Uutiset

Kuljetuskalusto

Sisukkaasti yli 60 vuotta maansiirtoa

Laihialainen autoilija Paavo Hiltunen suoritti kuorma-autokortin vuonna 1956 pian armeijasta päästyään. Liikennelupa heltisi saman vuoden elokuussa. Veljensä Jussin kanssa autoilun yhdessä aloittanut Hiltunen on ehtinyt määräaikaisen liikenneluvan uusia sen jälkeen monta kertaa. Uusimistarvetta on ollut, sillä Paavo jatkaa autoilua edelleen. Kyselimme pitkän autoilijauran pituuden salaisuutta. Salaisuutta ei ole.

Paavo Hiltusen puheessa tulee aina mainittua kotimainen automerkki Sisu. Ensimmäiset kuorma-autot Hiltusen veljeksillä olivat nykypäivänä eksoottiselta kuulostavia

Diesel-Kontio vm 1957 oli Hiltusen veljesten ensimmäinen Sisu. Kontion hankkimisen jälkeen Paavo Hiltunen ei ole muilla kuorma-automerkkeillä ajanut.  Kuva on Paavo Hiltusen kotialbumista (c) .

Katzeja, Thames Tradereita ja Morriksia. Käytetyn 1957 vuosimallin Kontio Sisun Laihian Ratikylään veljekset hakivat Pekka Mäkisen autoliikkeestä Tampereelta. Kaksi muunmerkkistä kuorma-autoa vaihtui silloin vuoden vanhaan Sisuun. Merkkiuskollisuus kotimaiseen on jatkunut siitä lähtien keskeytyksettä. Kun nuorempi veli Jussi siirtyi 1960-luvun alussa vieraan palvelukseen autonkuljettajaksi, Paavo jatkoi itsenäisenä autoilijana yksin. Automiehen ura alkoi ja tulee päättymään nupilla ajoon. Yhtä keskiakseli- ja kahta eri kasettiperävaunua Paavo ehti Sisuillaan vetämään neljällä eri vuosikymmenellä.

”Tämä neliakselinen SM Sisu taitaa viimeiseksi autoksi minulla jäädä. Sisuja on ollut yhteensä yksitoista, tuliteränä olen niistä ostanut neljä. Sisulla on menty pahoistakin paikoista ja pärjätty”, Hiltunen toteaa. Autoilijan urallaan hän on paljon kokenut, mutta on säästynyt vakavilta liikenne- tai muilta turmilta.

”Vuoden -69 mallin Kontiolla oli vasta kahdeksan tuhatta kilometriä ajettu, kun jyrkässä kaarteessa toinen Sisu luisui kaljamakelissä kaistalleni ja osui autooni kuljettajan puolelle. Ehdin hypätä apumiehen puolelle alta pois. Minulle ei käynyt mitään ja autokin saatiin pian takaisin ajokuntoon”, kertoo Paavo Hiltunen.

Teiden ja tonttien pohjia ajettu urakalla

Yksityisyrittäjänä toimiva Hiltunen on ajanut pääosin soraa, mursketta, asfalttia ja muita maalajikkeita. Uran alussa kuorma-auton lavoilla kuljetettiin puita, myös eläimiä siirrettiin pienemmillä kuorma-autoilla. Teiden ja rakennusten pohjien maansiirtotöitä riitti Pohjanmaalla erityisesti 1960-luvulla. Hiltunen oli osaltaan mukana perustamassa Laihian Kuljetus Oy:tä kuusikymmentäluvun lopussa. Kuljetuksen tilauskeskuksen kautta pystyttiin toimittamaan rakennus- ja tietyömaille eri lajikkeita tarvittaessa suuriakin määriä. Autoilijoita ja yrittämisen intoa riitti. Asiakaskunta sijoittui Laihian kunnan alueen lisäksi lähikaupunkiin Vaasaan ja sen ympäristöön. Samat periaatteet toimivat, vaikka paljon on muuttunutkin. Pelkästään kaluston koko on kasvanut muutaman kuution kerrallaan kuljettavista kaksiakselisista kuorma-autoista moniakselisiin yhdistelmiin. Paavo on aikalaistensa tavoin ajanut välillä todella pitkiä ajopäiviä. Nykyisenkaltaista valvontaa ajo- ja lepoaikasäädöksineen ei Hiltusen uran alkuaikoina tunnettu. Tauoista ja jaksamisesta huolehdittiin itse. Edelleen hyvävoimaisen Paavo Hiltusen autoilijaura on poikkeuksellinen. Hänellä itsellään ei siihen ole syyksi antaa mitään yksittäistä ratkaisua.

”Riittävä lepo, terveellinen ravinto ja liikunta auttavat jaksamaan. Aikoinaan viikolla tehtiin pitkää päivää, kalustoa huollettiin iltaisin ja viikonloppuisin. Koetin silloinkin ainakin yhtä lepopäivää viikossa pitää”, arvelee Paavo pitkään jatkuneen työnteon mahdollisia syitä. Hän asuu puolisonsa Eevan kanssa omakotitalossa, jonka pohjat autoilija itse ajoi 1970-luvun alussa. Perheen kolme lasta ovat muuttaneet aikoinaan muualle, eikä autoilijayrittäjyydelle ole perheessä tiedossa jatkajaa.

Yksittäisen autoilijan tulevaisuusnäkymiä

”Jotenkin on aina pärjätty, ajoja on riittänyt ja on pitänyt pitää kulut kurissa. Yhden ja kahden auton yrittäjillä ei toisaalta ole juuri mahdollisuuksia esimerkiksi poistojen

Auto ja mies lähdössä taas taipaleelle.

tekemiseen samalla tavalla kuin suuremmilla yrityksillä”, kertoo Paavo Hiltunen yhden auton yrittäjäkokemuksesta. Uudelle yrittäjälle yhteistyöverkosto ja asiakkaiden saaminen ovat avainasioita. Laskutoimituksia joutuu tekemään muutenkin kuin ajettujen kilometrien tai kipattujen kuormien muodossa. Paavo Hiltunen saattaa näissä laskelmissa pärjätä hyvin. Ammattiuran pituutta tai yhdellä automerkillä ajamisaikaa mitattaessa pärjää Paavo varmasti.

Verkossa

Laihian Kuljetus

Lue seuraavaksi