Uutiset

Kuljetuskalusto

Tänään diesel, huomenna hybridi, tulevaisuudessa…

Dieselmoottori on jo vuosikymmenten ajan pitänyt pintansa tavara-autojen voimanlähteenä. Hyötysuhteeltaan erinomaista voimanlähdettä on toki kehitetty aikojen saatossa niin tehokkaammaksi, taloudellisemmaksi kuin ympäristön kannalta ystävällisemmäksikin. Unohtaa ei sovi myöskään työtä, jonka ansiosta huollon tarve on oleellisesti vähentynyt.

Dieselmoottorille on etsitty seuraajaa tai korvaajaa jo pitkään. Kehitystyö vaihtoehtoisten polttoaineiden kanssa on kuitenkin hidasta, vaikka autotehtaiden lukituissa huoneissa tehdään töitä hartiavoimin.

Dieselkonetta ei helpolla heivata, mutta sen taloudellisuutta ja vihreyttä voidaan parantaa verrattain helposti hybriditekniikan avulla.

Kenttäkokeisiin mars

Käytännössä kaikki autovalmistajat tutkivat parhaillaan hybriditekniikan tuomia mahdollisuuksia auto- ja kuljetusalalle. Tällä hetkellä hybriditekniikka on kenttäkoevaiheessa, mutta vuosikymmenen vaihtuessa se lienee osa normaalia lähiliikennettä. Näin tulee olemaan, mikäli autotehtaiden miehiä on uskominen. Esimerkiksi Volvon hybridijäteautoja liikkuu tällä hetkellä jo Ruotsissa, ensi syksynä niihin saattaa törmätä myös Ranskassa tai Englannissa.

Volvo nimittäin toimittaa neljä FE-hybridijäteautoa Veolia Propretélle, joka ottaa autot kaupalliseen käyttöön ensi syksyn aikana. Hybridikuorma-autoissa on sekä diesel- että sähkömoottori, joita voidaan käyttää voimanlähteenä joko yhdessä tai erikseen. Perinteisistä jäteautoista nämä eroavat lähinnä voimansiirtolinjan osalta.

Sähkömoottoria käytetään liikkeellelähdöissä ja generaattorina jarrutettaessa. Näin polttoaineenkulutusta voidaan vähentää 15–20 prosenttia. Autossa on myös varikolla yön aikana ladattava lisäakku, joka toimii jätepakkarin voimanlähteenä. Näin polttoainetta voidaan säästää vielä 10–15 prosenttia, jolloin kokonaispolttoaineenkulutusta voidaan alentaa jopa 30 prosenttia perinteiseen dieselajokkiin verrattuna. Samalla myös haitalliset hiilidioksidipäästöt alenevat 30 prosentillla.

Sähkökäyttöisyyden etuina ovat hiljaisuus ja päästöttömyys, jotka ovat erityisen tärkeitä jäte- ja jakeluautoissa, joilla työskennellään usein tiheästi asutuilla alueilla aikaisin aamulla.

– On ilahduttavaa, että kansainvälinen, sitoutumisestaan vihreään kehitykseen tunnettu Veolia Propreté haluaa olla ensimmäisten yritysten joukossa ottamassa käyttöönsä hybriditeknologian tuottamia etuja, sanoo Claes Nilsson, Volvo Trucksin Euroopan divisioonan johtaja.

Hybriditekniikka kiinnostaa

Volvo Trucksin hybridijäteautoilla on tehty lukuisia kenttäkokeita vuoden 2008 huhtikuusta lähtien. Valmistajan mukaan teknologia on pian valmis kaupalliseen käyttöön ja sarjatuotannon uskotaan alkavan kuluvan vuoden lopulla.

Nämä neljä hybridijäteautoa ovat Volvo Trucksin esituotantovaiheen ajoneuvoja, jotka ovat täysin valmiita kuorma-autoja. Veolia Propreté on tehnyt autoista Volvon kanssa 24 kuukauden leasingsopimuksen, joka kattaa muun muassa huollon, kunnossapidon ja ohjelmien jatkuvan päivityksen.

– Seuraamme tarkasti kuorma-autojen käyttöä ja kuljettajien suhtautumista uuteen tekniikkaan. Näin saamme tärkeää tietoa ja palautetta meneillään olevaan hybridiajoneuvojemme kehitystyöhön, päättää Claes Nilsson.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi