Uutiset

Kuljetuskalusto

Sorakasetit Alakaaren repertuaariin

Alakaari on on rakentanut kuorma-autoja vuodesta 2003 ja tullut tunnetuksi laadukkaista ”avaimet käteen” -tuotteista. Nosturiautot ovat olleet ja ovat edelleen keskeisiä Alakaarella, mutta viime vuosina ovat ajovalmiit metsäkoneautot täyttäneet tuotantoa tehokkaasti. Sora-autoja Alakaari on tehnyt koko ajan, mutta nyt tulevat lisäksi kiskottomat kasettiyhdistelmät, mikä täydentää kokonaispakettiajattelua.

”Meillä on juuri nyt työn alla kasettiyhdistelmiä”, kertoo Jukka Pihakari Alakaarelta. ”Tämä tuote on tehty meillä tyypillisin perustein, eli huolellisesti suuniteltu alusta, kippausvakakuuden maksimointi, laadukkaat komponentit ja materiaalit sekä yksityiskohdat ja huolellinen viimeistely hiottu arkea helpottaviksi. Tärkeimpänä lähtökohtana oli kiskottomuus. Esimerkiksi lavan rakenteet ja muotoilut olemme miettineet toimivaksi – kulmat on pyöristetty R 450 ja se soveltuu näin niin asfaltin kuin maan ajoon hyvin. Lavat saa eristettynä, rst-pellitettynä ja hydraulisilla kaaripeitoilla varustettuna sekä radio ohjattuna ym.”

Tarjolla on siis täysin työvalmiita Scanian 76-tonnisia 5+4 akselisia sorakasettiyhdistelmiä ”yhden luukun” periaatteella. ” Työn alla on nyt myös järeä maansiirtoauto. Meidän kauttamme saa koko paketin alustasta lähtien, rahoituksineen kaikkineen. Teemme paljon Scanioita, mutta kaikki muutkin merkit ovat toki mahdollisia. Myös käytettyyn alustaan teemme päällirakenteita. Lisäksi meillä on käytettyjä autoja myynnissä”, esittelee Pihakari.

Nosturiautoja tasaiseen tahtiin

Isot nosturiautot ovat olleet Alakaaren pääasiallinen tuote. ”Näissä suunnittelun lähtökohtana meidän perusajatusten lisäksi on erittäin hyvä käyttövakaus ja kestävyys silmällä pitäen sitä, että tällaisen nosturiauton elinkaari on varsin pitkä. Materiaalivalinnat osuvat tähän perusajatustemmekin kautta hyvin. Käytämme esimerkiksi paljon kuumasinkittyjä osia, jotka ovat näissä ’ikuisia’. Myös rosteriosia käytämme sopivissa kohdissa.”

Perusajatuksiin Pihakari viittaa tarkoittaen muun muassa käytännön työtä helpottavia yksityiskohtia. Säilytystiloja on runsaasti ja työkaluille ja apulaitteille on tarkasti mietityt paikat, mikä voi helpottaa arkea yllättävän paljon. ”Olemme miettineet portaat ja työtasot huolellisesti, sillä ne lisäävät niin työn tehokkuutta kuin työturvallisuuttakin”, sanoo Pihakari.

”Teemme myös muita erilaisia päällirakenteita, kuten koukkulava-autoja. Olemme tehneet myös muutamia puutavara-autoja.”

Metsäkoneautot käytäntöön hiottuna

Metsäkoneiden siirrot toivat Alakaarelle töitä mittojen muutosten jälkeen. ”Suunnittelimme metsäkoneiden siirtokaluston käytäntölähtöisesti. Yhtenä lähtökohtana oli mahdollisimman matala rakenne ja siinä olemmekin nipistäneet joka mahdollisen sentin pois. Muotoilua olemme miettineet siten, että koneiden ajaminen autojen päälle käy mahdollisimman helposti. Samoin metsäkoneautoissa arvostetaan huolellisesti suunniteltuja yksityiskohtia, kuten säilytyslaatikoita ja komponenttien sijoittelua suojaisiin paikkoihin. Uutena näissä on radio-ohjattu hydraulinen nelipistesidonta, jonka ansiosta kone saadaan luotettavasti ja laillisesti kiinnitettyä kolmessa minuutissa.”

”Kaikkissa autoissa kiinnitämme huomiota myös näyttävyyteen ja näkyvyyteen. Valovarustusta asennamme paljon, usein rosteritelineisiin, sillä Suomessa on pimeää aikaa paljon ja olosuhteet vaativia. Viimeistelyllä, kuten esimerkiksi teippauksilla saadaan myös näyttävyyttä, mikä on monesti tärkeää, sillä auton halutaan antavan edustava kuva yrityksestä.”

Lisää kantavuutta Metsä-Weljille

Metsä-Weljet Oy sai uuden Alakaaren valmistaman viisiakselisen metsäkoneauton viime helmikuussa. Se korvasi aiemman neliakselisen – entistä painavammat koneet tarvitsivat lisää kantavuutta. Auto tuli ajovalmiina kokonaispakettina Alakaarelta.

”Päädyimme Alakaaren valmisteeseen koska työn laatu miellytti silmää. Viimeistely on hyvää ja kaikki on vahvatekoista. Alakaarelta sai myös koko paketin, ei tarvinnut kierrellä monessa paikassa kyselemässä. Heillä oli myös asiantunteva palvelu”, kertoo Mikko Ihalainen Metsä-Weljistä.

Autoon asennettiin kattava varustelu koneiden starttiapulaitteistosta alkaen. Tarkoitus on, että auto palvelee varsin pitkään, sillä vuotuiset ajokilometrin liikkuvat 50 000 kilometrin vaiheilla. Kymmenkunta yrityksen omaa konetta pitää auton aktiivisesti liikkeellä. ”Kuljemme paljon tuota 5-tietä ja sinä on runsaasti siltoja. Siksi kuljetus korkeus oli erittäin tärkeä tekijä. Tällä pystyy ajaessa pudottamaan korkeutta viisi senttiä. Kaikki koneemme menevät hyvin alle 4,6 metrin kuljetuksina”, kiittelee Ihalainen.

Lue seuraavaksi