Uutiset

Kuljetuskalusto

Stronga 14-tonnin koukkuperävaunu Puolustusvoimille

Ideana on, että kuorma-autokalustolla paikalle tuodut kontit voidaan siirtää traktorikyydillä eteenpäin esim. maastoon. Tehtävän suorittamisen jälkeen traktoria voidaan käyttää muihin töihin, samoin kun kuljetuskalustoa ei sitoudu turhaan. Eikä monipuolisista käyttötarkoituksistakaan ole haittaa.

Vastaavia 2-akselisia perävaunuja ei aiemmin ole ollut käytössä johtuen siitä, että sopivaa mallia ei ole löytynyt. Nyt kuitenkin valmistaja, Stronga lähti vahvasti mukaan, Serkun Kone joka Suomessa myy Strongan perävaunuja kuunteli asiakkaan toiveet loppuun ja teki täysin ”rää­tälintyönä” vaatimukset täyttävän koukkuvarusteisen vaihtolavaperävaunun tilauksen tehtaalta.

Stronga HL14-FDF

–Lähtökohdaksi päätettiin ottaa Strongan HookLoada-mallistosta lähin, pykälää suurempi teleskooppi- malli, kertoo Jere Jokinen. Sen perus­ominaisuudet muutettiin vastaamaan Puolustusvoimien tarvitsemaa, maksimi kantavuus 14 tonnia ja sama nostokyky maasta. Tämä siitä syystä, että se käyttää eri toiminnoissaan DIN type 20 ja SFS -konttimalleja. Sopivien konttien pituus vaihtelee 4,9–6,3 m välillä. Näitä pidempiä kontteja voi nostaa kyytiin ja kuljettaa mutta ei kipata ilman että kontti koskettaa maahan. Kip­pauskulman tulee olla 48o tai enemmän, sanoo kapteeni Jari Kukkonen. Ensimmäinen Strongan valmistama traktorivetoinen perävaunu saatiin siis Hämeen Rykmentille pitkän projektin jälkeen. Hankintaa edelsi perusteellinen valmistelu ja myynnissä oleviin tuotteisiin tutustuminen. Onneksi löysimme sopivan yhteistyökumppanin ja molemmat ovat lopputulokseen tyytyväisiä, kertoo Kukkonen ja lisää: –Kaikki on mennyt juuri kuten pitikin, sopimuksen mukaan.

Todella yksinkertainen käyttää

Luovutustarkastus- ja koulutuspäivän aikana koukkuperävaunu käytiin vastaanottoryhmän kanssa perusteellisesti läpi, käytännössä paikalle oli saatu Puolustusvoimien traktori ja kuljettaja. Jere ja Jani Jokisen opastaessa käytiin yhdessä läpi kaikki hienoudet. Laite on todella yksinkertainen käyttää, joka oli tavoitteenakin: lähes kuka tahansa saa kontin tai lavan helposti kyytiin ja laskettua maahan. Helppokäyttöisyydestä on selvää etua esim. harjoituksissa, kun varusmiehiä voidaan käyttää apuna. Yhdellä ja samalla kalustolla pärjätään maasto-ososuhteissa, kuorma-autokalustoa voidaan käyttää muihin töihin. Erilaisia ja eripituisia kontteja ja lavoja voidaan siirtää ja käsitellä helposti, nopeasti ja vältytään turhalta kaluston odottelulta.

Runsas varustelu

Tunnusomaista Strongan perävaunuille on hydraulitoiminen taka-akselin stabilisaattori. Se aktivoituu automaattisesti lavaa tai konttia päälle vedettäessä tai pudotettaessa. Se tekee perävaunusta vakaan pehmeälläkin alustalla, kuten metsässä. Rengaskoko on järeä, 550/45R22.5 palakuvioin ja toki kotimainen Nokian Country King.

Strongan itse valmistama vetoaisa on säädettävä ja jousitettu. Siinä on kiinnipultattu, ympäripyörivä vetosilmukka joka on tarvittaessa vaihdettava. Jarrut ovat hydrauliset rumpujarrut molemmilla akseleilla, vaunussa on lehtijouset. Jarrujärjestelmässä on säädettävä kuormantunteva venttiili.

Kestävää laatua

Laadusta ja kestävyydestä kertoo standardin mukainen valmistus ja pintakäsittely. Kaikki hitsaukset ja liitokset ovat viimeisen päälle, kertoo Jere Jokinen ja lisää vielä: Strongan rasitusten kesto on huippuluokkaa ja korroosionestoon on kiinnitetty erityistä huomiota. Suojauksen paksuus takaa että Stronga on siistin näköinen vuosienkin kuluttua.

Myös siviilikäyttöön

Nyt Puolustusvoimille toimitettua peräkärrymallia voidaan toimittaa myös siviilipuolelle normaaliin urakointi- ja maatalouskäyttöön. Kärryn kanssa käy kätevästi esimerkiksi roskalavakuljetukset taajamissa missä traktorin ja kuorma-auton nopeus­eron merkitys ei kasva suureksi. Kärryn varustus on sama, eli totisempaankin työkäyttöön varsin kattava.

Laaja valikoima

Strongan valikoimaan kuuluvat koukkulavaperävaunujen lisäksi maansiirto-, vilja-, paaliperävaunut sekä erikoistilauksesta myös kone­lavetit. Strongalla on vahva asema omalla sektorillaan. Kasvavalla yrityksellä on kova halu tulevaisuudessa saada jalansijaa uusilla, innovatiivisilla sovellutuksilla. Puolustusvoimien nyt hankkima koukkuperä­vaunu on tästä hyvä osoitus, päättää Jere Jokinen.

 

Internet-osoite:
www.serkunkone.fi

Lue seuraavaksi