Uutiset

Kuljetuskalusto

Sisu Works on tehdasvalmis tienraivaaja

Sisu Polar -tuoteperheeseen kuuluu alusta asti erilaisiin raskaisiin ajotehtäviin suunniteltuja heti käyttövalmiita kuorma-autoja. Mallistoon kuuluvat maansiirtoauto Sisu Rock, puutavara-auto Sisu Timber, nosturiauto Sisu Crane, koneenkuljetusauto Sisu Carrier, vaihtolava-auto Sisu Roll ja tienhoitoauto Sisu Works, jonka nyt koeajoimme. Sisu Works DK16M K-APP 8×2/355+140+130 -tienhoitoauto kaikkine varusteineen erosi sen verran paljon normaalista kuorma-autosta, että päätimme ottaa testikuljettajaksi autokuljettaja Ismo Mäkisen, jolla on 25 vuoden kokemus tienhoitoauton ajamisesta. Mäkisen nykyinen työkalu on myös neliakselinen Sisu, mutta mallia E11 430 Snowline-etuauralla ja Pure-alusterällä.

Tienhoitokäyttöön suunniteltu alusta

Sisu Worksin runkorakenteet on suunniteltu ja mitoitettu erityisesti tienhoito- ja maansiirtotehtäviä varten. Lisälaitteiden kiinnityskohdat on suunniteltu siten, että ne sijoittuvat runkoon optimaalisesti vahvistaen samalla runkorakennetta.

Koeajoauton runko oli Sisun kehittämä 460 mm korkea C-profiilirunko ilman erillistä apurunkoa. Putkimalliset, halkaisijaltaan 159 mm olevat poikkipalkit hitsatuilla päätylaipoilla lisäävät osaltaan rungon vääntöjäykkyyttä. Rakenne on kevyt ja lisää kantavuutta sekä parantaa ajettavuutta. Aurapuskuri on integroitu suoraan vahvistettuun rungon etupäähän. Myös muut päällirakennekomponentit, kuten kippiakseli, tukiristikko, kippi kehtoineen ja lavaohjaimet on integroitu runkoon.

Sisu Polarin levyjarrullinen 9,0 tonnin Sisu FSND-10-P -etuakseli on varustettu taotulla teräksisellä akselipalkilla ja 4-lehtisellä paraabelijousituksella. Trippeliakselisto on puolestaan ilmajousitettu, 7,5-tonninen, rumpujarrullinen Sisu FSND-08-S -akseli terästukijousella. Akseliston ohjaus on sähköhydraulinen. Koeajoauton 19-tonninen nostoteli oli varustettu kitkavetolaitteella. Napavälitteinen Sisu FRDP-13-S-0465 -taka-akseli oli 5+1-lehtisellä paraabelijousituksella ja rumpujarruilla. Teliakseli oli myös rumpujarrullinen Sisu FRLB-13S ja vetävällä akselilla oli poikittainen tasauspyörästön lukko.

Sisun takaosassa oli ilmaservolla ja keskuspainevoitelulla varustettu TAV 50 -vetovarustus.

Tilava ja toimiva ohjaamo

Ohjaamovaihtoehtoja Sisu Polariin on valittavissa kolme erilaista: puolipitkä, makuu- ja korkea makuuohjaamo, joka tarjoaa täyden seisomakorkeuden. Koeajoautossa oli normaali makuuohjaamo.

Ohjaamoon nousu tapahtui kolmella karhennetulla askelmalla, joista alimmainen oli joustava.

Sisu Polarin ohjaamo tuntui testikuljettajan mielestä aikaisempien Sisujen ohjaamoita hiljaisemmalta ja tilavammalta, erityisesti kuljettajan jalkatilan osalta. Myös näkyvyys oli hyvä sekä tuulilasista että peileistä. Usein tienhoitoautoissa on kamerajärjestelmäkin, mutta tässä autossa sitä ei ollut. Ohjaamon takaosan oikean puolen sivuikkuna saattaisi testikuljettajan mielestä joskus olla hyvä, koska kaikki henkilöautonkuljettajat eivät tunnu tienhoitoautoa kunnioittavan. Hallintalaitteet Sisussa ovat kohdallaan ja helppoja käyttää ja hyvä ajoasento löytyy helposti. Säilytystiloja on sopivasti ja vuoteen alla on ulosvedettävä jääkaappi. Kuljettajan viihtyvyyttä ja jaksamista auttavat automaatti-ilmastointi sekä Webasto Thermo Top 90 -lisälämmitin.

Vahva voimalinja

Sisu Polar -tienhoitoauton voimanlähteenä oli Mercedes-Benzin 16-litrainen, 551-hevosvoimainen ja 2 600 Nm vääntävä V8-moottori, joka täyttää Euro 5 -päästövaatimukset. Ohjaamon takana oli pystypakoputki, joka oli varustettu lavalämmitysventtiilillä. Moottori oli käyntiääneltään hiljainen ja keskikulutus oli pääteitä aurattaessa noin 42 litraa sadalla kilometrillä. V8-moottorin teho riittää varmasti tienhoitotehtäviin ja perävaununvetoonkin. Muita moottorivaihtoehtoja Sisu Polariin ovat 600-hevosvoimainen V8- ja 480-hevosvoimainen V6-moottori.

Erityisen hyväksi auraushommissa osoittautui Mercedes-Benzin PowerShift G280-16 -vaihdeautomaatti, joka vapautti kuljettajan huomion auravarustuksen ohjaamiseen ja muun liikenteen seuraamiseen. Vaihteisto on vinohampainen ja synkronoimaton vaihdelaatikko yhdellä sivuakselilla ja vaihteistoöljynjäähdytyksellä. Testikuljettajamme piti vaihteistoa toimivana pienen totuttelun jälkeen. Myös mahdollisuus manuaalivaihtamiseen ilman kytkintä miellytti Fuller-virtuoosia.

Vaihteistovaihtoehtoja on kaksi muutakin; kytkinpolkimella varustettu Telligent-vaihteisto ja synkronoimaton manuaalivaihteisto, joka sekin on ”vanhojen” sisumiesten mieleen.

11-lohkoinen tienhoitohydrauliikka

Tienhoitoauton voimanotto hydrauliikalle oli otettu moottorin takaa (i=1,15) ja hydraulipumpuksi oli valittu 80 cm³ säätötilavuuspumppu. Hydrauliikan käyttöjärjestelmä, johon kuului CAN-väyläohjattu 11-lohkoinen tienhoitohydrauliikka ja 120-litrainen öljysäiliö telineineen oli integroitu ohjaamon taakse kompaktiksi kokonaisuudeksi. Hydrauliikan ohjaus tapahtui kahdella monitoimijoystickilla ja värinäytöllä. Kippi, etuaura ja alusterä toimivat samalla joystickilla ja sivuaura käytettävyys- ja turvallisuussyistä omalla joystickilla.

Päällirakenteet ja AM-tienhoitovarusteet

Sisu Works -tienhoitoauton varusteet ovat asiakkaan valittavissa. Tällä kertaa koeajoautoon oli asennettu Iisvedellä toimivan Arctic Machine Oy:n valmistamat: AM 4000 HPK -etuaura, AM SHJ-214 -sivuaura, AM Teho 5 HD -alusterä sekä AM S 09 H -telasirotin.

Sisu Polarin sileälaitainen soralava automaattikasettivarustuksella oli Jorpen käsialaa. Lavassa oli varusteina: hydraulinen yläperälauta jatkettavilla varsilla, kiinteä verkkosermi, mekaaninen kuormapeite, upotetut kuormansidontalenkit (10 kpl), laitatikkaat, pressukoukut sekä kanki- ja harjateline.

Arctic Machinen valmistaman AM H-sarjan kääntöauran sylinterimallin siiven erinomainen lumensiirto-ominaisuus sopii hiljaisella vauhdilla kaupunkialueiden katujen auraukseen. Kartiomallin siipi puolestaan parantaa heitto-ominaisuuksia vauhtiaurauksessa ja siirtää paremmin lumen penkan päälle. Koeajoauton aurassa oli ympäristömelua ja tärinää vähentävä sekä tiemerkintöjä säästävä elastinen polyuretaanijoustoterä. Elastinen polyuretaanijousto ei johda ääntä auran siipeen ja se on huoltovapaa, koska siinä ei ole mekaanisesti kuluvia osia.

Ympäristöystävällisen AM 4000 HPK -etuauran työleveys on 2 950-4 000 mm ja kuljetusleveys 3 165 mm. Siiven korkeus on 1 100-1 450 mm ja vahvuus 8 mm, painoa auralla on 1 200 kg. Aurauskulma on maksimissaan 42° ja teräkulma on 75°. Testikuljettajalta etuaura sai kiitosta helposta ja tarkasta käytöstä ja siitä, että se ei pöllytä lunta tuulilasille. Hieman mietityttämään jäi ainoastaan terän kestävyys.

AM SHJ-214 -sivuauralla lisätään aurauksen työleveyttä, koeajoautossa oli 4 465 mm pitkä ja työleveydeltään 3 230 mm oleva sivuaura, joka kasvatti kokonaisaurausleveyden noin 7,2 metriin. Sivuauran samanaikainen käyttö etuauran ja alusterän kanssa lisää aurauksen tehokkuutta ja vähentää ajokertoja esimerkiksi moottoritiellä ajettaessa ja bussipysäkkejä tai kääntymiskaistoja auratessa.

Turvallisuussyistä omalla ohjausjoystickilla oleva sivuaura on nopea ottaa käyttöön ja työleveyden säätöä on helppo hallita. Rakenteensa ansiosta sivuaura pystyy seuraamaan tienpinnan muotoja, mikä takaa entistä puhtaamman työjäljen.

Sivuaura on varustettu kahdella ”sulakepultilla”, jotka suojaavat sivuauraa törmäystilanteessa. Testin aikana katkesi yhdet pultit vaikka emme mitään kovaa kosketusta huomanneetkaan. Pultit voisivat olla ehkä millin pari vahvemmat. Testaamamme sivuaura oli varustettu pulttikiinnitteisillä kovametalliterillä.

AM Teho 5 HD -alusterä muiden lisälaitteiden kanssa lisää kuorma-auton käytön monipuolisuutta teiden kunnossapidossa. Tienpinnan tasaus ja pintakerroksen muokkaus sekä lumen auraus ja polanteen poisto käy alusterällä nopeasti ja tehokkaasti. AM 5 HD 2 -alusterässä on säädettävä aurauskulma, jolla tien kaltevuuden muokkaus käy vaivattomasti molemmin puolin. Terän painatusvoima välittyy koko teräosalle tasaisesti ja teräkulman säädöllä saadaan kulutusterien parhaat ominaisuudet käyttöön. Vakiona alusterässä on työleveyttä lisäävät hydrauliset jatkosiivet vasemmalle ja oikealle. Alusterän liikkeille on oma venttiilistö, jota hallitaan myös joystick-ohjaimen avulla. Alusterän monipuolisuus ja painatusvoima saivat kiitosta testikuljettajaltamme.

AM S 09 H -telasirotinta emme tällä kertaa testanneet, koska kuormassa oli hieman liian karkeaa tavaraa, mutta sekin on varmasti toimiva laite. Syöttötelan spiraalin muotoiset rivat välittävät materiaalin tasaisesti tielle ja ala- ja ylämurskaimet varmistavat materiaalin tasaisuuden. Telasirottimien suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota ajoyksikön tehokkuuteen; materiaalin karkea- ja hienosäätö tapahtuu ajoneuvon ohjaamosta ja yksikön näkyvyyttä tiellä parantavat hyväksytyt takavalot, työvalo sekä varoitusvilkku. AM-telasirottimet soveltuvat erityisesti tiestölle, jossa vaaditaan materiaalin riittoisuutta pitkillä matkoilla.

Varusteiden ohjaus ja käyttö

Sisun tienhoitohydrauliikan ohjausjärjestelmä koostuu kahdesta joystick-ohjaimesta ja yhdestä näytöstä. Järjestelmässä on kolme toimintamoodia: kippi, etuaura ja alusterä sekä yksi asetusmoodi. Asetukset moodissa säädetään sirottimen, lautasen ja harjalaitteen hydrauliikkaöljyn virtausta prosentteina sekä peruutusautomatiikkaa. Lisäksi moodissa voidaan säätää alusterän vakiopainatus ja tehdä peruutuskameran kytkentä, etuauran/harjalaitteen valinta, näytön kielivalinta, sirotinautomatiikan kalibrointi sekä sitä kautta myös päästään diagnostiikka- ja parametrisivuille. Säätöjä moodin kautta voidaan tehdä ainoastaan auton ollessa paikallaan.

Joystickin avulla ohjataan kippiä ja takalaitaa (myös perävaunun osalta), kuormapeitettä, etuauraa, alusterää, harjalaitetta ja sirotinta. Sivuauran kääntö ja nosto toimivat käytettävyys- ja turvallisuussyistä omalla joystickilla.

Sisu Polar

Tekniset tiedot:

Moottori MB OM502LA, 16-litrainen V8, Euro 5

Teho 551 hv (405 kW), 1 800 r/min

Vääntö 2 600 Nm, 1080 r/min

Vaihteisto MB PowerShift G280-16 vaihdeautomaatti

Akseliväli 355+140+130 cm

Renkaat 315/80 R22,5 Bridgestone

Polttoainesäiliö 400 l

AdBlue-säiliö 95 l

Päällirakenteet:

Jorpe-soralava

-automaattikasettivarustus

-pohja 6 mm, laidat 4 mm, HB 450

-hydraulinen yläperälauta

-mekaaninen kuormapeite

-kiinteä verkkosermi

-upotetut sidontalenkit (10 kpl) sisäpuolella

-laitatikkaat, kanki- ja harjateline

-pressukoukut, elektroninen vilkkuvalo

-takaylitys mitoitettu hiekoittimelle

Tienhoitovarusteet:

AM 4000 HPK-etuaura

-työleveys min/max 2 950-4 000 mm

-kuljetusleveys 3 165 mm

-siiven korkeus 1 100-1 450 mm

-siiven vahvuus 8 mm

-paino 1 200 kg

-aurauskulma 42°

-teräkulma 75°

-elastinen polyuretaanijousitettu

teräkiinnitys

AM SHJ-214-sivuaura

-pituus 4 465 mm

-työleveys auton sivusta 3 230 mm

-siiven kärkikorkeus 550 mm

-Siiven suurin korkeus 1 370 mm

-aurauskulmansäätö 3-49°

-paino ilman teriä 860 kg

-pikakiinnitysosat 250 kg

-pulttikiinnitteiset kovametalliterät

AM Teho 5 HD kääntyvä alusterä

-työleveys min/max 2 500-3 115 mm / 25°

2 800-3 150 mm / 0°

-jatkosiipi oikea 360 mm /25°, 440 mm /0°

-jatkosiipi vasen 300 mm /25°, 400 mm /0°

-ajokulma oikea / vasen 25°

-siiven kallistussäätö 14°-14°

-teräkulman säätö 80°-140

-paino 850 kg

-kiilatappikiinnitteiset reikäterät

-peruutusautomatiikka

-keskuspainevoitelu

-vakiopainatus kahdella asetuksella

AM S 09 H -telasirotin

-leveys 2 584 mm

-hyötytilavuus 900 l

-sirottelumäärä 5-400 g/m²

-sirotteluleveys 2 500 mm

-paino 550 kg

-valmistusmateriaali kuumasinkitty teräs

www.sisuauto.com

www.vehotrucks.fi

www.arcticmachine.fi

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi