Uutiset

Kuljetuskalusto

Suuntaamalla säästöjä – Raskaspari aloitti rengasmyynnin Mikkelissä

Volvo teki yhdessä Michelinin kanssa Ruotsissa Helleredin testi­radalla kaksi viikkoa kestävän kenttäkokeen. Kokeessa ajettiin yli 1000 kilometriä kahdella samanlaisella yhdistelmällä. Kokeen aikana muutettiin akseleiden suuntauksia, rengaspaineita ja rengaskuvioita. Kaikilla näillä kolmella tekijällä huomattiin suuri vaikutus polttoaineen kulutukseen. Ääripäissä näiden yhteisvaikutus voi olla jopa 15 prosentilla kohonnut polttoaineen kulutus, pu­humattakaan lisääntyvistä rengas­kuluista.

Tutkimusten mukaan jopa 2/3 osalla Euroopan teillä liikkuvista yhdistelmistä on korjattavaa akseliston suuntauksissa.

Turhat kulut kuriin

”Renkaan epänormaali kuluminen ja suuri polttoaineenkulutus ovat tunnettuja ongelmia raskaassa kalustossa, mutta niitä ei pidä hyväksyä. Kunnollisilla laitteilla voidaan saada aikaiseksi luotettavia mittauksia”, kertoo Raskasparin toimitusjohtaja Kalle Salonen. ”Siksi päätimmekin investoida yli 30 000 euroa markkinoiden uudenaikaisimpaan mittauslaitteistoon. Uudella TruckCamin kamera- ja tietokoneperusteisella suuntauslaitteella voidaan suuntaus mitata ehdottoman tarkasti”, lisää Salonen.

Pelkkä mittaus ei tietenkään riitä, sillä akselistot on osattava myös oikaista. Mikkelin Raskasparin huoltopäällikkö Jan-Markus Heikkinen kertoo, että mekaanikot on koulutettu hyödyntämään uuden laitteen hienoja ominaisuuksia käytännössä. ”Autoissa riittää useimmiten säätäminen normaalikeinoin. Perävaunuissa on kuitenkin melko usein käynyt niin, että itse akseli on vääntynyt. Tällaista ei pysty korjaamaan vanhoin keinoin, joten olemme investoineet myös induktiokuumen­timeen.”

Induktiokuumentimella akselia voidaan lämmittää juuri oikeasta paikasta, jolloin teräs ensin laajenee, mutta jäähdytettäessä vetäytyy kasaan. Tämän muodonmuutoksen avulla akseli saadaan oikaistua käyttämättä yhtään voimaa. ”Nyt Mikkelissä onnistuu niin akselistojen mittaus, suuntaus kuin oikaisukin. Ja aina kun akselistojen suuntausta on muutettu, saa asiakas mukaansa tulosteen, jossa näkyy havainnollisesti mitattu lopputulos. Korjaamo tallettaa tulokset myös tietokoneelle, mikäli suuntausasiaan on palattava jatkossa”, lisää Heikkinen.

Oikea rengasvalinta on tärkeä asia

Kun akselit on suunnattu oikein, on seuraava vaihe juuri kuljetusalaan sopivien renkaiden valinta. Raskasparin rengasmyynnin henkilökunta onkin käynyt laajan rengaskoulutuksen. ”Pyrkimyksenämme on valita yhdessä asiakkaan kanssa juuri hänen kuljetuksiinsa sopivimmat renkaat. Valinnassa pidetään aina mielessä polttoainetalous”, sanoo Kalle Salonen.

”Asentajamme ovat käyneet perusteellisen rengasasennus- ja kor­jauskoulutuksen, jonka aikana painotettiin oikeiden rengaspaineiden tärkeyttä. Väärä rengaspaine voi nostaa kulutusta jopa enemmän kuin väärin valittu rengas. Raskasparilta lähtiessä lupaamme, että uusissa renkaissasi on aina oikea ilmanpaine”.

”Päämerkeiksi olemme valinneet Michelinin, Continentalin ja Semperin. Panostamme laatuun ja haluamme myös näyttää ettei rengasmyyntimme jää pelkästään puheen asteelle. Jo tällä hetkellä meillä on varastossa yli 100 uutta ja pinnoitettua rengasta. Lisäksi olemme varustaneet 320 m2 hallin kuormalavahyllyillä renkaiden varastointia varten. Renkaan tarvitsija saa siis heti alleen uudet renkaat. Lisäksi meillä on no­peat toimitukset maahantuojilta ja suuremmat erät saamme toimitettua asiak­kaille päivän toimitusajalla”,
sanoo Salonen.

Aika on rahaa

Raskasparin Mikkelin korjaamo on avoinna aamukuudesta iltakymmeneen ja lisäksi lauantaisin klo 6–14. Pitkät aukioloajat mahdollistavat rengasasioiden hoitamisen normaalin työajan ulkopuolella. ”Palvelemme kaikkina aukioloaikoina normaalilla hinnastolla ilman lisämaksuja. Lupaako mikään muu rengasliike tällaista palvelua”, kysyy Salonen.
”Auton seisottaminen maksaa, samoin myös auton turha siirtely paikasta toiseen. Meillä rengasasiat voi hoitaa myös auton huollon yhteydessä, jolloin turhat seisokit ja ylimääräinen ajelu minimoituvat. Jatkossa lupaamme tarkistaa renkaat aina kun auto käy meillä huollossa. Ilmoitamme heti huomatessamme jotain poikkeavaa”, sanoo Heikkinen. Tämäkin helpottaa auton omistajan elämää, kun renkaista huolehditaan aina kun auto käy korjaamolla.

”Asiakaslupauksemme on, että Mikkelin Raskasparilta lähtevä rengas kestää pidempään kuin muualta hankittu”, sanoo Heikkinen. ”Laskin, että 200 000 kilometriä vuodessa ajava auto, joka kuluttaa 35 l/100 km kuluttaa vuodessa 70 000 litraa polttoainetta. Jos unohdetaan Volvon 15 prosenttia ja lasketaan esimerkiksi, että Raskasparilta suun­tauksen, oikean rengasvalinnan ja oikean paineistuksen jälkeen lähtevä auto kuluttaisi 5 prosenttia vähemmän kuin aiemmin, puhutaan vuosittain 3 500 litran säästöistä. Kyse on siis merkittävistä summista. Samalla voidaan olla varmoja, että myös renkaan elinikä on huomattavasti pidempi.”

Varsinaiset rengasmyynnin avajaiset pidetään Mikkelin Raskas­parilla 4.5.

Avajaisissa ovat mukana Volvon, Michelinin, Continentalin ja Pieksämäen Pintapoikien edustajat. ”Päivän aikana järjestetään akselin suuntaus- ja oikaisunäytöksiä sekä tehdään rengastöitä. Myös hyviä rengastarjouksia on niin pinnatuista kuin uusistakin renkaista”, sanovat Salonen ja Heikkinen toivottaen kaikki Raskasparille hyville rengaskaupoille.

Lue seuraavaksi