Uutiset

Kuljetuskalusto

STAS on raskaan sarjan haastaja

Suomalaisautoilijat päätyvät valinnoissaan aikaisempaa useammin kustannustehokkuudeltaan hyväksi havaittuihin puoliperävaunuyhdistelmiin, joiden määrä on kasvussa varsinkin metsähakkeen ja maa-ainesten kuljetusten parissa. Joutsenossa toimiva, mutta koko maan kattavalla markkina-alueella toimiva Toplift Oy haluaa omalta osaltaan olla kasvattamassa tarjontaa aloittamalla yhteistyön belgialaisen STAS N.V:n kanssa.

”STASin valmistamat kippaavat vilja- ja sorakärryt yhdessä kävelevälattiaisten hakeperävaunujen kanssa tuovat oivan lisän Topliftin tuotevalikoimaan”, summaa Topliftin toimitusjohtaja Juha Tuominen, jonka mukaan STAS valmistaa vuosittain vajaat 3000 puoliperävaunua, joiden rakenteissa käytetään yksinomaan alumiinia.

”1950-luvulla alkaneessa perävaunutuotannossa keskityttiin alumiiniin jo vuonna 1974, joten meillä on erittäin pitkä kokemus alumiinin käyttäytymisestä”, valottaa myyntijohtaja Bart Vermaete Joutsenossa.

Parisataa työntekijää työllistävässä perheyrityksessä on sittemmin keskitytty yksinomaan irtotavaran kuljettamiseen soveltuviin, kippaaviin ja kävelevälattiaisiin puoliperävaunuihin. Vermaeten mukaan ensimmäiset kävelevälattiaiset perävaunut valmistettiin liki kolmekymmentä vuotta sitten, joten mistään uudesta tuotteesta ei ole kyse.

STAS-perävaunujen tuotanto on keskitetty kahteen Belgiassa sijaitsevaan tehtaaseen, joiden automatisointiin ja tuotannon kehittämiseen on panostettu muutaman viime vuoden aikana varsin merkittävästi. Sarjatuotannon ansiosta hitsaustyössä voidaan käyttää lähes poikkeuksetta robotteja, jotka työskentelevät tauotta samalla tarkkuudella.

”Noin 90 prosenttia hitsaustyötä tehdään roboteilla. Myös leikkaus ja reikien teko on hyvin pitkälle automatisoitua”, kertoo Vermaete tuotannosta, josta noin 90 prosenttia päätyy vientimarkkinoille noin 20 Euroopan maahan.

Haketta hakemaan

Belgialais-suomalainen yhteistyö polkaistaan käyntiin kävelevälattiaisten puoliperävaunujen avulla. Myynnistä vastaavan Tomi Tikanmäen mukaan STAS tarjoaa suomalaisautoilijoille keveän ja luotettavan vaihtoehdon hakekuljetuksiin.

”Suomeen tarjotaan ensisijaisesti tilavuudeltaan 92 kuution perävaunua, joka rullaa SAF offroad-akseleilla”, valottaa Tikanmäki esittelyperävaunun rakennetta, joka pitää sisällään myös tukijaloista takaoviin ulottuvan apurungon. Vermaeten mukaan apurunko voidaan toteuttaa myös teräsrakenteisena, jolloin omamassa nousee jonkin verran korkeammaksi.

Itsekantavassa korirakenteessa hyödynnetään sisäpuolelta toisiinsa hitsattuja, leveydeltään 600 millin alumiinilankkuja. Lattiarakenteessa käytetään joko Keithin tai Cargofloorin valmistamaa rakennetta.

Hakeajoon Vermaete suosittelee kuuden millin seinämällä olevia lattialankkuja, kuluttavampaan työhön hän sen sijaan suosittelee joko 8 tai 10 millin seinämällä olevia lankkuja, joiden kulutuskestokyky on hyvä. Metsäteollisuuden materiaalikuljetuksia ajatellen tärkeä seikka on alumiinin käyttö kaikissa kuormatilan yksityiskohdissa aina lattialankkujen päätytulppia myöden. Mahdollisia kappaletavarakuljetuksia varten kuormatila on varustettu käännettävillä välitangoilla, takapalkilla ja riittävällä määrällä sidontalenkkejä. Kuorma katetaan joko rullapeitteen tai hydraulitoimisen peitteen avulla.

”Jollakin aikavälillä perävaunu voidaan varustaa myös Topliftin valmistamalla kääntöpeitteellä”, lupaa Tuominen, jonka mukaan perävaunujen mahdolliset räätälöinnit tehdään muutoinkin Joutsenossa.

”Halusimme Suomeen oikean maahantuojan omine korjaamoineen, koska vain siten voimme varmistaa tuotteiden paikallisen räätälöinnin yhdessä toimivan jälkimarkkinoinnin kanssa”, summaa Vermaete yhteistyötä Topliftin kanssa.

Ennakkoluulotonta tuotekehitystä

Tomi Tikanmäen mukaan alkusanat nyt alkavalle yhteistyölle lausuttiin Joutsenossa, missä on jo useiden vuosien ajan tehty keskieurooppalaisten perävaunujen huoltoja ja korjauksia. Kapelli- ja konttiperävaunujen ohella myös enimmäkseen itäliikenteessä työllistyvät kävelevälattiaiset perävaunut ovat tulleet tutuksi Topliftin asentajille.

”Näiden kokemusten pohjalta kartoitimme keskieurooppalaisia valmistajia, joista STAS erottui tuotteen laadun ja kestävyyden ansiosta”, valottaa Tikanmäki taustaa yhteistyölle, joka kattaa myös yrityksen valmistamat kippaavat puoliperävaunut.

”Vilja-autoilijoille voimme tarjota tilavuudeltaan 45-79 kuution perävaunuja, joiden omamassa asettuu 5900-7450 kilon haarukkaan. Maansiirtäjien tarpeisiin valmistetaan useita malleja, joiden omamassat alkavat 4600 kilosta”, avaa Tikanmäki laajaa tuotevalikoimaa, jonka ominaisuuksiin kuuluu muun muassa kippausvakautta kasvattava, 1400 millin runkoleveys ja runkoon integroitu kaatoakseli.

Tuotekehitys on seikka, johon STAS panostaa jatkuvasti huomattavan paljon. Vermaeten mukaan suunnitteluosastolle palkataan vuosittain muotoilun opiskelijoita antamaan uusia ajatuksia perävaunun muotoiluun.

”Muutaman kuukauden työrupeaman aikana he antavat perävaunujen parissa vuodesta toiseen työskenteleville suunnittelijoille pirteitä ja ennakkoluulottomia ajatuksia. Heidän ansiostaan lavoihin on saatu muun muassa aikaisempaa aerodynaamisempia muotoja. Viimeisimpänä innovaationa meillä on etupäästä hiukan kapeampi soralava, joka tyhjenee suoraa lavaa vaivattomammin”, valottaa Vermaete ennakkoluulotonta tuotekehitystä polttonestetalouden ja tehokkuuden parantamiseksi.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi