Uutiset

Kuljetuskalusto

Soralle kyytiä Kymenlaaksossa – Kuljetus Kulhelm

Kouvolalainen Kuljetus Kulhelm hoitaa soranajoa Kymenlaakson alueella. Kalustona on kaksi Volvo-alustaista sekä Komen päällirakenteilla ja perävaunuilla varustettua sorayhdistelmää. Reilut kymmenen vuotta sitten alkaneen toiminnan aikana yritys on pyrkinyt hoitamaan ajoja mahdollisimman nykyaikaisella kalustolla. Vuosien saatossa saadut hyvät kokemukset Komen päällirakenteista ja perävaunuista ovat pitäneet yrityksen vetäjän Matti Kulhelmin tyytyväisenä. Nyt autoja on ajossa kaksi.

Kuljetus Kulhelmin kalusto koostuu kahdesta Volvo-alustaisesta ja Komen päällirakentein varustetusta sorakasettiyhdistelmästä. Yritys hoitaa soran ja kiviaineksien kuljetusta Kymenlaakson alueella.

Matti Kulhelm aloitti soranajon heti ajokortin saatuaan 18-vuotiaana. Kortti täydentyi yhdistelmäkortiksi puolustusvoimissa, ja 20-vuotiaana hän sai erikoisluvan turvin kuljettaa perävaunullista raskasta ajoneuvoa. Muutamien vuosien sorasompailun jälkeen elämä heitti miehen pääkaupunkiseudulle. Siellä kului 20 vuotta erilaisissa toimistohommissa Ruduksen betoniasemilla. Kaipuu ratin taakse kuitenkin eli koko ajan ja reilut kymmenen vuotta sitten mies päätti palata kotiseudulleen Kouvolaan.

Tyhjästä liikkeelle

Matti Kulhelm vierellään yrityksen uusin hankinta, Volvo FH16 750. Auto tuli taloon tänä vuonna ja se on identtinen viime vuonna toimitetun kanssa. Kulhelm arvostaa toimivuutta sekä myös tyylikkyyttä. Siitä kertoo auton metallivärimaalaus ja runsas varustelu.

Vuonna 2007 perustettu Kuljetus Kulhelm aloitti Matin sanojen mukaan tyhjästä. Ensimmäiseksi autoksi valikoitui käytetty Sisu. Seuraavana vuonna perään kytkettiin Komen uusi perävaunu.
”Ja siitä se sitten lähti. Vuonna 2010 hankittiin ensimmäinen uusi auto Komen varusteilla”, kuten Matti innokkaana toteaa. Nyt alla on jo kymmenes uusi auto, ja päällä sekä perässä tietenkin Komea. Automerkki on vakiintunut Volvoksi. Nyt pihalla seisoo kaksi identtistä Volvo FH16 750 -autoa Komen kasettivarusteilla. Toinen tuli taloon viime vuonna ja toinen tänä vuonna. Autoon kertyy keskimäärin 250 000 kilometriä, jonka jälkeen se menee vaihtoon. Yleensä auto päätyy uudelle omistajalle suoraan Matilta.
Periaatteena on ollut pitää kalusto mahdollisimman uutena, jolloin auton jälleenmyyntikin on huomioitava jo hankintavaiheessa. Matti sanookin panostaneensa tähän pyrkimällä varustelemaan autonsa mahdollisimman käytännöllisesti ja samalla myös tyylikkäästi. Pintaa koristaa metalliväri teippauksineen, nokalla malliston tehokkain moottori ja alla aina teräsjouset. Päällirakenteiksi ja perävaunuiksi valikoituneet Komen tuotteet eivät ole sattumaa. Matti luettelee monia seikkoja, jotka puoltavat tätä päätöstä.
”Komen kasetointi toimii hyvin ja toiminnot ovat nopeita, laitteet eivät ole alttiita vuodenaikojen vaihteluille, tuotteet ovat hyvää teollista laatua ja takuu sekä jälkimarkkinointi toimivat moitteettomasti.” Erityisesti Matti kiittelee nopeaa kasetointia. Sen myötä työvuorossa ehtii suorittamaan jopa 15 kasetointia. Lisäksi Komen rakenteiden keveys lujuudesta tinkimättä tuo etuna suuremmat kuormat. Tämä taas vähentää ajettujen kilometrien määrää. Matti myöntää kokeilleensa muitakin päällirakentajia lähinnä autokauppiaan ansiosta. Kokeilut ovat jääneet kuitenkin lyhyeksi. Kaupankäynti Komen Seppo Saarnion kanssa on helppoa ja asiallista, joten merkissä pysyminen on senkin johdosta perusteltua.

Kuljetus Kulhelmin uusin sorajuna on yrityksen kymmenes uusi yhdistelmä viimeisen kymmenen vuoden sisään. Autona on aina Volvo ja päällirakenteet sekä perävaunu Komelta.

Kouvolan ympäristössä
Kuljetus Kulhelm operoi noin 20 kilometrin säteellä Kouvolasta. Ympäristön puolenkymmentä Destian soramonttua toimivat ottopaikkoina. Destia myös suorittaa alueella murskausta, jonka tuotoksia Kulhelm toimittaa tilaajille. Niitä ovat alueen rakennustyömaat, infrarakentajat sekä yksityiset tahot. Paraikaa Kouvolassa ensi kesänä pidettävät asuntomessut pitävät Kulhelmin sorajunat kiireisenä. Soranajon ohella Matti toimii edellä mainittujen Destian soranottopaikkojen monttuisäntänä, kuten hän itse asian ilmaisee. Tehtävä pitää sisällään monttujen hallinnoinnin sekä soran myynnin.
Kahden sorajunan lisäksi Kuljetus Kulhelmilla on kolme pyöräkuormaajaa, Volvoja nekin. Niiden siirrot montuilta toiselle tehdään perävaunulavetilla. Kouvolan seudulla on paljon matalia silta-alituksia, joten Kuljetus Kulhelm suosii autoissaan matalia ohjaamoja.
”Kolmen ja puolen metrin alituskorkeus on välttämätön täällä liikuttaessa”, toteaa Matti. Korkeudesta on tingitty, mutta muusta ei. Uusimpana ominaisuutena Matti mainostaa ohjaamossa olevaa, Komen erillistä ohjainyksikköä. Siinä kaikki kasetointiin ja muihin päällirakenteiden toimintoihin liittyvät kytkimet on koottu yhteen kokonaisuuteen pois auton omien kytkinten seasta. Matin mukaan se nopeuttaa käsittelyä. Ja varsinkin uuden kuljettajan opettaminen on helppoa, kun kasetoinnin kytkimet ovat omana ryhmänä.
”Suorastaan hich-techia”, toteaa Matti. ”Meillä on tämä boksi nyt näissä kahdessa autossa ensimmäistä kertaa, ja kokemukset ovat olleet hyviä. Kätevä käyttää.”

Kulhelm esittelee innoissaan ohjaamon puolella olevaa uutta ja arkea helpottavaa ominaisuutta. Kome on koonnut kaikki kasetointiin ja päällirakenteiden hallintaan liittyvien toimintojen kytkimet yhteen erilliseen ohjainyksikköön. Kytkimet eivät ole näin auton omien kytkimien ”seassa”. Tämä ohjainyksikkö on jo käytössä Kuljetus Kulhelmin molemmissa ajoneuvoissa.

Joka pojan unelma?
Monella meistä on varmasti joskus käynyt mielessä huoltoaseman pito. Matti ei sitä omalta osaltaan täysin myönnä, mutta kun sellainen mahdollisuus ilmaantui, päätti hän yrittäjähenkisenä tarttua haasteeseen kuluvan vuoden alussa. Nyt hän hoitaa soranajon ohella Kouvolan ydinkeskustan viimeistä miehitettyä huoltoasemaa. Aikaisempi yrittäjä ehti toimia aseman vetäjänä 35 vuotta. Uusi yrittäjä sanoo ottavansa tehtävän ylpeänä vastaan.
Hyvällä liikepaikalla ja funkkis-tyylisessä rakennuksessa toimiva bensa-asema työllistää kuusi henkilöä, joista kolme monimerkkikorjaamon puolella. Bensa-aseman kahvila toimii hyvänä kohtauspaikkana kaupunkilaisille.
”Kyllä tästä ikkunapöydästä on kiireiden lomassa välillä mukava tarkastella kaupungin menoa”, tuumaa Matti. Kuljetus Kulhelm puolestaan työllistää kaksi henkilöä.
Autokaupoissa Kulhelm on luottanut Volvon tarjontaan.
”Kaupat on aina hierottu Volvo Truck Center Lahden automyyjän Janne Kangaskolkan kanssa. Hänen myymiään autoja olen hakenut jo kuusi suoraan Göteborgin tehtaalta Ruotsista ja toimittanut sitten laitteet Iisalmeen Komen varusteltavaksi. Uusi matka siintää jo ajatuksissa”, heittää Matti lopuksi ajatuksen ilmoille.

Matti kahvilla huoltoasemallaan Kouvolan keskustassa. Sorajuna odottaa kiltisti kadun varrella.

 

 

Lue seuraavaksi