Uutiset

Kuljetuskalusto

Sisu jatkaa valitsemallaan tiellä

Suomen ainoalla kuorma-autotehtaalla Sisu Autolla  on päästy jälleen kiinni työn syrjään, sillä ensimmäisten Euro 6 -asiakasautojen tuotanto on vastikään käynnistynyt Karjaalla. Alkuvuoden hiljaiselo johtui juuri mallistouudistuksesta ja siihen liittyvistä seikoista muun muassa Daimlerilla Saksassa. Sisu Auto Trucksin Petri Reinilä antaa saksalaiskumppanille kuitenkin täyden tunnustuksen yhteistyöstä.

”Olemme Daimlerin CKD-osaston ensimmäinen Euro 6 -asiakas ja vielä sellainen, joka haluaa vain osan autosta. Saksalainen organisaatio on toiminut hienosti saatuaan tämän organisaation pystyyn näinkin nopeasti”, kiittelee Reinilä, jonka mukaan tilauskannassa on nyt muutamia kymmeniä autoja. Loppuvuoden tavoitteena on nostaa tuotanto 20 auton kuukausivauhtiin. 

Tulevaisuudessa Sisu saattaa olla muutakin kuin kotimainen kuorma-autotehdas. Toiminnalle suuntaviivoja piirtävän Timo Korhosen mukaan meneillään on monia hankkeita, jotka toteutuessaan avaavat ovia moneen suuntaan. Eivätkä ovet ole lainkaan pieniä.

”Kauppa on lähtenyt käyntiin Suomessa, Norjaan on myyty joitakin autoja ja Baltiassa on orastavaa kiinnostusta. Venäjä on edelleen kysymysmerkki, sillä 2009 voimaan tulleet tullit estävät käytännössä automyynnin. Puolustusvoimien kauppaan ei päästy osallistumaan, koska emme voineet toimittaa asiakkaalle Euro 6 -testiautoa viime syksynä”, maalaa Korhonen. Puolustusvoimien kanssa on kuitenkin menossa hanke suojattujen ajoneuvojen valmistamisesta. 

”Romanian öljykentille menevät 10×10 -ajoneuvot ovat päässeet tuotantoon ja ensimmäinen ajoneuvo on määrä toimittaa asiakkaalle kesäkuussa, toinen heinäkuussa. Kiinalaisten kanssa tehtävä yhteistyö etenee myös, ensimmäiset 8×8 -alustat ovat tuotannossa”, jatkaa Korhonen nykytilan esittelyä.

Sisun vahvuudet ovat alustassa ja suunnittelussa – näiden vahvuuksien kanssa Korhonen haluaa mennä kansainvälisille markkinoille. Kehitystyö kiinalaisen autovalmistajan kanssa on edennyt, ensimmäinen kiinalainen 8×4 -tyyppinen alusta on saapunut mittauksia varten Karjaalle. Sitä ei saanut kuvata, joten odotellaan syyskuussa valmistuvaa prototyyppiä, jossa on sisumainen runkorakenne.

Korhonen kertoi myös serbialaisen FAP-tehtaan haltuunoton kanssa tehtävästä työstä, joka jatkunee vielä pitkään. 

”Tänään Sisu on kotimainen ja perinteinen metallialan yritys, joskin tulevaisuudessa toiminta kääntynee enemmän suunnitteluun ja osaamisen vientiin. Aktiivinen tuotekehitys vaatii myös omaa tuotantoa, joka säilyy Suomessa”, vakuuttaa Korhonen. 

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi