Uutiset

Kuljetuskalusto

Sisu ostaa FAP-kuorma-autotehtaan

Sisu Auton omistaja Suomen Erikoisajoneuvot Oy ja Serbian talousministeriö ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen serbialaisen kuorma-autovalmistaja Korporacia Fabrika Automobila Priboj’n (FAP) toiminnan siirtymisestä suomalaisyhtiön haltuun. Lopullinen sopimus valtio-omisteisen FAP-kuorma-autotehtaan siirtymisestä suomalaiseen yksityisomistukseen allekirjoitetaan elokuun aikana. Hanke on osa laajempaa kokonaisuutta, jonka tavoitteena on ajanmukaistaa laaja serbialainen ajoneuvoteollisuus ja osaltaan tukea tulevan EU-maan infrastruktuurin kehitystä. 

Omistusjärjestelyjen pohjana olevan liiketoimintasuunnitelman mukaan FAP tulee keskittymään pieninä sarjoina valmistettaviin, vaativiin olosuhteisiin suunniteltujen raskaiden hyötyajoneuvojen ja niiden komponenttien valmistamiseen. 

Sisu Auto tuo monipuolisen ajoneuvoteollisen osaamisen käsittävään yritykseen oman siviili- ja sotilasajoneuvojen suunnitteluun ja tuotannon ohjausjärjestelmiin liittyvän asiantuntemuksen ja erikoisosaamisen.”Sisu-konsernin nykyiseen toimintamalliin FAP-kuorma-autovalmistajan kehittäminen soveltuu hyvin, sillä tehtaalla on pitkäaikainen yhteistyö pääkomponenttitoimittajamme Daimler AG:n kanssa. Vuonna 1953 perustettu FAP on valmistanut lisenssillä muun muassa Mercedes-Benz -kuorma-autoja sekä kehittänyt näiden pohjalta useita omia tuotteitaan. Yhtiöllä on myös erittäin laaja kuorma-autojen osa- ja komponenttivalmistukseen liittyvä osaaminen ja tuotantokyky”, Korhonen jatkaa.

Serbian hallituksen tiedotteen mukaan Sisu Auto ei ole vain ostaja, vaan yhteistyökumppani, joka uusinta teknologiaa ja toimintaosaamista tuomalla varmistaa ajoneuvoteollisuuden kehittymisen ja jatkumisen Pribojissa. Serbian pääministeri Aleksandar Vucic muistuttaa tiedotteessa, että Sisun ja FAP:n sopimus on osa Serbian hallituksen laajaa ajoneuvoteollisuuden kehittämissuunnitelmaa, jonka tavoitteena on nostaa Serbian autoteollisuus vähintäänkin samaan asemaan kuin mitä se oli ennen Jugoslavian hajoamista.Suunnitelmasta on jo toteutunut Fiat-autojen valmistuksen käynnistyminen entisellä Zastavan tehtaalla Kragujevacissa, Ikarbus-Mercedes -linja-autojen valmistus Belgradissa. Neuvottelut kevyiden kuorma-autojen valmistuksen aloittamisesta yhteistyössä kiinalaisen JAC:n ja Zastava Vozilan toimesta ovat myös käynnissä.

Ajoneuvotuotantoa tukevasta komponentti- ja alihankintateollisuudesta ovat toteutuneet jo suomalaisen kuorma-autojen johdinsarjoja valmistavan PKC Groupin toiminnan käynnistyminen Smederevossa sekä autoteollisuuden elektroniikkakomponentteja valmistavan eteläkorealaisen Yuran tehtaan sijoittuminen Nisin kaupunkiin.

Aiesopimuksen allekirjoittivat talousministeri Dusan Vujovic ja toimitusjohtaja Timo Korhonen. Tilaisuudessa olivat läsnä myös pääministeri Alexandar Vucic ja suurlähettiläs Pekka Orpana.

FAP:n tehtaat sijaitsevat Priboj’n kaupungissa, noin 300 kilometriä maan pääkaupungista Belgradista lounaaseen. Kehitysohjelman tavoitteena on pitkällä aikavälillä tuottaa jatkuvaa työtä noin 600 työntekijälle Pribojin aluella.

Sopimuksen allekirjoittivat Serbian talousministeri Dusan Vujovic ja Sisu Auton toimitusjohtaja Timo Korhonen. FAP:n tehtaalla Pribojssa 30.5.2014 järjestettyyn tilaisuuteen osallistuivat myös Serbian pääministeri Aleksandar Vucic ja Suomen suurlähettiläs Pekka Orpana.

”Sisu Auton Suomen toimintoihin FAP-järjestelyillä ei ole välitöntä vaikutusta. Suomen ja lähialueiden markkinoille suunnatun Sisu Polar Euro 6 -malliston valmistus jatkuu Karjaan tehtaalla nykyisessä laajuudessaan”, muistuttaa Korhonen. 

Kuvat Foto Tanjug / Sisu Auto

Lue seuraavaksi