Uutiset

Kuljetuskalusto

Salon Vaihtolavatehdas Oy – kotimaisia, kestäviä vaihtolavoja

Veljesten, Antti ja Pekka Laineen vetämä Salon Vaihtolavatehdas Oy on valmistanut teräksisiä kuorma-autojen vaihtolavoja kolmen vuoden ajan.  Tehdas sijaitsee Meriniityn teollisuusalueella Salossa ja työllistää 17 ihmistä. Kaikki lavat tehdään alusta loppuun itse. Yhteensä yli 10 vuoden kokemuksen vaihtolavojen valmistuksesta omaavat Laineet ovatkin huomanneet, että kotimaisuus merkitsee monille asiakkaille nykyään varsin paljon.

Pekka Laineen mukaan Suomessa myytävät lavat ovat perinteisesti olleet aika pitkälle tuontitavaraa. Kotimaisuus on ehdoton etu, sillä se mahdollistaa nopeat lavatoimitukset lyhyelläkin varoitusajalla. Laineet panostavat omien sanojensa mukaan lavoissaan kestävyyteen, joka saavutetaan muun muassa laadukkailla raaka-aineilla. Mallistossa on

Pekka Laineen mukaan vaihtolavoissa on vielä paljon kehitettävää. Salon tehtaalla valmistuu kesäaikaan parhaimmillaan jopa 100 lavaa kuukaudessa.

vakiomallit muun muassa rakennusjätteille, metalliromulle ja myös maansiirtolavoja maa-aineksille tehdään. Kaikkein kevyempiä roskalavoja ei Salosta saa, sillä kahden millimetrin pellistä tehdyllä lavalla ei saavuteta pitkää käyttöikää kevyessäkään ajossa.

”Me tarjoamme asiakkaillemme tukevarunkoisia yleislavamalleja, joissa käytetään vankkoja ainevahvuuksia. Ja lavat tehdään kilpailukykyiseen hintaan”, lupaa Pekka Laine.

Myös mittatilauslavoja tehdään. Parhaimmillaan Laineet lupaavat niillekin vain viikon toimitusajan.

”Erityistapauksissa olemme pystyneet toimittamaan mittatilauslavan asiakkaalle jopa vuorokaudessa”, kehaisee Laine.

Lavat toimitetaan tehtaalta asiakkaille omalla vaihtolava-autolla, jonka kuormassa kulkee 12 lavaa kerralla aina Hangosta Utsjoelle saakka.

”Asiakas voi olla yhteydessä suoraan meihin ilman välikäsiä ja vaikuttaa omaan lavaansa ihan loppumetreille saakka. Ympäristön kuormituskin vähenee, kun lavat toimitetaan asiakkaalle suoraan tehtaalta. Meidät on otettu erittäin hyvin vastaan uutena kotimaisena lavavalmistajana ja olemmekin ottaneet hyvin lyhyessä ajassa tukevan jalansijan Suomen lavamarkkinoilla”, valistavat Laineet.

Salon Vaihtolavatehtaan laajat tuotantotilat sijaitsevat Salon Meriniityssä. Isoilla siltanostureilla raskaidenkin kappaleiden käsittely onnistuu luontevasti.

Tuotantoon panostus merkittävää

Salossa on satsattu valmistuksen prosesseihin kokonaisvaltaisesti ja määrätietoisesti. Käytössä on ISO9001 -laadunhallintajärjestelmä. Oma suunnittelija käyttää 3D-ohjelmistoja ja kaikista lavoista onkin olemassa 3D-kuvat. Linjoilta valmistuu talvikuukausina noin 60 ja kevät-/kesäaikaan noin 80 – 100 lavaa kuukaudessa. Myös

Vaihtolavat kuljetetaan tehtaalta ympäri Suomen. Kuvassa on kymmenen lavan kuorma lähdössä Ouluun, Salon Vaihtolavatehtaan yhteistyökumppanille Klema Oy:lle.

tuotantotiloihin on panostettu viime aikoina runsaasti. Käytössä onkin nykyaikainen konekanta valmistuksen tueksi. Siltanostureita on kaikkiaan kahdeksan kappaletta.

Tehtaan pinta-ala on 4 000 neliömetriä, josta pintakäsittelyn ja loppuvarustelun käytössä on 1 200 neliömetriä. Loppuvarustelu käsittää esimerkiksi lavapeitteiden ja hydrauliikan asennuksen. Myös lopputarkastus kaikille lavoille tehdään huolellisesti Viimeinen silaus tarkastuksen jälkeen käsittää vielä esimerkiksi tarrojen ja teippien liimauksen.

”Panostamme tuotekehitykseen jatkuvasti. Tulossa on esimerkiksi ajoneuvokoriteollisuudesta tutulla prässitekniikalla valmistetut takaovet, joissa ulospäin näkyviä hitsisaumoja ei ole lainkaan. Näin ollen myös pintakäsittely helpottuu. Lopputulos on erittäin siisti ja tukeva”, lupaa Laine lopuksi.

Salon Vaihtolavatehtaan internetsivut tulevat uusiutumaan lähiaikoina. Jatkossa esimerkiksi kaikkien lavamallien mittakuvat ovat ladattavissa netistä PDF-tiedostoina. Myös Facebookissa yrityksellä on omat sivunsa.

Lue seuraavaksi