Uutiset

Kuljetuskalusto

Sisu-Autolta 76 tonnin sorajuna

Sisu Auto on luovuttanut asiakkaalle ensimmäisen uusien massa- ja mittamääräysten mukaisen 76 tonnin Sisu Polar -maansiirtoautoyhdistelmän. Tehdasvalmiissa, kalliomurskeen ajoon suunnitellussa yhdistelmässä on 5-akselinen Sisu Rock 10×4 -vetoauto ja neliakselinen Komen valmistama automaattikasettiperävaunu. Kasettiyhdistelmän kantavuus on 1.10.2013 voimaan astuvan lakimuutoksen ja muutoskatsastuksen jälkeen 50 tonnia.

”Suurempiin painoihin siirtyminen tuo yli 10 tonnia lisää hyötykuormaa entiseen 4+3 -akseliseen Sisu C600 -yhdistelmään verrattuna”, laskee Laitilassa toimivan Sora ja Kallio Heinonen Oy:n toimitusjohtaja Jari Heinonen.

”Yli 10 tonnin lisäys hyötykuormaan merkitsee paljon, kun ajamme mursketta Laitilasta esimerkiksi Raumalle yli 30 kilometrin päähän seitsemän kuormaa päivässä”, kertoo Heinonen.

Sisu Auton laskelmien mukaan 5-akselinen vetoauto ja 4-akselinen perävaunu ovat optimaalinen yhdistelmä kasettiautoissa, kun halutaan hyödyntää täydet 76 tonnin kokonaispainot.

”Ääriakseliväliltään 19,3 metrin 5+4 yhdistelmä on sopusuhtainen, helppo käsitellä ja kääntyvyydeltään varsin hyvä verrattuna siihen, jos vetoauto olisi 4-akselinen ja perävaunu pitkä 5-akselinen”, perustelee Sisu Auton tuotekehitysinsinööri Petri Kananen.

Mitoitukseltaan ja muilta ominaisuuksiltaan yhdistelmän vetoauto vastaa lähes täysin jo pitkään käytössä olleita Sisu Rock 10×4 nuppiautoja.

Sisu kuuluu kippausvakavuudeltaan tunnetusti markkinoiden parhaimmistoon. Uusien painojen mukaisessa mitoituksessa takapään kallistusjäykkyyttä on entisestään lisätty hyvän kippausvakavuuden säilyttämiseksi myös ison kasettilaatikon kanssa kipattaessa.

”Sisut on myös valmiiksi tyyppihyväksytty huomattavasti suuremmille akseli- ja yhdistelmämassoille kuin mitä laki tulee asetusmuutoksen myötä sallimaan”, muistuttaa Kananen.

Ensimmäinen uusien painojen mukaisen 76 tonnin Sisu Polar maansiirtoautoyhdistelmä luovutettiin heinäkuussa perheyhtiö Sora ja Kallio Heinonen Oy:lle. Kuvassa Sisu Auton Karjaan tehtaalla kuorma-automyyjä Reijo Virtamo (vas), toimitusjohtaja Jari Heinonen ja auton kuljettajana toimiva Paavo Heinonen.

Lue seuraavaksi