Uutiset

Kuljetuskalusto

Scanialta keinoja kustannustehokkuuteen

Monen odottaman täysin uuden Scania-malliston sijaan Hannoverissa nähtiin tukeva kattaus uusia teknisiä ratkaisuja, joilla voidaan saavuttaa aiempaa parempaa taloudellisuutta. Yksi kustannustehokkaan toiminnan kulmakivistä on oikein räätälöity ajoneuvo tehtävään soveltuvalla moottorilla. Scanian modulaarinen moottorimallisto tarjoaa tänään kaikkiaan 18 erilaista Euro 6 -vaihtoehtoa 250 ja 730 hevosvoiman välillä. Viimeisin lisäys valikoimaan on 450-hevosvoimainen, yksinomaan SCR-teknologiaan perustuva vaihtoehto, joka Scania Suomi Oy:n Seppo Salmen mukaan on herättänyt kiinnostusta suomalaisasiakkaissa lähinnä yksinkertaisen rakenteensa ansiosta. Salmen mukaan kokonaismassojen korottaminen on lisännyt hidastimen suosiota myös Suomessa.

”76-tonnisiin vetäjiin valitaan hidastin lähes poikkeuksetta”, summaa Salmi kertoen samalla aiempaa tehokkaammasta, mutta samalla taloudellisemmasta ja irtikytkeytyvästä R4100-hidastimesta. Energian säästämisen lisäksi uusi hidastin tuottaa 4100 Nm:n jarrutusvoiman tarjoten samalla suuremman jarrutustehon pienemmillä nopeuksilla. Säästö polttoaineen kulutuksessa on Scanian kokemusten mukaan noin puoli prosenttia. Valikoimaa laajennetaan myös yksinomaan jalkajarrun kautta aktivoituvalla hidastimella, joka on suunnattu enemmänkin fleet-kalustossa käytettäväksi. 

”Taloudellisesti haastavina aikoina toiminnan kuluilla ja tuotoilla on erittäin suuri merkitys kuljetusyrittäjien talouteen. Haluamme tarjota asiakkaillemme kuluiltaan alhaisia työvälineitä, joilla on mahdollista tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Kokemuksemme perusteella hyvää tulosta tekevät asiakkaat ovat myös erittäin vakaita ja merkkiuskollisia asiakkaita”, valottaa Scanian myynnistä ja markkinoinnista vastaava varatoimitusjohtaja Henrik Henriksson, jonka mukaan Scania haluaa tarjota asiakkailleen taloudellisesti ja laadullisesti korkeatasoisia tuotteita. Henrikssonin mukaan vaihtoehtoisten polttoaineiden merkitys tulee lähivuosien aikana nousemaan aiempaa suuremmaksi.

”Voimme jo nyt tarjota laajan valikoiman biokaasulla, biodieselillä tai bioetanolilla toimivia moottorivaihtoehtoja”, jatkaa Henriksson muistuttaen samalla syntyneiden hiilidioksidipäästöjen pudonneen merkittävästi viime vuosien aikana. Scanian omien tutkimusten mukaan päästötaso tonnikilometriä kohden on jopa puolittunut vuosien 2008 ja 2012 välisenä aikana paljolti koulutuksen, teknisen kehityksen ja kaluston optimoinnin kautta.

Ari Perttilä

Hannover, Saksa

Lue seuraavaksi