Uutiset

Kuljetuskalusto

Suuri asennusnosturi jibillä – Cormach 240000

Yksi Suomen suurimmista asennusnostureista on nyt hämeenlinnalaisella Nosto ja Asennus Passila Oy:llä. Nosturi on Cormach 240000, joka on siis 240-tonnimetrinen nosturi ja meillä vielä harvinainen merkki. Passilalla on jo ennestään yksi, vuonna 2012 uutena hankittu 135-tonnimetrinen Cormach kalustossaan, joten heillä kokemuksia merkistä on jo usean vuoden ajalta.

Marraskuun puolivälissä Passila oli ehtinyt tehdä jo pari keikkaa uudella Cormachillaan. Nyt oli vielä asennuksessa laatikostoja mukana kulkeville varusteille. Aulis Passila ja Talhun Ari Immonen tutkivat tarkkaa, näytöllä varustettua radio-ohjainta, joka antaa entistä enemmän mahdollisuuksia parhaan tehon hyödyntämiseen.

 

Aulis Passila on ajanut nostureita jo 50 vuotta, tämä oma yhtiökin on ollut jo 40 vuotta. Kyseessä on siis hyvin pitkän linjan nostoammattilainen. Hän lukee itsensä alusta alkaen autonosturimieheksi, mutta asennusnostureissa hän on pioneerityötä tehnyt henkilö. ”Vuonna 1999 hankin silloin Suomen suurimman asennusnosturin Effer 920:nen. Se ei silloin ensin täyttänyt määräyksiä, vaan työmailla vaadittiin asennustöihin autonosturi. Talhun kanssa sitten teimme asennusnosturin kriteerit siten, että se vastaa autonosturia. Sen jälkeen ei ole ollut esteitä työmaille. Vaikka ei tämä suoranaisesti kilpaile autonostureiden kanssa – työt tehdään pääasiassa eri tavoilla ja ominaisuudet ovat erilaisia.”

Nykyisin Passilan kalustoon kuuluu viisi asennusnosturia, kolme Efferiä ja kaksi Cormachia. Autonosturikin kalustoon kuuluu, perinteinen Lokomo 370. Asennusnosturit Passila on hankkinut yhtä lukuun ottamatta Talhulta ja yhteistyö on sujunut hyvin. ”Yhden nosturin hankin toista kautta, mutta se kuvio ei toiminut. Edustaja ratkaisee näissä asioissa todella paljon. Kun menemme työmaalle, pitää homman toimia eikä se saa jäädä kaluston kunnosta kiinni. Jos apua tarvitaan, sitä ei voida kauaa odotella”, sanoo Passila kehuen Talhun luottohuoltomiestä Keijo Muhosta.

”Asennusnostureissa olen halunnut käyttää nykyaikaista turvallista kalustoa. Tässä uudessa Cormachissa on esimerkiksi huippunykyaikainen valvontajärjestelmä, samanlainen mitä Liebherr käyttää. Sen avulla nosturi ei kaadu, jos vain maa jalkojen alla pitää.”

Cormach Italiasta

Passilan uusi nosturi on ilmeisesti Suomen suurin jibillinen asennusnosturi. Koko nimeltään uutukainen on Cormach 240000 AXE9 J404 R.C. TI A.SC Plus. Merkinnät kertovat 240 tonnimetrin kapasiteetista, 9-jatkoisesta puomista, jibistä sekä ohjausjärjestelmästä.

Cormach on italialainen perheyhtiö, kuten Passilankin yritys. Se valmistaa pienistä suuriin nostureihin noin 800 kappaletta vuodessa. Päätuote ovat nosturit, mutta se tekee myös muun muassa kaivukoneita rinnetyöskentelyyn. Hankintavaiheessa Passila kävi jo ensimmäistä hankkiessaan katsomassa vastaavaa nosturia Italiassa ja nytkin koeajamassa tätä uutta nosturiaan. Nämä isot nosturit asennetaan ajoneuvon päälle Cormachin tehtaalla.

”Cormach itsessään ihastutti”, perustelee Passila oudomman merkin valintaa, jota hän kyllä tietää olevan Ruosissa tunnettu merkki. ”Puomi menee tässä aina suorassa, myös jibi jatkuu suorassa linjassa, se on yksi Cormachin etu. Peruspuomi on näissä muihin verrattuna suhteellisen lyhyt. Tämän jibillä päästään räystäältä 32 metriä vaakaan, mikä on hyvä asia. Italiassa kokeilimme kahdella kylmäjatkolla kapasiteettia, niin 250 kg nousi 55 metrin etäisyydeltä.”

”Kaikki uusi nostokalusto on todella hienoa, unelmavehkeitä. Luulisi nuorisoa kiinnostavan, mutta ei, tällaisen eläkevaarin vain pitää olla työmailla”, toteaa Passila kannustaen nuorta polvea hakeutumaan alalle.

Jibin irrottaminen ja liittäminen onnistuu muutamassa minuutissa pikakiinnikkeiden ansiosta.

Lue seuraavaksi