoittamassa hankkeessa, jonka kokonaisbudjetti oli 59,1 miljoonaa euroa, konsortio oli asettanut itselleen selkeän tavoitteen: tuoda moottoriteille tason 4 autonomisesti ajava kuorma-auto, joka on tarkoitettu terminaalien väliseen liikennöintiin. Perusteena projektille oli vuonna 2021 hyväksytty laki, joka periaatteessa mahdollistaa autonomisen ajamisen määritellyillä reiteillä ja teknisen valvonnan alaisena. Tavoitteena asettaa Saksa näin edelläkävijän asemaan maailmanlaajuisesti.
”Olemme yhdessä kumppaneidemme kanssa asettaneet itsellemme korkean tavoitteen ja toteuttaneet teollisesti hyödynnettävissä olevan peruskonseptin autonomiselle ajamiselle terminaalista terminaaliin. Turvallisen käytön edellyttämien rinnakkaisten komponenttien, kuten ohjauksen, jarrujen ja ajoneuvon sähköjärjestelmän, kehittäminen ja integrointi sekä validointikonseptin luominen edellyttivät monialaista asiantuntemusta ja tiivistä tiimityötä. Olemme ryhmänä osoittaneet kykymme tässä hankkeessa: Autonomisesti ajavat kuorma-autot ovat toteutettavissa!”, MAN Truck & Busin tutkimuksesta ja kehityksestä vastaava johtokunnan jäsen Frederik Zohm tiivistää ja lisää: ”Autonomisen ajamisen kaltaiset innovaatiot edellyttävät tällaista yhteistyötä, jotta tulevaisuuden teknologiaa voidaan edistää tehokkaasti Saksassa ja Euroopassa.”
Miten kokeiluvaihe sujui?
ATLAS-L4 lähti liikkeelle 1. tammikuuta 2022. Kun liittovaltion moottoriajoneuvoviranomainen myönsi huhtikuussa 2024 hyötyajoneuvovalmistajalle ensimmäisen tason 4 testihyväksynnän, ensiesittely yleisillä teillä tapahtui Saksan ensimmäisenä autonomisen kuorma-auton moottoritieajona – liittovaltion liikenneministeri Volker Wissingin ollessa näkyvästi mukana. Turvallisuuskuljettaja oli aina mukana kaikissa koeajoissa. Ajoneuvon automaatio-ohjelmistoa optimoitiin jatkuvasti säännöllisillä versioilla pitkän ajan kuluessa ja testattiin suoraan käytännössä.

Tehtävä suoritettu!
Ryhmä pystyi täyttämään kaikki hankkeen tavoitteet: Tason 4 arkkitehtuurin turvallisuuden kannalta olennaiset komponentit, kuten rinnakkainen jarrujärjestelmä, ajoneuvoverkko ja ohjausjärjestelmä, asennettiin. Validointikonsepti laadittiin ja teknisen valvonnan ohjauskeskus otettiin käyttöön samanaikaisesti. Tason 4 riskianalyysit ja turvallisuusnäkökohdat – mukaan lukien kyberturvallisuus, esimerkiksi autenttisen ja salatun viestinnän muodossa, sekä toiminnallisten turvallisuustoimenpiteiden, kuten rinnakkaisen ja autonomisen ajojärjestelmän hajoamiskonseptien, määrittely – toteutettiin. Tuloksena oli prototyyppiteknologia, joka toimii pohjana tuleville hankkeille ja sarjakehitykselle.
Lisätietoja ATLAS-L4-hankkeesta ja hankekumppaneista sekä heidän yksittäisistä hanketuloksistaan on saatavilla verkossa: www.atlas-l4.com.
Taustalla monipuolista asiantuntemusta
Hankkeessa yhdistettiin monenlaista asiantuntemusta autonomisen ajoteknologian edistämiseksi. MAN Truck & Bus vastasi järjestelmän kokonaiskehityksestä ja tiedonsiirrosta, kun taas Knorr-Bremse kehitti redundantin jarrujärjestelmän turvallista tason 4 kuorma-autokäyttöä varten. LEONI varmisti luotettavan virransyötön ajoneuvoon, ja Robert Bosch Automotive Steering GmbH loi vikasietoisen ohjausjärjestelmän. FERNRIDE GmbH tutki etätoimintamahdollisuuksia, BTC Embedded Systems AG keskittyi skenaariopohjaiseen testaukseen ja Fraunhofer-instituutti AISEC laajensi kyberturvallisuusriskianalyysejä. TU Braunschweig kehitti turvallisen käytön konsepteja, Münchenin teknillinen yliopisto tarjosi asiantuntemusta ajoneuvodynamiikan alalla, TÜV SÜD testasi ajoneuvojen ominaisuuksia, Autobahn GmbH kehitti digitaalisen hallintajärjestelmän toiminta-alueiden hyväksyntää varten ja WIVW GmbH perusti teleoperaattorin työaseman kuorma-auton virtuaalista ohjausta varten.