Uutiset

Kuljetuskalusto

Sisu-maansiirtoauto ajossa

Sisun viisiakselinen tehdasvalmis maansiirtoauto on varustettu HD-kippausvarustuksella, toisen ja viidennen akselin nostolla ja rungon keskelle sijoitetulla ryhmäkipillä.

Uutuutena on akseleiden lisätoiminnot kuten toisen akselin painatus ja viidennen akselin kevennys ajastettuina. Aiemmin neliakselisen teliveto-Sisun perusominaisuus eli taaemman vetävän akselin noston ja vedonkatkaisun valitsee lähes kaikki viisiakselisenkin uuden Sisun ostajat. Viisikko-Sisu onkin melko ketterä kääntymään tyhjänä, kun takana on ilmassa kaksi akselia ja kakkosakseliin on valittu painatustoiminta.

Sisun akselinnosto -perinne jatkuu viisiakselisessa maansiirtoautossa. Kaksi taaimmaista akselia ylösnostettuna auto kääntyy ilman telirenkaiden maahanhiertämistä

Sisu tuntuu ketterältä kääntää kuormattunakin. Liukkaalla pinnalla kääntyessä pyöränpito säilyy, auto ei puske, eikä huoju. Sisu pääsee vähäisistä resursseista huolimatta tekemään kenttätestejä. Koeteltua ja toimivaa alustaa uudistetaan konservatiivisesti. Uutuusosien testaus pystytään kohdistamaan ja Sisu saakin tiedon suoraan testiasiakkailtaan.

Koeajetussa viisiakselisessa 10×4 Polar Sisussa oli Daimlerin 6-sylinterinen rivimoottori teholtaan 625 hv, moottorin antama maksimi vääntö on 3 000 Nm, jota ajotietokone tarvittaessa rajoittaa kahdella pienimmällä välityksellä. PowerShift -vaihteisto on myös Daimlerin. Sisu käyttää 16-vaihdetta eteen ja neljä taakse -versiota. Lisävarusteena robottivaihteistoon saa Voithin turbohidastinkytkimen. Vaihtoehtona Sisuun saa 18-vaihteisen Eatonin synkronoimattoman vaihteiston. Noin joka kymmenes uuden Sisun ostaja sen ottaakin. Sisulta saa markkinoiden tehokkaimman manuaalivaihteisen kuorma-auton.

Esittelykäytössä olleen Polar Sisun tieliikenteessä sallittu kokonaismassa on 39 650 kg, auton omapaino on 17 450 kg eli kantavuutta saa hieman yli 22 tonnia. Moottori ja vaihteisto pelasivat hyvin yhteen, moottori vääntää hyvin pienillä kierroksilla. Auto on jämäkkä, eikä uusmaalaiset talviliukkaat tuntuneet koeajossa menoa haittaavan.

Akseleiden nostoon ja -laskuun perehtyminen vie aikansa, kun viidestä akselista kolmea voidaan painattaa, keventää tai nostaa

Autoa kipatessa tuntee, että Sisu on tähän työhön tehty. Se ei kallistele, eikä auton siirto lava ylhäällä pois kippipaikalta aiheuta ylimääräisiä haasteita. Sisun akseleiden nostomahdollisuudet ovat tunnetut. Tyhjänä voi autoa siirtää tarvittaessa kaksi akselia maassa, veto taaimmaisesta vetävästä akselista katkaistuna. Kuormattuna ilmajousitteiset kakkos- ja viitosakseli nousevat tarvittaessa ilman protesteja, neljännen pystyy kuormattuna keventämään, rajoitin rajaa kolmannelle akselille silloin massaksi 18 tonnia.

Lisää aiheesta Konepörssin sivuilla

Lue seuraavaksi